Vabimo vas, da doživite Spominobarvanko, prvo pobarvanko na slovenskem tržišču, ki je ustvarjena izključno za starejše.

Spominobarvanka je popolno gradivo za kvalitetno in sproščujoče preživljanje časa s starejšimi ter osebami v začetni ali vmesni fazi demence.

Čudovitim ilustracijam, ki kar kličejo k pripovedovanju zgodb, je priložen priročnik z navodili za uporabo za svojce ali skrbnike, ki vas bo vodil k aktivnemu odkrivanju preteklosti starejših generacij.

Enostransko tiskane ilustracije so perforirane, da se z lahkoto iztržejo iz knjige za lažje barvanje in kasneje podarijo ali uokvirijo.

Poskrbljeno je tudi za debelejši papir, ki se težje zmečka in prenese tako barvice, voščenke kot tudi flomastre.

Odkrivajte pozabljene šege, navade in običaje ali pa si ob ilustracijah pripovedujte zgodbe in ustvarjajte dragocene spomine.

Svoj izvod Spominobarvanke lahko naročite v spletni trgovinici eDemenca.

Komu je namenjena?

Spominobarvanka se je izkazala kot sproščujoča aktivnost za starejše osebe, osebe z blagimi kognitivnimi motnjami ter diagnosticirano Alzheimerjevo boleznijo oziroma drugo obliko demence v začetni ali vmesni fazi.

Oblikovana je z veliko premišljenosti in željo, da bi kar najboljše služila starejši osebi, ne glede na njene fizične omejitve (slabši vid, slabša fina motorika zapestja/prstov ali upad kognitivnih sposobnosti).

Motivi so premišljeno izbrani, niso prepleteni ali zapleteni, majhni detajli pa so obarvani črno, zato da se lahko barva čeznje.

Oseba naj izbere poljubne barve, tiste, ki jo najbolj privlačijo, se povežejo z njenimi spomini in čustvi, ter ilustracijo pobarva.

Ni pravilne ali napačne izbire barve.

Če oseba del ilustracije pobarva drugače, kot je bilo pričakovano (na primer travnik pobarva vijolično), imate priložnost, da jo povprašate, zakaj je izbrala določeno barvo.

Prav tako se lahko zgodi, da bo oseba barvala izven okvirjev ilustracije, morda bo ilustraciji kaj dodala.

To je lahko dobra iztočnica za pogovor o njenem načinu razmišljanja in spominih.

Spominobarvanko lahko oseba prične barvati na katerikoli strani želi, ni potrebno, da se je loti od začetka.

Svoj izvod Spominobarvanke lahko naročite TUKAJ.

Barve

Srečujemo in uporabljamo jih vsak dan, na vsakem koraku, preko hrane, oblačil in okolja, kjer se nahajamo. Odsotnost barv je za večino nepredstavljiva, na človeka pa lahko vplivajo tako fizično kot psihološko.

Marsikdo si le s težavo predstavlja spomine brez barv, ki jih izkusimo skupaj z izkušnjo.

Spomnite se svojega najljubšega sončnega zahoda, cvetličnega vrta, sadne solate … Barve imajo za človeka in njegovo doživljanje sveta izreden pomen.

Umetnostna terapija – barvanje

Raziskovalci so v različnih študijah ugotovili, da udeleženci že po 20-minutnem barvanju poročajo, da so bolj mirni, zadovoljni in osredotočeni.

Oseba se pomiri, telo pa sprosti.

Barvanje odvrne pozornost od stvari, ki nas vznemirjajo, na preprosto, neobremenilno aktivnost.

V trenutku, ko oseba prime za barvico in z njo drsi po papirju, se njen um osredotoča na ilustracijo, misli se umirijo, vznemirjenost popusti, izginejo negativne misli in tesnoba.

Osebe z demenco, ki imajo težave z govornim izražanjem, vendar pa so ohranile osnovne vizualne in motorične sposobnosti, ki jim omogočajo izražanje čustev preko oblik, podob in barv, lahko preko umetnostne terapije ohranijo občutek lastne vrednosti in notranjega zadovoljstva.

Hkrati pa oseba z demenco preko umetnostne terapije lažje izrazi svoja čustva, kar lahko pozitivno vpliva na njene negativno izražene vedenjske in psihološke simptome nemoči (anksioznost, depresija, jeza) in izboljša kakovost njenega življenja.

Vsako opravilo in dejavnost, ki jo starejša oseba ali pa oseba z demenco še zmore, je potrebno načrtno spodbujati in ohranjati, da krepimo njene miselne procese, motorične funkcije in senzorne zaznave.

Poleg tega z risanjem in barvanjem vplivamo na fino motorično sposobnost in koordinacijo rok in možganov.

Z rednim barvanjem se lahko pri starejših izboljša gibljivost rok, dlani in zapestij, saj barvanje učinkuje kot fizična vaja.

Z barvanjem pa oseba uri tudi možgansko zaznavanje barv, prostora, oblik ter razmerij.

Kratkotrajni in dolgoročni spomin

Če oseba v začetni ali vmesni fazi demence trpi za izgubo kratkotrajnega spomina, na primer se ne spomni, s kom se je dopoldan pogovarjala po telefonu, kaj je pojedla pri zadnjem obroku, ni prepričana ali je vzela zdravila uro nazaj in podobno, lahko skupne aktivnosti usmerite predvsem v ohranjanje dolgoročnega spomina.

Dolgoročni spomin osebi omogoča, da se bo zelo detajlno spomnila zgodb iz svoje mladosti, družinskega življenja ter daljne preteklosti.

Spominobarvanka je oblikovana na način, da obuja ravno zgodbe iz dolgoročnega spomina.

Osebo povabi v svet spominov preko ogledovanja ilustracij, ki so sestavljene iz tematik vsakdanjega življenja preteklosti, z namenom spodbujanja komunikacije in izražanja.

Vidne in tipne zaznave so namreč hitra bližnjica do naših osebnih spominov, podobno kot slušne (glasbena terapija) in čutne zaznave (aromaterapija).

Spoznaj avtorico

Petra Boh, univ. dipl. soc. del., je leta 2013 diplomirala na Fakulteti za socialno delo z diplomskim delom: “Pomoč svojcem oseb z demenco v domovih za stare”.

Svoje strokovne izkušnje je pridobila na centru za socialno delo, kjer se je srečevala predvsem z osebami z demenco in njihovimi svojci (Varstvo odraslih – skrbništvo za odrasle osebe).

Leta 2020 je izdala svojo prvo knjigo z naslovom “Babica Marica razmišlja drugače,” s katero je želela na lahkoten način približati demenco tako otroku kot staršem. Istočasno pa opozoriti na otroški svet, ki je večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo v družini.

Spoznaj ilustratorko

Andreja Karba riše in ustvarja praktično že vse življenje, zadnja leta pa je ustvarjanje prenesla še na svojo poslovno pot (Sweetstuff). Posveča se predvsem otroški in mladinski ilustraciji, ukvarja pa se tudi z grafičnim oblikovanjem. Leta 2020 je z avtorico sodelovala pri njeni poučni knjigi za otroke Babica Marica razmišlja drugače.

I feel sLOVEnia

Spominobarvanka je ponosna lastnica oznake I feel Slovenia:
Slovenije ni mogoče preprosto prikazati s podobo, temveč jo je treba občutiti in doživeti – z besedo, zvokom, barvo, dotikom, dejanjem in izkušnjo.

 

Svoj izvod Spominobarvanke lahko naročite v spletni trgovinici eDemenca.

Avtor : eDemenca