Umetnost kot pomoč ljudem. Po vsem svetu se dandanes umetnostna terapija uporablja za zdravljenje duševnih in čustvenih težav. Priznava jo tako komplementarna kot konvencionalna medicina, z ustvarjalno dejavnostjo, namreč oseba lažje izrazi boleča čustva. V zadnjem času pa čedalje bolj raziskujejo, različne načine, kako lahko umetnostna terapija pomaga osebam z demenco in osebam v zadnjih dneh življenja.

O tem, kako lahko umetnostna terapija vpliva na osebe z demenco, kaj je njen cilj in na kakšne načine se lahko izvaja, smo se pogovarjali z Apolonijo Zupan – certificirano trenerko umetnostne terapije in ustanoviteljico Zavoda Mamina dlan.

 

Kaj pravzaprav je trening umetnostne terapije? Cilj in namen?

Trening umetnostne terapije oz. umetnostna terapija je področje, ki s pomočjo ustvarjalnega procesa izboljšuje in krepi fizično, duševno in čustveno počutje vsakega posameznika.

Prednost umetnostne terapije je v tem, da je zabavna, preprosta, igriva, senzorna in primerna prav za vse starostne skupine in v vseh življenjskih obdobjih. Dodatno prednost nosi v tem, da je malenkost bolj približana osebam s tesnobo, redkobesednim ljudem, skratka tistim, ki se besedno težje izrazijo.

Nekoč je Georgia O’Keeffe dejala: “Ko sem spoznala, da z barvo in obliko lahko izrazim vse, kar z besedami ne morem, se nisem več želela izražati kakorkoli drugače.”

Moram pa poudariti, da umetnostna terapija nikakor ni učenje različnih slikarskih ali risarskih tehnik, pač pa gre za spontan umetniški proces, ki se s pomočjo pogovora odvije znotraj klienta, mu pomaga poiskati pot vase, prepoznati bolečino-blokado-travmo ipd., jo osmisliti, odložiti in to mesto zapolniti z ljubeznijo oz. primanjkljajem zaradi česar je nastala neka težava-blokada-težak občutek …

Ima nadarjenost ali spretnost bistveno vlogo oz. kdo vse se lahko udeleži treninga umetnostne terapije?

Spretnost ne igra nobene vloge pri treningu umetnostne terapije, imate pa malo prednosti, če ste že po naravi bolj umetniška duša, ki se rada izraža s katerokoli vrsto umetnosti.

Kljub temu da se ljudje “v grobem delimo” na umetniške in športne tipe, mi klienti, ki so bolj športno naravnani poročajo še o bistveno bolj globokih uvidih in hitrejših napredovanjih, ker svoje uvide, svoje umetniško izražanje začnejo npr. že med tekom, ko se zares fokusirajo nase – svoje občutke in potem vse skupaj umetniško samo še izlijejo na papir ali drug ustvarjalni material.

Tako se treninga lahko udeleži popolnoma vsak, ki se mu vsaj malenkost zdi, da ustvarjanje ni izguba časa. Vse ostalo naredimo na srečanjih.

Umetnostna terapija je sama po sebi tako učinkovita tudi zato, ker takrat, kadar mi določeno misel, določen (močan) občutek znotraj sebe narišemo ali napišemo na papir, se v naših možganih to dejansko osmisli. Takrat, kadar neka zadeva našim možganom postane bolj vidna – torej bolj realna, pa vanjo lažje verjamemo, misel spremeni svojo vibracijo in dejansko to, kar lahko globoko v svojem telesu začutimo, tudi privlačimo in si tako tudi kreiramo svojo drugačno prihodnost.

Ali je izvajanje terapije priporočljivo individualno ali skupinsko?

Izvajanje treninga umetnostne terapije je bolj smiselno individualno, saj se res lahko osredotočamo celostno na neko oviro-bolečino-blokado …

Lahko pa jo za tiste začetne korake izvajamo tudi skupinsko, kar je pa tudi velik plus za začetnike, saj tako prihajajo do več globjih “aha momentov”, s čimer že dobijo potrditve, da se z “malo ustvarjanja” lahko naredi velike spremembe, kar jih navadno potem tudi motivira v individualno delo z menoj.

Kako najlažje približamo umetnostno terapijo osebam z demenco in kakšne pozitivne učinke ima trening umetnostne terapije na starejše osebe?

Trening umetnostne terapije osebam z demenco približamo že tako, da jim damo na razpolago barvice in papir. Različne teksture. Glino, ki je perfektna za karkoli takšnega (lahko tudi plastelin, polimerne mase ali konec koncev tudi (barvno) slano testo). Kvačko in prejo. Ena od simpatičnih nalog, ki jih tudi radi uporabljajo v domovih za ostarele, je zvijanje povojev. Pomembno je, da vaje za starostnike vključujejo čimveč uporabe vseh različnih čutil (vid, voh, sluh, otip in okus).

Trening umetnostne terapije med drugim poveča prekrvavljenost v možganih za cca. 10% in to predvsem v predelu, ki je zadolžen za užitek – občutek pa je podoben zaljubljenosti. Predvsem pa izboljšuje kognitivne funkcije in spomin, kar posledično zmanjšuje pogoste simptome demence.

Blokade verbalne komunikacije, ki jih postavlja demenca, se skozi umetniški proces obidejo in posamezniki se lahko izrazijo skozi umetnost. Koncentracija in pozornost se izboljšata, kliente pa je pogosto lažje oskrbeti, tudi ko je srečanje končano.

Alzheimerjeva bolezen se začne razvijati desetletja pred nastopom prvih znakov, zato je smiselno, da se tisti, ki imajo potencialne možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni, začnejo spoznavati s treningom umetnostne terapije že v svojih najbolj aktivnih letih.

S kakšnimi materiali vse, se lahko oseba izraža?

Za izražanje v umetnostni terapiji je najbolj pomembno, da klient sledi svojim občutkom. Lahko se glede na stanje ali potrebo izbira umetniškega materiala menjuje, lahko pa vselej ostaja ista. Dobro je, da se raziskuje in ugotovi, katera tehnika je posamezniku osebno najbližje in jo po potrebi tudi zamenja, če začuti, da je čas za nekaj novega in svežega.

Ali izražanje skozi risanje ter ustvarjanje vpliva tudi na sproščanje čustev?

Da, vpliva na čustva. Prvi in najmočnejši učinek treninga umetnostne terapije je zagotovo ta, da iz telesa najhitreje “odplakne” stres, ki ga je v tem življenjskem tempu in hkrati v tem obdobju (COVID-19) zares, zares veliko.

Poleg tega pa znižuje krvni tlak, zmanjšuje tesnobo, depresijo, pomaga nam obvladovati fizično bolečino, hkrati pa lahko tudi zdravi.

Se je priporočljivo o izdelku, ki ga ustvari oseba z demenco tudi pogovarjati? Ali izdelka rajši ne interpretiramo?

Ja, seveda. Šele pogovor med izdelovanjem, predvsem pa po izdelovanju, je tisti, ki naredi največ premikov znotraj klienta samega. Je pa res, da je pomembno, v katero smer pogovor teče. Pomembno je, da osebo poslušamo. To je najpomembnejši občutek, ki ga moramo v osebi z demenco (ali brez nje) zbuditi. Torej poslušanje in spraševanje – ne v smislu: “Zakaj si pa narisala modro sonce ali sonce trikotne oblike?”, ampak globlje: “Kaj je bilo največje sonce v tvojem življenju, kaj si je najbolj zapomnila, kaj ji je dajalo največ poguma, ljubezni, moči? ipd.”.

Najbrž bomo enako zgodbo poslušali zelo velikokrat, a tako bomo krepili spomin, prekrvavljenost možganov bo boljša in ta oseba bo lahko začela pomniti tudi več sprotnih dogodkov. Da o tem, da bomo dvignili nivo serotonina (hormona sreče), ker se bo z osebo nekdo pogovarjal, jo poslušal, spraševal in dajal pomen pozitivnim stvarem v njenem življenju, niti ne govorimo.

Depresija, tesnoba, žalost in vpliv umetnostne terapije?

Kar ste našteli v vašem vprašanju je najboljša kombinacija.

Ni iz trte zvito, da je večina velikih umetnikov imela težko življenje. Kadar imamo za seboj težke preizkušnje, jih včasih z besedo niti ne znamo in ne zmoremo skomunicirati – spomnite se, kako otroci ob pretresljivih dogodkih nehajo govoriti, začnejo jecljati, jim ponovno uhajata blato ali urin, spremenijo svoje obnašanje ipd.

In prav na tem mestu je tako pomembno, da dovolimo, da roko vodi srce, da se prepustimo temu, kar bo nastalo. Da ne potrebujemo govorjenja, razlage, pogostega ponavljanja enake, boleče zgodbe. Na ta način lahko zares veliko odložimo, vendar je bistveno lažje, če vemo točno, kako postopati. Vse to pa učim v eni izmed svojih Facebook-ovih skupin “Trening umetnostne terapije”.

Kako lahko osebi pomaga risanje spiral, mavric, krogov, črt?

Risanje spiral, mavric, krogov in črt je lahko neka SOS pomoč v določenih trenutkih, ki ima svoj globok in skriti pomen. Ko jih uporabljamo, moramo v prvi vrsti izklopiti logični del možganov in ne biti v pričakovanju, saj tako zaviramo, da bi izvedba teh nalog prodrla globlje v nas, našo podzavest in naše občutke.

Če se vam zdi, da ste obtičali, se lahko lotite risanja spiral – ne glejte slike spirale in jo potem prerisujte, ampak rišite takšne, kakršne nariše vaša roka, po poteh, po katerih vas vodi sama.

Mavrica simbolizira most in je simbol obljube, veselja, celovitosti in ozdravitve. Rišite jo v katerikoli obliki, v katerih koli barvah, kakor vam srce poželi. Predvsem pa takrat, kadar ste žalostni.

Kadar je pred nami težka odločitev, pa vam risanje valov ali krogov lahko pomaga, da s pomočjo umetnostne vizualizacije odvalovite do najboljše možne odločitve, ki vam bo življenje odvalovila na boljše.

Ker preprosti vzorci pomirjajo, pa vam risanje črt lahko pomaga pri odlaganju jeze in iskanju kakšnega bolj bolečega čustva, ki lahko leži spodaj (ni pa nujno).

Se vam zdi barvanje pobarvank tudi neke vrste terapija za osebe z demenco?

Ja, vsekakor. Barve so zdravilne že same po sebi, zato naj bodo obdani z mnogimi barvami (ki ustrezajo njim, njihovi osebnosti), različnimi teksturami, njim prijetnimi vonjavami, jedmi, katerih okus jim je všeč in predvajajte jim čimveč pomirjujoče, nežne glasbe z malenkost višjimi frekvencami – oziroma glasbo, ki je njim všeč.

In pa barvice. Njihov vonj, zvok barvanja, barvna sled, ki jo puščajo za seboj dokazano zelo hitro, sprošča stres iz telesa, prav tako pa močno ojača naše zaznavanje trenutka – torej krepitve naših 5 čutil (vid, sluh, voh, tip in okus). Več čutil, kot je naenkrat vzdraženih večja je dovzetnost možganov, da si bodo določen trenutek zapomnili.

Katera osebna izkušnja iz treninga umetnostne terapije vam je ostala še posebej v spominu, srcu?

Na naših (zaenkrat online) srečanjih se dogajajo zares čudovite stvari.

Če bi mogla izpostaviti eno zares posebno pa je ta, da je k meni pred slabe štirimi meseci prišla slepa klientka, ki je želela razčistiti z nekaterimi težkimi občutki, ki jo spremljajo skozi življenje. Pred nekaj tedni mi je povedala, da odkar se srečujeva na treningih umetnostne terapije zaznava barve in oblike (obraza npr.), kljub temu da je slepa od rojstva (imela je mrtev vidni živec v možganih). Skratka diagnosticirana popolna slepota od rojstva.

S tem ko je zares hitro odstirala tančice bolečine, je naredila ogromno preobrazbo – od tega, da so jo prej zavračali pri iskanju službe, zdaj pa jo na razgovor kličejo ljudje, ki jim je že pred časom pošiljala prošnje, poglobila je odnos s partnerjem kot tudi s svojo mamo. Našla je svojo strast, jo poglobila in ustvarja v njej. Prepričana sem, da jo boste nekoč – kot videčo gospo videli na velikih slovenskih platnih.

Dejstvo je, da se vse, popolnoma vse bolezni v našem telesu najprej izoblikujejo na našem čustvenem in psihičnem področju. Šele potem ko so tam dokončno izoblikovane, se transformirajo v fizični odraz na našem telesu. In s tem, ko rešujemo svoje bolečine, blokade, travme, strahove ipd., s tem tudi fizično zdravimo katerokoli bolezen (ne glede na zapisano se ne razglašam za zdravnico).

Nudite brezplačni preizkus treninga umetnostne terapije, kako se zainteresirani lahko prijavijo in kje vas najdejo?

Ja, res je. Vsakemu klientu, ki si želi preizkusiti trening umetnostne terapije, nudim prvo, brezplačno srečanje, da dobi občutek, kako trening poteka in ugotovi kakšen premik in spremembo je naredil že na prvem srečanju (vsi jo). Le-to srečanje pa ni obveza za kakršno koli nadaljnje srečanje.

Na brezplačno srečanje se lahko prijavite na naši spletni strani, kjer boste na koncu strani našli obrazec, ki ga izpolnite in kmalu dobite moj klic ali e-sporočilo, da dogovorimo termin za online srečanje, ki poteka cca. 1 uro.

Pomembno je le, da ste v mirnem prostoru in da imate pripravljen tisti umetniški material, ki ga želite uporabiti. Dobro je, če imate v mislih že izziv, ki ga želite rešiti, sicer pa zagotovo najdemo, kakšno priložnost tekom pogovora.

Več o mojem delu si lahko preberete na naši spletni strani, kjer najdete zapise z dogajanji na srečanjih, dosežkih klientov, premikih, ki se zgodijo v enem samem srečanju, poleg tega pa se lahko prijavite na naše e-novice, kjer prejemate obvestila o novostih, obvestila o delavnicah, prostih terminih, izdelkih, popustih, hkrati pa ob vpisu dobite dostop do brezplačnih vsebin, ki jih lahko vidite le tisti, ki ste člani naše mailing liste.

Avtor : eDemenca