Babica Marica razmišlja drugače je knjiga, ustvarjena za vse, ki se v družini soočate z demenco. Odkrivamo in spoznavamo jo skozi otroško radovednost vnukinje Ane. V zgodbi so skrita pomembna vprašanja o starosti, bolezni, družini, prijateljstvu in ljubezni, ki nam daje moč in pogum, da se spoprimemo s spremembami, ki jih bolezen prinaša v družino.

Trenutno je v Sloveniji približno 32.000 oseb z demenco, število obolelih pa iz dneva v dan narašča. Tako tema hitro postaja vse bolj aktualna, tako na dnevni ravni kot tudi v otroški literaturi, saj se spremembe, ki bolezen spremljajo, tako ali drugače dotaknejo prav vseh družinskih članov.

Otroški svet

Knjiga je posvečena vsem družinam, predvsem pa vnukinjam in vnukom babic in dedkov, ki razmišljajo drugače. Srčnost in potrpežljivost Ane, vnukinje babice Marice, vas bo povabila v otroški svet, ki je večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo v družini. S pogovorom na otroku razumljiv in sprejemljiv način, osveščamo otroke in vplivamo na prepoznavnost in razumevanje demence v družbi.

Draga babica, dedek

Tudi če boš vse pozabil/a, ne boš pozabljen/a. Naj bo knjiga prikaz ljubezni, ki nam daje moč in pogum za soočanje s spremembami. Demenca spremeni človeka, ne spremeni pa družine in ljubezni, ki jo objema.

Draga vnukinja, vnuk

Naj ti bo knjiga v tolažbo, ko bodo dnevi težki in ko ne boš razumel/a babice ali pa dedka. Zapomni si, da bolezen potrebuje ljubezen. Tvoja pomoč je vedno dragocena. Vprašaj vsa vprašanja, ki se ti porajajo, in išči znanje.

Draga mamica, očka

Knjiga vabi, da se ozreta k otroku, saj se tudi otroci soočajo z demenco in si brez pogovora le stežka razlagajo to bolezen in spremembe, ki se dogajajo starim staršem. Pogovorite se o vseh vprašanjih in se skupaj s svojim otrokom učite o demenci. Otroci so naša prihodnost, naši bodoči zdravniki, negovalci, socialni delavci … Navdahnimo jih z ljubeznijo. Naj sprejmejo vsa življenjska obdobja. Da bodo tudi v prihodnosti vse generacije ostale povezane. V solidarnosti in sodelovanju.

O avtorici …

Petra Boh, univ. dipl. soc. del., je leta 2013 diplomirala na Fakulteti za socialno delo z diplomskim delom: “Pomoč svojcem oseb z demenco v domovih za stare”. Svoje strokovne izkušnje je pridobila na centru za socialno delo, kjer se je srečevala predvsem z osebami z demenco in njihovimi svojci.

Ob izdaji knjige pravi: “Izkušnje socialnih delavcev kažejo, da se ob zahtevni skrbi za starostnika večkrat spregleda otroško videnje in doživljanje te bolezni. Zato sem se navdušila nad idejo, da bi napisala knjigo za vnuke in vnukinje oseb z demenco.”

O ilustratorki …

Andreja Karba riše in ustvarja praktično že vse življenje, zadnja 3 leta pa je ustvarjanje prenesla še na svojo poslovno pot (Sweetstuff). Posveča se predvsem otroški in personalizirani ilustraciji, ukvarja pa se tudi z grafičnim oblikovanjem.

Otroška knjiga “Babica Marica razmišlja drugače” je njena druga knjiga, ki jo je navdihnila s svojo edinstveno ilustracijo. Ilustratorka je naslikala vse ilustracija z akvarelnimi barvami in rodila se je poučna slikanica o babici Marici, ki se sooča z demenco.

Knjiga Babica Marica razmišlja drugače je napisana s srčnimi besedami Petre Boh, ki so tesno prepletene s čarobnimi ilustracijami Andreje Karba. Fotografija : Aleš Krivec, Dreamypixel.

Zadnji izvodi tretjega ponatisa poučne otroške knjige so na voljo v spletni trgovinici eDemenca. Ne zamudite zadnje priložnosti, četrtega ponatisa namreč ne bo.

 

Avtor : eDemenca