ZDRAVSTVENO SOCIALNE OBRAVNAVE

Patronažna zdravstvena nega je specialno področje zdravstvene nege, ki je del javnega varstva in sodi med storitve osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Patronažne medicinske sestre so strokovnjakinje na področju zdravstvene nege, ki opravljajo svoje delo na domu uporabnikov.

Patronažna medicinska sestra izvaja zdravstveno socialno obravnavo posameznika, družine in skupnosti in je koordinatorka vseh oblik pomoči na domu.

DELOVNI NALOG

Informacije o patronažni službi dobite pri osebnem zdravniku ali na spletni strani zdravstvenega doma. Patronažno službo lahko naročite, če vaš osebni zdravnik ob vašem obisku v ordinaciji ali ob obisku na domu ugotovi, da potrebujete zdravstveno nego na domu, in vam izda »delovni nalog«.

Načeloma že sam osebni zdravnik pošlje delovni nalog patronažni službi, ki vas nato osebno obišče. V nekaterih primerih pa boste prejeli vsa navodila in boste kar sami naročili patronažno službo na dom. Če je vaš varovanec hospitaliziran in naj bi se v nadaljevanju zdravstvena nega izvajala na domu, o tem ob odpustu iz bolnišnice obvestijo odgovorno patronažno medicinsko sestro. Delovni nalog vaš osebni zdravnik napiše naknadno.

Čakalne dobe ni, vsak posameznik je obravnavan v roku 7 dni od naročila patronažnega varstva.

Patronažne medicinske sestre so dosegljive v svojih pisarnah vsako jutro od 7.00 do 8.00 in popoldne med 15.00 in 16. 00. Preostali čas so na terenu in ne bo možno vzpostaviti stika s tisto patronažno sestro, ki obiskuje/skrbi za vašega varovanca. Za vsa dodatna vprašanja ali pa mnenje, kako se vaš varovanec na obiske ali ob obiskih odziva, vam bodo z veseljem odgovorile in z vami strokovno sodelovale. Povprašajte jih tudi o higienskih pripomočkih ter ostali opremi, ki jo boste za skrb varovanca potrebovali.

DELOVNIK

Delovnik patronažnega varstva je od ponedeljka do petka, od 7.00 do 20.00.

V sobotah, nedeljah in praznikih se delovnik prilagaja glede na nujne primere varovancev.