OSKRBA NA DOMU S POMOČJO TEHNOLOGIJE

Telemedicina je veda, ki se razvija vzporedno z razvojem informacijske tehnologije, povezana pa je tudi z razvojem medicinskih aparatur, senzorjev, merilcev in podobnega, ki lahko zbrane podatke posredujejo na daljavo. Je sodoben pristop k pomoči starejšim, trajno bolnim in invalidnim osebam, ki živijo same v svojem domačem okolju ali pa skupaj s svojci, vendar so večino dneva, predvsem v času služb, same.

Sodobna tehnologija ponuja spremljanje oseb na daljavo in vam lahko zelo učinkovito olajša in pomaga pri skrbi za osebo z demenco v njenem domačem okolju. Starostnikom pa pomaga podaljšati obdobje samostojnega življenja izven institucionalnega domskega varstva.

SOS GUMB

Podjetji Telekom Slovenije in Doktor 24 sta pripravili več storitev – paketov SOS ponudbe. Storitve omogočajo takojšen stik s posebnim klicnim centrom, zdravnikom ali vašim bližnjim.

SOS-gumb sproži klic v klicni center (v paketu dobite zapestnico z rdečim gumbom, ki jo ima uporabnik ves čas na roki). Operater, ki je usposobljen, presodi naravo klica in koordinira postopek reševanja s pristojnimi službami (reševalna služba, zdravnik, policija, gasilska služba, svojec … ).

Storitev je zagotovljena po celotni Sloveniji, v primeru zdravniške pomoči pa tudi zunaj meja.

AVTOMATSKI DELILNIK TABLET

Tehnično sredstvo za reševanje samostojnega problema jemanja zdravil predvsem pri starejših, pozabljivih uporabnikih. Delilnik tablet je pomemben pripomoček tudi za slabovidne osebe.

Avtomatski delilnik tablet je elektronska naprava z 28 predalčki, v katere svojec ali skrbnik pripravi zdravila osebi za določeno število dni vnaprej. V določenem času, do minute natančno in do šestkrat na dan, delilnik omogoči dostop do odmerka zdravil v enem od predalčkov zalogovnika. Z zvočnim alarmom (traja do 30 minut) opozarja osebo, da je pripravljen odmerek potrebno zaužiti. S kovinskim ključem delilnik tablet zaklenete in tako onemogočite dostop do zalogovnika zdravil.

TELEFARMACEVTSKO SVETOVANJE

Lekarna Ljubljana osebam omogoča preko telekonference brezplačen posvet z magistrom farmacije. Preko telekonference želijo zagotoviti uporabnikom strokoven in pravočasen nasvet o pravilni uporabi zdravil, samozdravljenju, medicinskih pripomočkih in prehranskih dopolnilih. Posvet je zaupne narave.

Na telefarmacevtsko svetovanje se prijavite preko spletne strani s pomočjo pogovornega robota Žive, umetne inteligence. Po prijavi prejmete povezavo do telekonferenčnega klica, ki poteka preko aplikacije Microsoft Teams. Uporaba je preprosta, saj si v Lekarni Ljubljana želijo, da bi storitev približali tudi starejšim (računalniško manj veščim uporabnikom).

STORITEV MOJ OPOMNIK

Preko spletne aplikacije vpišete podatke za opominjanje osebe. Sporočila so lahko v različnih oblikah, uporabnik pa jih prejme na svoj mobilni telefon ali kot elektronsko pošto. Uporabite ga lahko za opominjanje na zaužitje zdravil, različna opravila, zdravniške preglede …

TELEKAP

Najuspešnejši projekt v okviru eZdravja: TeleKap deluje preko avdio-video konferenčnega pregleda bolnikov in deluje v 12 bolnišnicah po celi Sloveniji. Možgansko kap lahko s hitro diagnostiko in hitro strokovno obravnavo učinkovito zdravijo.

eZDRAVJE

Portal zVem (zdravjeVsenaEnemMestu) omogoča varen dostop do storitev eZdravja, z možnostjo eNaročanja in dostopa do eReceptov ter elektronskih zdravstvenih podatkov. Na takšen način si lahko prihranite vaš čas s klicanjem in naročanjem osebe. Portal pa vam omogoča tudi hiter pregled elektronskih napotnic, informacije o čakalnih dobah …

Pri osebnem zdravniku povprašajte, če je možna komunikacija preko elektronske pošte, saj omogoča hitrejše komuniciranje med vami in zdravnikom, brez klicanja.