Babica Marica razmišlja drugače – Otroška knjiga

16,99

 

Babica Marica razmišlja drugače je ganljiva zgodba o spremembah, ki jih doživlja družina ob srečanju z demenco.

 

V zgodbi so skrita pomembna vprašanja o starosti, bolezni, družini, prijateljstvu in ljubezni, ki nam daje moč in pogum, da se spoprimemo s spremembami, ki jih bolezen prinaša v družino.

 

Srčnost in potrpežljivost Ane, vnukinje babice Marice, vas bo povabila v otroški svet, ki je večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo v družini.

 

Format: 22 cm x 22 cm
Obseg: 20 strani + vezna lista + trda platnica
Natisnjeno in izdelano v EU / Slovenija
Cena vključuje DDV

 

Brezplačna poštnina!

Na zalogi

Kategorija:

Opis

Pripoved deklice Ane, glavne junakinje, je prežeta z ljubeznijo, zato to pomembno in še kako aktualno temo na lahkoten način približa tako otroku kot staršem in je hkrati čudovito izhodišče za pogovor o otrokovih občutkih, ki se porajajo s spreminjanjem družinskih odnosov.

 

Trenutno je v Sloveniji približno 32.000 oseb z demenco, število obolelih pa iz dneva v dan narašča. Tako tema hitro postaja vse bolj aktualna, tako na dnevni ravni kot tudi v otroški literaturi, saj se spremembe, ki bolezen spremljajo, tako ali drugače dotaknejo prav vseh družinskih članov.

 

Ob zahtevni skrbi za starostnika se včasih pripeti, da spregledamo otroško videnje in doživljanje sveta. Navdihujoči knjižni junaki pa hitro postanejo otrokovi prijatelji. Deklica Ana bo s svojim pogumom, ljubeznijo in vedrino navdušila vnuke in vnukinje … in starše.

 

O knjigi

 

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek – Predstojnik Katedre za nevrologijo

 

Demenca – beseda, ki jo je v babičin karton zapisala zdravnica. Pred malo Ano, radovedno in razigrano, se je odstrl nov svet, v katerem njena ljubljena babica razmišlja in se obnaša drugače kot doslej. V knjižici nam Ana odkriva svoje čudenje in svojo žalost, a tudi svoje sprejemanje, razumevanje in končno tisto svoje spoznanje, ki se nas – posebej, ko ga izreče otrok – globoko dotakne: telo lahko onemore, misel otopi in spomin zbledi – ne pa prijateljstvo in ljubezen, ki ju bo Ana vedno čutila do babice.

 

Renata Dobnikar – LUK – Ljudska univerza Kranj

 

Knjigo Babica Marica razmišlja drugače smo uporabili na eni od delavnic v okviru počitniških aktivnosti za otroke.

 

S skupino 12 otrok (7-10 let) smo zgodbico o Babici Marici prebrali in se o njej potem tudi pogovorili. Zgodba je bila s strani otrok dobro sprejeta in je v njih prebudila spomine na svoje stare starše, na vse lepe dogodke, ki so jih skupaj preživeli. Ko smo govorili o sami bolezni, so postali žalostni, saj nihče ne vidi rad, da ljubljena oseba zboli.

 

Vsekakor pa so prišli do nekaj zelo kreativnih rešitev, kako starim staršem v bolezni pomagati:

 

Babici pomagamo pri domačih opravilih.
Babici pripovedujemo zgodbice.
Skupaj se igramo, rišemo, sestavljamo puzzle.
Za babico kaj skuhamo.
Z babico se družimo in se z njo pogovarjamo.
Z babico gremo na sprehod.
Za babico poiščemo žuželke in metulje.
Babici prinesem čokolado, da ne bo žalostna.
Babici naberemo rože.
Babici pomerim temperaturo in ugotovim, če je bolna in mora k zdravniku.
Babici povijem glavo, da ne bo pozabila vsega.
Z babico gremo na morje in jo učimo plavati (če je pozabila) …

 

In še marsikatero idejo so imeli. Super izhodišče za približevanje tematike in pogovor o demenci.

 

Dr. Anamarija Kejžar – Fakulteta za socialno delo, dolgotrajna oskrba, demenca

 

Pripoved Babica Marica razmišlja drugače je pomembna knjiga, ki odrasle bralce opozarja na doživljanje demence v družini – z vidika otroka.

 

Ko se pričnejo prve spremembe pri posamezniku, je družina prva, ki jih vidi in občuti. To so lahko spremembe v razmišljanju, vedenje, pomnjenju – tudi v značaju, kar se močno odraža na dinamiki družine. Pomembno je, da je bolezen prepoznana čim prej, saj ob ustrezni terapiji bolezen počasneje napreduje. Vendar ni bistvo zgodbe predstavitev bolezni in njenih znakov, temveč doživljanje demence pri starih starših z vidika vnuka, vnukinje.

 

Majhni otroci so pogosto potisnjeni na stran ob izzivih, s katerimi se sooča človek z demenco in njegovi svojci. Kar naenkrat ni več toliko pomembno, ali se stiki ohranjajo, saj “babica pozablja moje ime”. To spoznanje boli starše, kot tudi otroka. Vse manj je obiskov, vse več je izzivov za starše, otroku pa ostaja spomin na veselo babico in prijaznega dedka.

 

Vendar ni prav in nikomur ne koristi, če se starši odločijo za to, da bodo otroka izvzeli iz sveta človeka z demenco. Tudi, če se ne spomni imena vnuka, tudi če ga zamenja za svojega otroka, ostaja odnos. Tudi, če se ne spomni, nastajajo trenutki. In ti trenutki lahko vtisnejo pomemben in dragocen pečat v srce otroka, kot tudi polepšajo dan človeku z demenco.

 

Otrok bo v sebi vedno nosil izkušnjo odnosa z babico, dedkom (ali kom izmed staršev), ki je zbolel za demenco. Ostala bo sled spomina na otroštvo, kjer ni bil izvzet iz sobivanja z demenco samo zato, ker je otrok.

 

V knjigi avtorica skozi pripoved, ki opisuje pogoste situacije v družinah, kjer živi človek z demenco, na poučen in prijeten način sporoča, da družina lahko ohrani lepe trenutke, četudi je nekdo zbolel za demenco. Nežne in tople ilustracije pripoved podkrepijo in vodijo starše in mlade bralce pri branju pripovedi k pogovoru o tem, kaj se dogaja v njihovi družini.

 

Resnica je, da starši včasih težko najdejo prave besede, ki bi razložile demenco svetu otroka. ”Možgani se spreminjajo, postajajo vse manjši. Babica težko najde besede, ki jih čuti; četudi se ne spomni tvojega imena, te ima rada in se ti nasmehne, ko prideš k njej. Dedek je že star, zato je drugačen…”

 

Nič pa ni dovolj tehten razlog, da bi otroka odmaknili od človeka z demenco – “ker mu bo hudo in ne bo razumel.” Razumel bo na svoj način in imel bo priložnost objeti babico, dedka, z njo še vedno ustvarjati slike, hoditi na sprehod, se igrati s kužkom.

 

Demenca je bolezen, ki vpliva na vse v družini. In vsi se lahko naučijo nekaj novega. Gledati na svet drugače, pa še vedno – skupaj.

Ker…”Tudi, če je kdaj težko in je ne razumem, se imava še vedno zelo radi…”

 

Vzgojiteljica Metka Lajh – Vrtec Studenci Maribor

 

Knjiga babica Marica mi je zelo všeč, saj na preprost in obenem zanimiv način predstavi demenco. Ker je demence zadnje čase vedno več je pomembno, da izberemo način, kako jo predstaviti otrokom. Pri tem se mi zdi knjiga odličen pripomoček, saj lahko z njeno pomočjo demenco razumejo tudi otroci.

 

Knjiga je čudovito dopolnjena z ilustracijami Andreje Karbe, kar da knjigi še dodatno vrednost. Knjigo bi priporočala vsem, ki se v družini srečujejo z demenco, saj lahko preko nje razložijo otroku, zakaj se njihovi stari starši vedejo nekoliko drugače.