Spominobarvanka – Za starejše in osebe z demenco

15,99

 

Stare šege, navade in običaji v pobarvanki, kot je še ni bilo!

 

Spominobarvanka je oblikovana z veliko premišljenosti in željo, da bi kar najboljše služila starejši osebi, ne glede na njene fizične omejitve (slabši vid, slabša fina motorika zapestja/prstov ali upad kognitivnih sposobnosti).

 

Enostransko tiskane ilustracije so perforirane, da se z lahkoto iztržejo iz knjige za lažje barvanje in kasneje podarijo ali obesijo na steno.

 

Poskrbljeno je tudi za debelejši papir, ki se težje zmečka in prenese tako barvice, voščenke kot tudi flomastre.

 

Vabimo vas, da doživite prvo pobarvanko na slovenskem tržišču, ki je ustvarjena izključno za starejše.

 

Spominobarvanka je ponosna lastnica oznake I feel Slovenia:

Slovenije ni mogoče preprosto prikazati s podobo, temveč jo je treba občutiti in doživeti – z besedo, zvokom, barvo, dotikom, dejanjem in izkušnjo.

 

Obseg: 21 enostranskih pobarvank + priročnik
Natisnjeno in v celoti izdelano v EU / Slovenija
Na voljo v vseh dobro založenih knjigarnah Mladinske knjige.

Cena vključuje DDV.

Na zalogi

Kategorija:

Opis

Spominobarvanka je popolno gradivo za kvalitetno in sproščujoče preživljanje časa s starejšimi ter osebami v začetni ali vmesni fazi demence.

 

Čudovitim ilustracijam, ki kar kličejo k pripovedovanju zgodb, je priložen priročnik z navodili za uporabo za svojce ali skrbnike, ki vas bo vodil k aktivnemu odkrivanju preteklosti starejših generacij.

 

S Spominobarvanko se lahko ob pomirjajočem barvanju hitro zatopite v prijeten pogovor o preteklosti, s staršem, babico, dedkom ali oskrbovancem.

 

V trenutku, ko oseba prime za barvico in z njo drsi po papirju, se njen um osredotoča na ilustracijo, misli se umirijo, vznemirjenost popusti, izginejo negativne misli in tesnoba. Oseba se pomiri, telo pa sprosti.

 

Poleg tega z risanjem in barvanjem vplivamo na fino motorično sposobnost in koordinacijo rok in možganov. Oseba ob barvanju uri možgansko zaznavanje barv, prostora, oblik ter razmerij.

 

Z rednim barvanjem se lahko pri starejših izboljša tudi gibljivost rok, dlani in zapestij, saj barvanje učinkuje kot fizična vaja.

 

O AVTORICI

 

Petra Boh, univ. dipl. soc. del., je leta 2013 diplomirala na Fakulteti za socialno delo z diplomskim delom: “Pomoč svojcem oseb z demenco v domovih za stare”. Svoje strokovne izkušnje je pridobila na centru za socialno delo, kjer se je srečevala predvsem z osebami z demenco in njihovimi svojci (Varstvo odraslih – skrbništvo za odrasle osebe).

 

Leta 2020 je izdala svojo prvo knjigo z naslovom “Babica Marica razmišlja drugače“, s katero je želela na lahkoten način približati demenco tako otroku kot staršem. Istočasno pa opozoriti na otroški svet, ki je večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo v družini.

 

O SPOMINOBARVANKI
Prof. dr. Zvezdan Pirtošek – Predstojnik Katedre za nevrologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani

Demenca je progresivna nevrološka motnja, pri kateri upadajo kognitivne sposobnosti, bledi spomin, komunikacija je vse siromašnejša, izgublja se osebnost.

 

Čeprav za demenco še ni učinkovitega zdravila, pa lahko z različnimi nefarmakološkimi terapevtskimi ukrepi ohranjamo in vzpodbujamo delovanje možganskih omrežij, upočasnjujemo napredovanje bolezni in pomembno izboljšujemo kakovost življenja oseb z demenco; zlasti tako, da jim pomagamo uporabljati tiste predele možganov, ki so še ohranjeni in ki lahko vzpodbudijo mnoge druge možganske procese, tudi spomin.

 

Sem sodijo tudi vidna podoba, barva in gib. Prav njihov preplet nam v pričujoči knjižici predstavlja Petra Boh. Preplet, ki predstavlja svojstveno obliko učinkovite miselne stimulacije, saj barvanje vključuje različne kognitivne funkcije, kot so vidna zaznava, koncentracija, pozornost, odločanje in čustva. Barvanje zmanjšuje stres in tesnobo, tako pogosta spremljevalca bolnika z demenco, ko se – dostikrat zaman – trudi razumeti spreminjajoči in razpadajoči se svet okoli sebe. Ponavljajoči ritem barvanja znotraj linij in uporaba “njegovih” barv lahko pri bolniku sprožita sproščanje endorfinov, ki bodo zmanjšali stres in vzpodbudili občutek sprostitve.

 

Bolniku s težavami v verbalni komunikaciji bo barvanje ponudilo alternativno sredstvo za izražanje svojih občutkov, misli in spominov, vzbudilo občutek dosežka, boljšo samopodobo in več zaupanja vase; v skupini pa tudi družbeno interakcijo in deljeno izkušnjo, ki bo zmanjšala občutke osamljenosti. Spominobarvanka predstavlja preprost, a učinkovit način za podporo bolnikom na njihovi poti – ki je lahko tudi pot veselja, miru in povezanosti.

 

Sara Črepinšek, dipl. delovna terapevtka, “Montessori Inspired Lifestyle” inštruktorica

 

V Sloveniji je, tako kot v svetu, čedalje več oseb z demenco, ki pa imajo vsak svojo življenjsko zgodbo in zato tudi potreba po individualnem pristopu do vsakega od njih. Med uvajanjem metode montessori za starejše in osebe z demenco sem se tako znašla pred izzivom, kaj jim ponuditi, da bo ustrezalo njihovi življenjski zgodbi, izkušnjam, ohranjenim spretnostim, sposobnostim in veščinam.

 

Pobarvanke so medij, dobro znan v slovenskih domovih, vendar se pogosto zgodi, do so ponujeni motivi otroški in brez povezave z dejanskim stanjem in življenjem stanovalca. Motivi so tako težava, ker je težko najti takšne, ki so težavnostno in vsebinsko ustrezni.

 

Spominobarvanka Petre Boh in Andreje Karba nam tukaj v vseh pogledih prihaja naproti. Tiskana na trši papir je odlična podlaga, da barvica lepo “teče”. Prijetno me je presenetil tudi priložen priročnik, ki nadgradi pobarvanke v nekaj več in lepo zaokroži zgodbo. Avtoricama čestitam za pogumen korak in ju prosim, da nadaljujeta.

 

Apolonija Rajh, dipl. soc. geront.

 

Likovna terapija je vsekakor vključujoča in ustvarjalna, vzbuja mirujoče spomine, občutek miru, užitka in zadovoljstva, spodbuja izmenjavo čustev, izkušenj in potreb.

 

Še posebej pomembna je likovna terapija pri osebah z demenco, pri katerih se z napredovanjem bolezni verbalne zmožnosti za izražanje čustev zelo spremenijo ali celo izgubijo. Ob primerni podpori in spodbudi lahko preko barvanja prikličemo spomine iz življenja posameznika pred demenco.

 

Spominobarvanka je primerna za vse generacije, mlajše in starejše ob sodelovanju obeh, pa nastaja čarobno vzdušje, ki prepleta “tukaj in zdaj” s preteklostjo.