Aromaterapija in uporaba eteričnih olj je v tujini stalnica zdravstvene nege in z njo dosegajo pomembne rezultate tudi pri osebah z demenco (boljše počutje oseb, zmanjšane količine predpisanih zdravil, bolj kvalitetno spanje, manjša razdražljivost…).

O učinkih aromaterapije v tretjem življenjskem obdobju smo se pogovarjali z Nino Medved, strokovnjakinjo na področju aromaterapije in lastnico blagovne znamke Magnolija.

 

1.Kaj je aromaterapija? Iz kje izhaja?

Aromaterapija se največkrat definira kot veja komplementarne ali alternativne medicine. V nemško govorečem prostoru, kjer je aromaterapija prisotna v bolnišnicah, jo definirajo kot vejo komplementarne medicine, torej kot sistem, ki se povezuje s konvencionalno zahodno medicino. Aromaterapija ima korenine v tradicionalni grški medicini, ki za zdravljenje in ohranjanje zdravja uporabljala aromatične zdravilne rastline. Aromaterapija je potemtakem del fitoterapije oziroma njena nadgradnja. Bistvena razlika med tradicionalnimi fitoterapevtskimi pripravki in eteričnimi olji je v tem, da so eterična olja veliko bolj potentna ter da imajo intenziven vonj, zaradi česar vplivajo na naša čustva.

2.Obstajajo različne veje aromaterapije, kako se razlikujejo med seboj?

Lahko rečemo, da obstaja več aromaterapevskih pristopov – holistični, klinični in medicinski. Pri holistični aromaterapiji je cilj s pomočjo eteričnih olj vzpostaviti ravnovesje v telesu in spodbuditi zdrav življenjski slog. Klinično aromaterapijo izvaja medicinsko osebje ali se izvaja v sodelovanju z medicinskim osebjem v kliničnem okolju. Medicinsko aromaterapijo večinoma izvajajo zdravniki, ki na osnovi postavljene diagnoze predpišejo eterična olja, pogosto za interno uporabo.

3.Kako izberemo kvalitetno eterično olje, ki ni sintetično pridelano?

Vemo, da eterična olja pridobivamo iz rastlin in da niso samo dišave, temveč da učinkujejo terapevtsko. Sintetične dišave terapevtskih učinkov nimajo, pridobljene pa so v laboratoriju po sinteznih postopkih. Če želimo izkusiti terapevtske učinke aromaterapije, moramo uporabiti čista, avtentična in 100 % naravna eterična olja. O tem, ali imamo opravka z eteričnim oljem, nam bo veliko povedala že etiketa – na njej mora biti navedeno ime rastline, latinsko ime, dežela porekla, način pridelave in alergeni. Seveda to ni zagotovilo, da imamo kvalitetno eterično olje; je pa dober začetek.

4.Na kakšne načine lahko uporabljamo eterična olja doma?

Najpogostejši način uporabe eteričnih olj je v difuzorju ali v izparilniku, z namenom odišavljanja prostora. Na ta način bodo eterična olja obenem razkužila prostor in vplivala na razpoloženje. Z malce več znanja si lahko z eteričnimi olji pripravimo masažno olje, kopel, piling, parfum in druge kozmetične izdelke. Najbolj priljubljena so eterična olja v času prehladov, uporabljajo pa se v obliki masažnih olj, inhalacij in v prostoru.

5.Zakaj je vonj tako zelo pomemben? V starosti se voh osebe lahko zmanjša ali to vpliva na delovanje eteričnih olj?

Čut voha je neposredno povezan z delom možganov, kjer sta center za čustva in spomin. Preko čuta vonja prejemamo sporočila iz okolice, celo partnerja si izberemo s pomočjo voha. Eterična olja ne delujejo zgolj preko vonjanja, temveč imajo farmakološko delovanje (preko kože prodrejo v naše telo in delujejo na nevrotransmitorje). Zato bodo na ta način delovala tudi na ljudi, ki so anosmični (ne vonjajo) ali na tiste z oslabljenim vohom.

6.Oralna uporaba eteričnih olj?

Eterična olja se uporabljajo tudi za uživanje, vendar je bolje, da to prakso prepustimo za to usposobljenim strokovnjakov. Če želite eterična olja uživati, priporočam nakup oljnih kapsul z eteričnimi olji, nikar pa si sami ne dozirajte eteričnih olj za oralno uporabo. Res je, da so eterična olja prisotna v mnogih živilih, vendar jih tam najdemo v koncentraciji, ki je varna za naše telo.

7.Aromaterapija in starost? Katera eterična olja so še posebej primerna v tretjem življenjskem obdobju?

Starejše osebe naj vsekakor preizkusijo eterična olja. Najraje imajo vonje, ki jih spominjajo na kakšno prijetno doživetje, zato je izbira eteričnih olj zelo individualna. Priporočam, da preizkusijo eterično olje bergamotke, nerolija, limone, melise, rožmarina, jelke in prave sivke.

8.Bi se morali v starosti katerih eteričnih olj izogibati?

Vsekakor je potrebna previdnost pri eteričnih oljih, ki dražijo kožo, na primer klinčki, cimet, timijan timol, limonina trava, origano. Na splošno velja, da je koncentracija eteričnih olj za starejše nižja, nekje do 1 %.

9.Katera eterična olja so še posebej priporočljiva za boljše delovanje možganov in vplivajo na spomin, prekrvavitev možganov?

Rožmarin cineol in poprava meta delujeta stimulativno, pospešujeta prekrvavitev, izboljšujeta kognitivne sposobnosti in krepita spomin. Nekateri ljudje so poročali, da jim je uporaba rožmarina dvignila pritisk, zato morajo biti osebe z visokim krvnim tlakom previdne pri uporabi.

10.Eterična olja in demenca?

Aromaterapija ne zdravi demence, vendar ponuja odlično podporo pacientom. Posebej tisti, ki ne zmorejo več komunicirati z okolico, doživijo zanimivo neverbalno interakcijo s pomočjo vonjev eteričnih olj. V nekem centru za osebe z demenco v Avstraliji so 18 mesecev izvajali masažo dlani s sivko, mandarino in pelargonijo. Osebe so tekom tretmaja postale bolj pozorne in manj razdražljive, aromaterapija pa je imela pozitivne učinke tudi na obiskovalce.

Obstaja veliko raziskav o pozitivnih vplivih eteričnih olj pri demenci. Sivka in melisa pomirjata , zmanjšata agresivnost in razdražljivost, obenem pa krepita spomin. Kombinacija sivke in melise se je izkazala kot posebej učinkovita.

Druga eterična olja, ki jih lahko uporabimo, so rožmarin, poprova meta, bergamotka, mandarina, sladka pomaranča, neroli, rimska kamilica in benzoin. Sem zastopnica individualnega pristopa, zato mislim, da je najbolje, da oseba sama izbere eterično olje, ki mu najbolj ustreza – ne glede na to, katera eterična olja se priporočajo.

Eterična olja je potrebno pred nanosom na kožo redčiti v rastlinskem olju, na primer v mandljevem ali oljčnem. Aromaterapevtsko olje uporabimo za masažo pedela vratu, ramen in prsi. Kapljico eteričnega olja lahko damo na robček, ki ga ima oseba pri sebi.

11.Eterična olja, ki pomagajo pri nespečnosti?

Posegli bomo po eteričnih oljih s sedativnim delovanjem; spet nam bo na pomoč priskočila sivka, pa tudi neroli, rimska kamilica, sladka pomaranča, mandarina, vetiver in narda. Tudi v tem primeru lahko naredimo masažno olje ali eterično olje kapnemo na robček.

12.Kdaj ste se sama srečala z eteričnimi olji? In kako so vam pomagala v vsakdanjem življenju?

Z eteričnimi olji sem se srečala pred skoraj dvajsetimi leti, ko sem živela v New Yorku. Ko sem jih začela uporabljati, sem zaznala spremembe v svojem razpoloženju, predvsem sem bila bolj umirjena, kljub stresu velikega mesta. Še danes jih največ uporabljam kot “domači velnes”, za boljše počutje, dvig energije, pomiritev. To je tudi tisti del aromaterapije, ki ga najbolj spodbujam – da poskrbimo zase in za svoje počutje, kajti s tem lahko naredimo največ za svoje zdravje.

13.Tisti, ki bi želeli o aromaterapiji izvedeti več, vas lahko najdejo pod znamko Magnolija oz. vas kontaktirajo na?

V Magnoliji, ki se nahaja za Bežigradom, izvajamo delavnice in tečaje aromaterapije, kozmetike in parfumeristike, preko spletne strani pa je mogoče naročiti kvalitetna, certificirana eterična olja in druge naravne sestavine.

Avtor : eDemenca