Spomin ni del genske zasnove človeka oziroma ni podedovan preko staršev. Človek zbira informacije in gradi spomin na podlagi petih čutov: vid, voh, okus, dotik in sluh. Preko teh čutov oseba zaznava in zbira vse informacije iz zunanjega sveta, ki postanejo temelj spomina. S staranjem se slabša zaznava zunanjih čutov, česar se nevroni navadijo in postopoma zmanjšane zaznave neizogibno prizadenejo tudi spomin. Oseba, ki ni razločno slišala, si ne more zapomniti slišanega ali pa če ni razločno videla nečesa, si ne more oblikovati miselne slike o čemer koli. Pomembna je tudi pozornost osebe, brez pozornosti gredo novi podatki “skozi eno uho noter in skozi drugo ven”.

Kako deluje spomin?

Spomin zahteva sodelovanje vsega človeškega telesa. Ob čemer so občutki in čustva ravno tako pomembni kot sklepanje in razmišljanje. Spomin v resnici ne more zabeležiti ničesar, na kar niso pozorna naša čutila. Sprejemanje informacij je odvisno tudi od koncentracije in dejavnikov kot so zanimanje, radovednost in mirno čustveno stanje.

Kratkoročni in dolgoročni spomin neprestano prehajata eden v drugega. Informacija, ki jo zaznajo čutilni receptorji in privlači našo pozornost, interes, se prenese v kratkoročni spomin. Kratkoročni spomin zagotavlja takojšen dostop do informacije (od nekaj sekund do dveh minut). Do prenosa informacije iz kratkoročnega v dolgoročni spomin pride le tedaj, ko se na informacijo načrtno osredotočimo in jo ponavljamo dovolj pogosto.

Dolgoročni spomin se deli na tri spomine: Epizodni spomin (življenjski dogodki), Postopkovni spomin (informacije, ki zahtevajo samodejne gibe -vožnja avtomobila) in Semantični spomin (zaloga znanja o zunanjem svetu).

V možganih se vsaka nova informacija razvrsti glede na informacije, ki so že v spominu. Pomnjenje z asociacijami lahko uporabite kot tehniko, ki vam pomaga, da si informacije zapomnite veliko boljše, saj jih povezujete z nečim, kar že imate v spominu.

Pozabljanje

Normalni spomin izbriše 90-95% informacij, ki jih prejmemo čez dan. To je proces dejavnega pozabljanja (izbirni spomin) in je način možganov, kako ohraniti v spominu samo informacije, ki so bistvene.

Ebbinghausova raziskava odkriva, kako možgani v resnici izgubljajo, kar so shranili. Pozabljanje ni linearen pojav, ampak sledi logaritmični krivulji: sprva nastopi hiter padec, nato pa z minevanjem časa upada bolj postopoma. Pozabljati torej začnemo kmalu potem, ko smo se nekaj novega naučili. Že nekaj ur kasneje se ne moremo več spomniti 70-80 % informacij v kolikor jih ne utrjujemo. Če želite nove podatke vtisniti v spomin, morate preprečiti, da bi nastopil proces pozabljanja. Proces lahko preprečite tako, da začnete podatke takoj obnavljati. Priporočljivo je, da ponovite tisto, kar si morate zapomniti, tik preden greste spati in izkoristite tudi delo možganov skozi noč. Vseeno je pomembno, da zjutraj, takoj, ko se zbudite ponovite informacijo, ki si jo želite zapomniti.

Zdrav življenjski slog in spomin

Za dobro delovanje možganov telo potrebuje uravnoteženo prehrano, ki ima dovolj hranilnih snovi. Možgani porabijo veliko glukoze, ki jim jo dovaja kri po žilah. Pomembno je, da pazite na zdravo ožilje in sistem krvnega pretoka. Izogibajte se nezdravim navadam kot so nezdrave maščobe, alkoholne pijače in kajenje. Pomembno je, da redno pijete (liter in pol do dva litra vode na dan). V starosti je pomembno, da se tehtate vsak mesec in opazujete spremembe (posvetujte se z zdravnikom v kolikor opazite nepojasnjene in občutne spremembe v teži).

Izrednega pomena pri zdravem življenjskem slogu je tudi kakovostno spanje. Ljudje, ki ne spijo dovolj so razdražljivi in imajo težave pri koncentraciji skozi cel dan. Pomembno je, da ima oseba pri spanju rutinski urnik spanja. V posteljo je priporočljivo hodit vsak dan ob istem času, isto velja za vstajanje. Za boljše in bolj mirno spanje se v postelji sprostite in poskusite odmisliti stres.

Vsak dan se vsaj pol ure gibljite, odpravite se na sprehod ali pa izvajajte osnovno telovadbo kar doma.

Starost

Ljudje starejši od 70 let se lahko še vedno učijo in naučijo novih stvari. Nevroni v možganih vzpostavljajo nove povezave zato, da bi nadomestili izgubljene. Izrednega pomena je, da starejše ljudi vzpodbujamo in spodbujamo k učenju novih stvari. Zavedati, pa se moramo, da v starejšem obdobju pomnjenje zahteva več koncentracije in pozornosti, ki jo je tudi lažje zmotiti, pa tudi spomin deluje počasneje kot v mladih letih.

Naravni izdelki za spomin in koncentracijo:

Ginko vsebuje antioksidantne lastnosti, ki spodbujajo možganske celice in izboljšajo krvni pretok, kar vpliva na preskrbljenost možganov s kisikom s čimer vpliva na koncentracijo in sposobnost pomnjenja. Uvrščamo ga med nootropne rastline, saj njegove učinkovine izboljšujejo kognitivne psihične funkcije, kot so pozornost, motivacija in delovni spomin :

1. Kapljice Ginko XXL Soria Natural

Ginko pospešuje prekrvavitev možganov ter prispeva k ohranjanju delovanja možganov. Vpliva na delovni spomin in izboljšuje pomnjenje podatkov. Kapljice vsebujejo samo naravne sestavine in zagotavljajo boljšo absorpcijo za telo.

Nakup: Ginko XXL Soria Natural

2. Kapsule Ginkovel XXI Soria Natural

Kapsule s podaljšanim sproščanjem z ginkom, ki prispeva k ohranjanju pravilnega delovanja možganov pri starejših ljudeh ter pri izboljšanju pomnjenja in delovnega spomina. Dodatek gloga podpira delovanje srčno-žilnega sistema. XXI kapsule so novost na trgu prehranskih dopolnil. Podaljšano sproščanje učinkovin omogoča jemanje le 1 kapsule na 12 ur, s čimer dosežemo učinkovit dnevni odmerek. XXI kapsule zagotavljajo visoko razpoložljivost izvlečkov celih 24 ur.

Nakup: Kapsule Ginkovel XXI Soria Natural

Izvleček Sibirskega Ženšena velja za preizkušeno zdravilno sredstvo, do danes so z njem izvedli že več kot 2.200 kliničnih študij. Sibirski Ženšen uporabljajo proti utrujenosti, stresu, izčrpanosti, visokemu krvnemu tlaku in v primerih okrevanja po bolezni; prispeva k povečanju energije. Pozitivno deluje na imunski sistem in telo varuje pred virusnimi okužbami. Dokazano učinkuje tudi na psihološke težave, vključno z depresijo in nespečnostjo. Izboljšuje umske in spominske sposobnosti :

3. Kapljice Sibirski Ženšen XXL Soria Natural

Sibirski ženšen-elevterokok v kitajskem zeliščarstvu imenujejo wu ji pi, uporablja pa se pri težavah zaradi »hladnih in vlažnih » stanj. Sibirski ženšen prispeva k izboljšanju naravnih obrambnih mehanizmov telesa. Podpira miselne funkcije: koncentracijo in čuječnost.

Nakup: Kapljice Sibirski Ženšen XXL Soria Natural

4. Kapljice Sibirski Ženšen kompleks Soria Natural

Naravni kompleks iz zdravilnih rastlin: sibirski ženšen oz. elevterokok, kola in rožmarina, z dodatkom vitamina B1 v rastlinskem glicerinu. Sibirski ženšen prispeva k izboljšanju naravnih obrambnih mehanizmov telesa. Podpira miselne funkcije: koncentracijo in čuječnost.

Nakup: Kapljice Sibirski Ženšen kompleks Soria Natural

5. Nerval kompleks XXI brezalkoholne kapljice Soria Natural

Nerval kompleks pomaga pri stresu, izboljšuje koncentracijo in umiri napetost. Kompleks je sestavljen iz večih zdravilnih sestavin: radiola, žafran, pasijonka, vitamin B6 in folna kislina.  Rodiola prispeva k umski učinkovitosti, k pomnjenju in koncentraciji. Žafran pripomore k čustvenem ravnovesju. Sprošča in podpira ohranjanje pozitivnega razpoloženja. Pasijonka prispeva k sproščanju. Vitamin B6 in folna kislina prispevata k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Nakup: Nerval kompleks XXI brezalkoholne kapljice Soria Natural

V kolikor jemljete različna zdravila, v njihovih navodilih za uporabo, preverite medsebojno delovanje zdravil (na takšen način preprečite, da bi se zdravila med seboj izključevala). Če potrebujete dodaten nasvet oz. informacijo se o uporabi posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Avatar
Avtor : eDemenca