Knjige, ki so jih napisali posamezniki, ki so na lastni koži izkusili demenco, ali pa so jih napisali strokovnjaki s tega področja, so dragocen vir znanja, podpore in opolnomočenja za osebe z demenco in njihove svojce.

Bralec ob njih odkrije, da pri soočanju z demenco ni sam, da se izzivi te bolezni ne godijo samo njemu in da obstajajo smernice za lažje in bolj kakovostno sobivanje z nepovabljeno gostjo – demenco.

Pomen branja o demenci

Če oseba v začetni fazi bolezni še lahko bere, razume prebrano, ji lahko knjige, pomagajo bolje prepoznati in razložiti lastne izkušnje, zmedenost, kognitivne spremembe in čudno vedenje, ki ga doživlja. Večja ozaveščenost osebe v začetni fazi bolezni pomaga zmanjšati zmedenost, strah in frustracije glede neprijetni (celo nerazložljivih) sprememb, ki jih doživlja. Omogoči pa ji tudi razmislek o tem, kako bi rada živela ter kdo bo upravljal z njenim imetjem, ko bo bolezen močno napredovala.

Knjige o demenci pa ponujajo tudi tako zelo potrebno razumevanje, tolažbo, praktične trike in uporabno znanje svojcem oseb z demenco.

Ob branju knjig o demenci bodo svojci lažje razumeli bolezen, njene simptome, nepričakovano vedenje in možne boleče vidike napredovanja bolezni. Več kot ima svojec znanja lažje in bolj samozavestno, bo skrbel za ljubljeno osebo z demenco.

Koristi knjig o demenci

Dobra knjiga poskrbi tudi za nasvete o komunikacijskih tehnikah, obvladovanju težavnih vedenj, ustvarjanju podpornega okolja v družini, preventivnih dejavnikih in sproščujočih aktivnostih, ki jih lahko vsakdo vključi v običajen vsakdan. Takšni viri znanja bodo svojce opolnomočili in navdali z upanjem, da ob skrb za osebo z demenco ne bodo izgoreli.

Soočanje z demenco je lahko čustveno in duševno izčrpavajoče tako za osebo s to diagnozo kot za njene svojce. Tudi otroke v družini. Otroški svet je namreč večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo v družini.

Poučne otroške knjige o demenci vabijo starše, da se ozrejo k otroku, saj se tudi otroci soočajo z demenco in si brez pogovora le stežka razložijo to bolezen in spremembe, ki se dogajajo starim staršem. Pogovorite se o vseh vprašanjih in se skupaj s svojim otrokom učite o demenci.

Otroci so naša prihodnost, naši bodoči zdravniki, psihologi, negovalci, medicinske sestre, socialni delavci … Navdahnimo jih z ljubeznijo. Naj sprejmejo vsa življenjska obdobja. Da bodo tudi v prihodnosti vse generacije ostale povezane. V solidarnosti in sodelovanju.

Dobrodošlo je dejstvo, da je tudi v Sloveniji danes na voljo čedalje več knjig s tematiko demence. Tukaj vam bomo predstavili le nekaj od njih, ki vam jih toplo priporočamo v branje (o nekaterih spodnjih knjigah smo napisali tudi recenzije, ki si jih lahko preberete preko klika na priloženo povezavo).

Za osebe z demenco in njihove svojce:

 

Za otroke:

 

Miselne aktivnosti za starejše ter osebe v začetni fazi bolezni:

 

“Obstajajo večji zločini kot je sežiganje knjig. Eden od njih je, da jih ne beremo.” Ray Bradbury

Avtor : eDemenca