Revolucionarni program za preprečevanje in zdravljenje kognitivnega upada ter prvih znakov Alzheimerjeve bolezni.

Dale E. Bredesen je znan ameriški avtor, zdravnik – nevrolog, raziskovalec in profesor. Svoj program v knjigi predstavi preko mnogih pacientov in raziskav. Program je mogoče prilagoditi potrebam vsakogar, ne glede na starost osebe. Knjiga je svetovna uspešnica, ki jo je v Slovenijo pripeljala in jo prevedla Založba Domus Litisia.

Knjiga torej vzbuja veliko upanje, da zmoremo preprečiti nastanek (vzroke) Alzheimerjeve bolezni, ustaviti bolezen in celo povrniti spomin – preko zdravega načina življenja. Ob enem pa knjiga odpravlja iluzijo, da bi bilo nekoč možno samo z enim ali nekaj farmacevtskimi sredstvi preprečiti nastanek oziroma ozdraviti Alzheimerjevo bolezen. Avtor namreč trdi, da je to nemogoče, saj Alzheimerjeva bolezen ni ena, ampak kombinacija različnih bolezni.

“Naj to povem tako jasno, kot je sploh mogoče: Alzheimerjevo bolezen je moč preprečiti in v mnogih primerih tudi bolj ali manj ublažiti z njo povezan kognitivni upad.

Prav to smo s kolegi dokazali v strokovno recenziranih raziskavah, objavljenih v vodilnih medicinskih revijah. Prvič so bili natančno predstavljeni izjemni rezultati pri pacientih. Seveda vem, da brezobzirno nasprotujem splošno sprejetim resnicam, če trdim, da je mogoče ublažiti kognitivni upad; da je stotinam pacientov uspelo doseči prav to; in da zdaj poznamo ukrepe, s katerimi ga lahko preprečimo, čeprav so strokovnjaki dolgo verjeli, da je neogiben in dokončen.

Ob tako drznih trditvah je dobro ohraniti zdravo mero skepse. To pričakujem tudi od vas, medtem, ko boste brali o treh desetletjih raziskav v mojem laboratoriju, katerih vrhunec so bili prvi preobrati kognitivnega upada v zgodnjih fazah Alzheimerjeve bolezni in na njenih predstopnjah – subjektivni kognitivni pritožbi in blagih kognitivnih motnjah. Pričakujem vašo skepso ob prebiranju zgodb obravnavanih pacientov, ki so se dvignili iz brezna kognitivnega upada. Pričakujem vašo skepso ob seznanjanju s personaliziranimi terapevtskimi programi, ki smo jih razvili, da bi vsakomur omogočili preprečiti kognitivni upad. In če kdo že kaže znake upada, je zdaj moč zavreti ta proces in obnoviti spomin, mišljenje ter druge kognitivne sposobnosti, potrebne za normalno življenje.” Dr. Dale Bredesen

V knjigi so predstavljeni natančni napotki, kolikšen naj bo “najmanjši dnevni odmerek” zdravilnih dejavnikov, kot so spanje, telesno gibanje, uživanje krepilnih živil ter prehranskih dopolnil, da bomo uspešno preprečili oziroma ustavili Alzhemerjevo bolezen. Gre predvsem za življenjski slog in zdravo prehrano, torej nekaj, na kar lahko vpliva vsak posameznik, sprejme odgovornost za svoje zdravje in telo. V kolikor osebi primanjkujejo številni dodatki, ki jih ne uspe nadomestiti s prehrano, je priporočljivo, da vam zdravnik določi in svetuje pri uporabi prehranskih dodatkov.

Kolonoskopija in kognoskopija?

Dr. Dale Bredesen: “Vsi vemo, da pri 50-ih potrebujemo kolonoskopijo, odličen način za odkrivanje predrakavih sprememb v debelem črevesju. Ampak, kaj pa možgani? Vsi starejši od 45 let lahko preprečimo kognitivni upad s kognoskopijo (protokol, v katerega so vključene vse diagnostične preiskave) – pregledom in ovrednotenjem vseh morebitnih vzročnikov in dejavnikov tveganja.”

Torej če bi bili pacient dr. Bredesena, bi najprej preveril, kako spite, kako se prehranjujete, kolikšna je vaša obremenjenost s stresom, toksini, plesnimi in elektromagnetnim smogom. Večina ljudi se namreč niti ne zaveda, da je izpostavljena različnim dejavnikom tveganja za kognitivni upad.

Pri kroničnih boleznih, kot sta rak in Alzheimerjeva bolezen, je težava v tem, da se simptomi pojavijo pozno v poteku bolezni in so sprva blagi – zlahka jih spregledamo. Če zbolite za bakterijsko pljučnico, si hitro poiščete pomoč, saj so simptomi očitni. Če pa pozabite to ali ono in pozabljivost pripisujete svojemu emšu, pa žal lahko poiščete pomoč šele zelo (pre) pozno.

Dr. Bredesen, nevrolog z odličnimi priporočili na področju zdravljenja Alzheimerjeve bolezni, je zdravil in opazoval na stotine svojih pacientov, pri katerih ni le ustavil napredovanja demence, temveč dosegel tudi obnovo možganov – s pomočjo celostnega pregleda osebe. Vendar se je treba zavedati, da njegovi pacienti niso samo pogoltnili čarobnega zdravila, temveč so trajno spremenili način svoje prehrane, gibanja, življenja in celo razmišljanja.

Nekateri bistveni ključi za odkrivanje skritih vzrokov kognitivnega upada:

  • Uživanje enostavnih ogljikovih hidratov ali živil z veliko vsebnostjo transmaščob
  • Slaba ustna higiena (nastanek vnetja)
  • Plesen v hiši ali na delovnem mestu

 

Knjiga je razdeljena na 4 dele:

  • Končno imamo rešitev
  • Razčlemba Alzheimerjeve bolezni
  • Ocena stanja in prilagoditev terapije posamezniku
  • Naravnost do uspeha!

 

Protokol ReCODE

“Ta knjiga ni znanstvena razprava, čeprav v njej navajam znanstvene dokaze, ki podpirajo moje sklepe, temveč je enostaven, praktičen priročnik, v katerem korak za korakom razložim, kako preprečiti oziroma odpraviti kognitivni upad v zgodnji fazi Alzheimerjeve bolezni ali njenih predstopnjah.

Čisto prva pacientka, ki smo jo zdravili s to metodo, zdaj imenovano protokol ReCODE, je v času, ko to pišem, stara 73 let. Protokol izvaja že pet let in ostaja kognitivno zdrava. Naše nadaljnje obsežno delo s stotinami pacientov dokazuje, da prva pacientka ni bila nikakršna izjema.” Dr. Dale Bredesen

O knjigi

“Dr. Dale Bredesen v svojem delu sledi načelom funkcionalne medicine, ki se loteva vzrokov, ne pa simptomov bolezni in skuša zdravje povrniti predvsem s spremembo življenjskega sloga, prehrane, telesne vadbe, usmerjeno uporabo prehranskih dopolnil in uporabo zdravil, kadar je to potrebno. Podrobna zgodovina bolezni, ko preučimo celotno zgodbo, ki je za vsakega bolnika z Alzheimerjevo boleznijo edinstvena, je ključna za ugotavljanje globljih vzrokov bolezni, dodatne informacije pa pridobimo s pregledom in različnimi laboratorijskimi testi.”
Mag. Jana Wahl, dr. med. MBA – Specialistka splošne kirurgije

“Pričujoča knjiga prinaša ključne informacije za razumevanje dejavnikov nastajanja te bolezni ter za njeno obvladovanje in je zato epohalnega pomena. Namenjena je strokovni javnosti in poljudnemu bralcu.”
Doc. dr. Iztok Ostan

Alenka Kolenc Krajnik, urednica Založbe Domus LITISIA

V založbi verjamemo, da smo s slovenskim prevodom knjige Adijo, Alzheimer strokovni in splošni javnosti posredovali ključne informacije za razumevanje nastajanja in obvladovanja te bolezni in da bo s tem tudi v slovenskem prostoru manj težkih osebnostnih zgodb, ki doletijo bolnike in njihove svojce ob razvoju te bolezni.

Preberite prvi del knjige na spletni strani založbe in si zagotovite svoj izvod knjige.

Avtor : eDemenca