Večkrat se svojci oseb z demenco sprašujejo: “Kakšna je aktivna skrb za osebo z demenco v domačem okolju?”. Osredotočili smo se na glavne (osnovne) točke skrbi, ki lahko osebi omogočijo bolj aktivno in kvalitetno življenje v domačem okolju.

1.Dnevni red

Aktivnosti naj bodo vodene in usmerjene, oblikovane v rutino (vedno v enakem zaporedju). Dnevni red aktivnosti/opravil naj bo ustaljen in vnaprej določen. Ne pozabite, da je za osebo z demenco pomembno, da ji dopustimo, da čim več vsakodnevnih opravil, aktivnosti, še vedno opravlja sama. Torej aktivnosti, ki jih oseba še zmore narediti, naj naredi sama. Osebo vsakodnevno motivirajte za aktivnost in se izognite kritičnosti v primeru, če aktivnosti niso dobro ali pa popolno opravljene.

2.Bivanje

Prostori v katerih biva oseba z demenco, naj bodo primerno opremljeni. Moteče pohištvo in predmete odstranite, prostore za osebno higieno opremite z ustreznimi pripomočki. Na takšen način boste osebi z demenco izredno pomagali pri gibanju skozi prostor, imela bo boljšo orientacijo in občutek, kje so kakšne stvari, ko ne bo več v prostoru nepotrebnih in motečih predmetov. Enako naredite z vsebino omar, predvsem, ko govorimo o vsakodnevni uporabi predmetov. Stvari, ki jih oseba uporablja vsakodnevno naj bodo v spodnjih omarah, spredaj na dosegu roke, brez nepotrebnega stegovanja ali uporabe stola za doseg. Predmete, ki jih oseba redko uporablja shranite na zgornje police omar ali pa jih oddajte v dobrodelne namene.

3.Oblačila

Oblačila naj bodo iz naravnih materialov, preprosta za vzdrževanje in pranje. Oblačila in ostale pripomočke vedno shranjujte na isto mesto, saj jih bo na takšen način oseba z demenco lahko našla in oblekla sama (v kolikor to še zmore). Oblačila lahko uredite tudi po kompletih celotnega videza (majica, hlače, nogavičke, jopica) in tako olajšate osebi z demenco razmišljanje o tem kaj bi oblekla skupaj. Oblačila, ki jih oseba rada in veliko nosi, naj bodo v omari spredaj in lahko dostopna. Ostala nepotrebna oblačila shranite višje v omari, ali pa jih podarite.  Bolj, ko bo omara z oblačili urejena in pregledna, lažje se bo oseba z demenco znašla in oblekla sama.

4.Čevlji

Preverite ali so čevlji osebe z demenco prave velikosti, že samo na ta način lahko preprečite nepotrebne padce v domačem okolju. Priporočene so nizke pete, obuvanje brez zapenjanja ali na ježke. Bodite pozorni, da ima obutev nedrseče podplate in da je možno čevelj oprati v pralnem stroju.

5.Hrana

Hrana naj bo raznolika, vsebuje naj veliko sveže zelenjave in sadja, oreščke, olja, ribe, začimbe. Pri pripravi hrane se izogibajte uporabi soli in sladkorja, bele moke. Pomembno je, da ima oseba z demenco zadosten vnos vitaminov, predvsem kompleksa B in vitamina B12. Za ohranjanje spomina so pomembni tudi vitamini A, C in E. Ne pozabite tudi na minerale kot so magnezij in mangan, natrij, kalij in kalcij.

6.Spanje

Spanje naj ima v življenju osebe z demenco reden urnik. Če je le možno naj oseba z demenco odide v posteljo vsak dan ob isti uri. Osebe, ki imajo ponoči težave s spanjem naj se izogibajo popoldanskemu počitku, motivirajte in zaposlite jih z aktivnostmi skozi cel dan. Pri nemirnosti v nočnih urah vam lahko pomaga tudi eterično olje sivke; krpico eteričnega olja vložite v vzglavnik osebi pred spanjem ali pa prostor osvežite/nadišavite z vonjem sivke.

Avatar
Avtor : eDemenca