Energijske potrebe stare osebe so nižje zaradi znižanega bazalnega metabolizma in manjše telesne aktivnosti. S starostjo se zmanjšajo tudi funkcije nekaterih organov (jetra in ledvice), imunski in endokrini sistem sta manj učinkovita, kar vodi v znižanje presnove in v pomanjkanje hranil. Priporočljivo je izbirati hrano bogato s prehranskimi vlakninami, zadostno pitje vode in ostalih pijač, ki imajo nizko vrednost sladkorja in redna uporaba prehranskih dodatkov (predvsem vitamin D, omega 3, magnezij in B12). Starejše osebe so velikokrat podhranjene zaradi prenizkega vnosa dnevne energije in neustrezne hranilne sestave hrane, ki jo pojedo. Pogosto se spopadajo z zmanjšanim apetitom, slabo prebavo in pomanjkanjem zob (neustrezne zobne proteze, kar vodi v težje uživanje trde hrane).

V telesu so nujno potrebne:

-Beljakovine, telo brez njih ne more rasti, se razvijati ali obnavljati.

-Maščobe, predstavljajo zalogo energije.

-Ogljikovi hidrati, glavni vir energije za organizem.

-Vitamini skupine B, zelo pomembni za delovanje možganov in živčnega sistema.

-Vitamini skupine C, preprečujejo bolezni in ohranjajo zdravje.

-Vitamini skupine D, najpomembnejši vitamin v starosti, za zdrave kosti in vzdrževanje mišične mase.

Možgani starejših ljudi, ki imajo v krvi veliko vitaminov in maščobnih kislin omega 3, se počasneje krčijo in delujejo bolje. Omejimo in postopoma opustimo kavo, čokolado, cigarete in alkohol.

HRANA, KI POMAGA PREPREČITI DEMENCO

Flavonoidi, pomagajo pri ohranjanju spomina in kognitivnih sposobnosti (učenje, mišljenje, razumevanje, koncentracija, presoja, orientacija). Najpogosteje jih najdemo v zelenem čaju, kakavu, ginku, borovnicah, brokoliju, čebuli, zeleni, peteršilju, soji.

Omega -3, omogočajo normalen razvoj in delovanje možganov in živčevja. Olja : konopljino, bučno, olivno olje, olje grozdnih pešk.  Oreščki: makadamia oreh, oreh, lešniki, mandlji, pistacija, pinjole, indijski oreh. Semena: sezam, sončnična semena, laneno seme, chia seme, bučno seme. Morska hrana in ribe: školjke, skuša, sled, tun, losos, sardine. Rastline: avokado, olive in kokos.  Omega-3 prehransko dopolnilo ob nakupu bodite pozorni na oznako DHK in EPK.

Antioksidanti, Vitamin E, ščiti nevronske obloge, ki obdajajo živce v možganih (pomaga pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni in pri izgubi spomina). Olje iz pšeničnih kalčkov, olje iz koruznih kalčkov, repično olje, lešnikovo olje, sončnično olje, mandljevo olje, arašidovo olje, sojino olje, sok iz rdečega grozdja.

Vitamini družine B (B-kompleks, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12).

Vitamin C, rumena in zelena paprika, ohrovt, brokoli, koleraba, kivi, zelje, ananas, črni ribez, pomaranče.

Začimbe, ki imajo vpliv na zdravje možganov in živčevja: lubje cimeta, bazilika, ingver, poper, muškatni orešček, kardamom in kurkuma.

POMEMBNA ŽIVILA

Določena živila, če jih redno uživamo vplivajo na preprečevanje demence. Pri osebah z demenco pa jo lahko tudi ublažijo.

-Kokosovo olje,                                               

-Avokado,

-Borovnice, brusnice, jagode in maline,

-Grozdje (rdeče),

-Pomaranča,

-Brokoli,

-Korenje,

-Paradižnik,

-Oreh,

-Fižol v zrnju,

-Zelena in rabarbara,

-Figa,

-Sladki krompir,

-Olive,

-Ingver,

-Cimet, rožmarin.

 

 

NEPRIMERNA ŽIVILA

-Hrana iz žara, predelano meso (dimljeno, sušeno, soljeno),

-Zmrznjeni desertni izdelki, sladoled,

-Gazirane pijače,

-Ocvrta hrana,

-Konzervirana hrana.

Da možgani lahko delujejo kar se da dobro, je potrebna uravnotežena prehrana. Za miselne procese in zdravo telo so potrebni vsi minerali, vitamini, anitioksidanti, flavonoidi, karotenoidi in silicij.

 

 

Avtor : eDemenca