Za marsikaterega svojca osebe z demenco lahko neješčnost ali zavračanje hrane postane izziv in uganka.

Predvsem je potrebno zagotoviti, da oseba dobi potrebna hranila za ohranjanje zdravja in telesne teže. Razlogov, zakaj oseba z demenco zavrača hrano, je lahko več in morda ne bo vedno enostavno ugotoviti, kaj je narobe. Pomembno je, da se časa za obroke lotite na umirjen in pozitiven način ter da ste prilagodljivi in razumevajoči za spreminjajoče se potrebe in želje osebe z demenco.

Osebe z napredovano demenco v zadnjem obdobju življenja običajno ne oslabijo le kognitivno, temveč tudi telesno.

Svojci se morda pri ljubljeni osebi soočate z motnjami hranjenja, neješčnostjo, hujšanjem, preležaninami, slabšemu celjenju ran in kroničnimi boleznimi, zaradi česar je postala oseba popolnoma odvisna od vas ali oskrbe drugih oseb.

Obstaja več razlogov, zakaj oseba z demenco noče jesti, vključno z:

 

 • Fizično nelagodje: oseba ima lahko težave s prebavo, žvečenjem, požiranjem, kar povzroča fizično nelagodje in odpor.
 • Izguba apetita: oseba z demenco lahko izgubi zanimanje za hrano in ne občuti več lakote, lahko se popolnoma izgubi občutek za lahkoto in žejo.
 • Zmedenost: oseba ne ve, kaj bi jedla, kako bi jedla, ali pa pozabi, da mora tudi jesti.
 • Kognitivna motnja: demenca vpliva na sposobnost načrtovanja, pripravo in prepoznavanje hrane.
 • Zdravila: nekatera zdravila imajo stranske učinke, ki povzročajo slabost ali pa zmanjšajo apetit osebe.
 • Čustvena stiska: oseba z demenco lahko doživlja tesnobo, depresijo, anksioznost, ali druga negativna čustva, kar lahko povzroči izgubo apetita.
 • Okolje: hrupno okolje, veliko ljudi, glasni zvoki, takšne motnje lahko osebo z demenco motijo pri obroku.
 • Težave z žvečenjem: oseba ima morda protezo, ki se ji ne prilega dobro, nezdravljene zobe, kar osebo ovira pri prehranjevanju. Preverite rane, rdečico in zobe oziroma poglejte v ustno votlino osebe.
 • Težave s požiranjem: ko demenca napreduje, se lahko pojavijo težave s požiranjem hrane, kar povzroča nelagodje, dušenje ali zatikanje hrane.

 

Oseba z demenco hrane morda več ne prepozna

Če oseba z demenco noče odpreti ust in zavrača hrano, vendar ni bolna, morda hrane, ki jo ponujate, ne prepozna ali pa ne ve, kaj točno želite od nje. Osebi hrano ponudite v roko, naj jo povoha ali potipa, da jo bo morda prepozna in razumela, da je hrana. Oseba z demenco je morda pozabila, da mora pri hranjenju odpreti usta, zato jo nežno opomnite ali pa ji na sebi pokažite, kako se je. Priporočljivo je, da ji hrane ne “bašete” v usta na silo, saj boste dosegli nasprotni učinek od želenega.

Pomaga tudi, če hrano postrežete na krožnikih, posodicah, ki so drugačne barve od hrane, zato, da oseba, čeprav slabo vidi, razloči, kaj je hrana in kaj je posoda.

Hrano ponudite vsak dan ob istem času, preverite tudi, da hrana ni prevroča.

Osebam z Alzheimerjevo boleznijo se pogosto spremeni okus, zato imajo rade bolj slano in bolj sladko hrano. Poskusite različna živila in pripomočke, dokler ne najdete tistega, kar bo osebi všeč in kar bo z veseljem uporabljala in pojedla.

Če skrbite za nekoga z demenco, ki zavrača hrano, lahko poskusite več stvari:

 • Ponudite manjše obroke pogosteje čez dan, namesto dveh ali treh večjih obrokov.
 • Postrezite hrano, ki jo je enostavnejše žvečiti in pogoltniti.
 • Pogovorite se z osebnim zdravnikom osebe z demenco, povprašajte o spremembi zdravil, če sedanja vplivajo na apetit osebe.
 • Razmislite o prehranskih dopolnilih, napitkih, da oseba zaužije vsa potrebna hranila.

 

Ko oseba z demenco je naj sedi vzravnano, zajema naj majhne količine hrane in pogoltne med grižljaji. Če se med jedjo oseba duši, kašlja ali ne žveči dobro, poskusite, da oseba pred grižljajem ali pitjem globoko vdihne in izdihne in šele nato naredi grižljaj oziroma požirek.

Oseba naj nima na izbiro preveč hrane, saj jo bodo neomejene možnosti samo zmedle. Ponudite le eno ali dve vrsti hrane naenkrat in dovolite osebi, da si vzame za obrok toliko časa, kot ga potrebuje.

Nasveti za pomoč osebi z demenco, ki izgublja težo:

 • Manjši obroki: osebi ponudite manjše obroke večkrat dnevno.
 • Mehka hrana: ponudite hrano, ki jo je enostavno jesti, ki ni trda in težje žvečljiva.
 • Visokokalorična hrana: beljakovinski napitki, sladoledi, smutiji ali mlečni napitki.
 • Motnje: odstranite motnje, kot sta televizija in radio, ko oseba je.
 • Hidracija: poskrbite, da oseba dovolj pije, če bo oseba dehidrirana, bo hrano tudi težje požirala. Lonček z ustnikom je namenjen tudi pitju v leže.
 • Aktivnost: spodbujajte lahko telesno vadbo, hojo, ples, saj telesna aktivnost spodbuja apetit.
 • Zdravje: o izgubi teže se posvetujte z osebnim zdravnikom osebe z demenco.
 • Dodatki: prehranska dopolnila, lahko pomagajo pri ohranjanju teže.

 

Postrezite visokokalorično hrano, kot so mlečni napitki, beljakovinski napitki, sladoled in smutiji. Če se hujšanje nadaljuje, se posvetujte z zdravnikom.

Prehranska dopolnila in beljakovinski napitki, ki jih lahko uporabite kot dopolnilo prehrani, da bo oseba dobila vsa potrebna hranila za ohranjanje zdravja in telesne teže:

 

1. Beljakovine so bistvenega pomena za ohranjanje mišične mase in moči. Beljakovinski dodatki, kot so beljakovine v prahu ali že pripravljeni beljakovinski napitki, so lahko priročen način za zagotovitev, da oseba dobi dovolj beljakovin in energije. Beljakovinski napitek je visoko kaloričen nadomestek obroka.

2. Maščobne kisline omega-3, ki jih najdemo v dodatkih ribjega olja, lahko pomagajo podpirati zdravje možganov in kognitivne funkcije pri osebah z demenco. Omega maščobni kislini DHK in EPK imata pomembno vlogo pri delovanju srca, ohranjanju vidne funkcije in možganov.

3. Vitamini B so pomembni za zdravje možganov in ohranjanje kognitivnih funkcij. Pršilo vsebuje vitamine B kompleksa – B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin in folno kislino.

4. Vitamin D je pomemben za zdravje kosti in delovanje imunskega sistema. Če oseba ne dobi dovolj vitamina D s svojo prehrano ali izpostavljenostjo soncu je priporočljivo, da uživa prehransko dopolnilo.

5. Probiotiki so koristni za bakterije v črevesju, pomagajo podpirati zdravo prebavo in delovanje imunskega sistema. Probiotične kapsule vsebujejo 25 milijard mikroorganizmov bakterijskih kultur.

6. Čaj za dober tek Simona Ašiča vsebuje mešanico zelišč, ki spodbujajo tek in nudijo podporo prebavnim procesom. Čaj za dober tek na naraven način izboljša prehranjevanje osebe.

Posebni pripomočki za hranjenje, ki vam bodo zagotovo v pomoč

Pomembno si je zapomniti, da oseba z demenco morda potrebuje potrpljenje in spodbudo pri prehranjevanju. Demenca namreč vpliva na človekovo sposobnost samostojnega hranjenja in pitja.

Hranjenje lahko postane neurejeno in le s težavo se svojci izognejo razlitju in umazaniji. Za vas smo nabrali različne pripomočke, ki vam lahko pomagajo pri spremembah v prehranjevanju starejše osebe, nekateri pripomočki so namenjeni otrokom, vendar še, kako prav pridejo tudi pri skrbi za osebe z demenco (naj vas to ne odvrne od uporabe ali nakupa), ki imajo težave s samostojnim hranjenjem.

Posebni termo krožniki znamke Nuvita poskrbijo, da hrana ohrani svojo temperaturo, kar omogoča postopno in počasno hranjenje.

Demenca vpliva na fino motoriko in koordinacijo oko – roka, zaradi česar osebe z demenco težje uporabljajo pribor. Tommee Tippe žličke so oblikovane iz materiala za lažji oprijem in imajo debelejši ročaj ter konice, ki so odporne za ugriz. Manjša zajemna površina pri osebi spodbuja zajemanje manjše količine hrane, s čimer se doseže lažje požiranje hrane.

Prilagodljivi pribori lahko ljudem z demenco olajšajo samostojno hranjenje z omejeno spretnostjo ali zmanjšano močjo rok. Priporočljiva je tudi uporaba nedrsečih podlog – pogrinjkov, da krožniki in posodice ostanejo na mestu med obrokom, kar zmanjša tveganje razlitja in nereda.

Ergonomski ročaj za bolj enostavno držanje posodice v roki in posebno oblikovano trikotno dno omogoča, da je zajemanje hrane enostavno, z manj nereda. Tomme Tippe posodice so pakirane v setu po 4, vsaka posodica je drugačne barve, so lahke in nezlomljive. Zaradi zmanjšane vizualne zaznave je priporočljivo, da hrano položite na krožnike ali v posodice, ki so barvno drugačne od hrane, zato, da lahko oseba jasno loči med hrano in posodico.

Težave s požiranjem lahko povzročijo polivanje ali slinjenje. Predvsem zaradi kašlja, občutka zadušitve je lahko oseba manj previdna pri hranjenju zato, se priporoča uporaba slinčkov za odrasle osebe in prilagojenih lončkov z ustniki, ki ne razlijejo tekočine, tudi če osebi padejo iz rok.

Uporaba slinčkov za odrasle je enostavna, primerni so za hitro zavezovanje, neprepustni material pa zaščiti oblačila pri hranjenju, kar zmanjša potrebo po pogostem menjavanju oblačil.

 

Za lažje pitje lahko osebi z demenco ponudite tudi slamice.

Pri nepokretni osebi v zadnjem stadiju demence si lahko pomagate tudi s stekleničko z žličko za hranjenje. Stekleničko Haakaa preprosto napolnite s tekočim obrokom hrane, privijte silikonsko žličko in hrano ponudite osebi. Brez packanja lahko kadarkoli nahranite starejšo osebo. Priročen in poseben pripomoček, ki vam omogoča, da osebo nahranite brez dodatnih posodic ali žličk.

O vseh dodatkih in pripomočkih se lahko posvetujete tudi z osebnim zdravnikom ali lekarnarjem, ki vam bo svetoval, kakšno prehrano in dopolnila lahko uvedete v prehrano neješče osebe z demenco.

Če se hujšanje nadaljuje in oseba izgublja kilograme na tedenski ravni, ne glede na zgornje nasvete, se čim prej posvetujte z zdravnikom osebe z demenco.

Avtor : eDemenca