Somatika daje navodila, kako živeti in kako se gibati v zahtevnih pogojih mestno-industrijskega okolja ter tehnološke družbe, ki nam skrivno kvari in pretirano olajšuje vsakdanje življenje. V njej se zrcali tudi pomembno sporočilo, ki bo postalo očitno, ko boste bolje spoznali opisano senzorično-motorično amnezijo in njene vzroke.

“Z leti bi moralo z našimi telesi in našimi življenji iti na bolje vse do konca.” Thomas Hanna

 

Trditev, ki jo avtor v knjigi večkrat ponovi in zanesljivo podkrepi z različnimi raziskavami, povezanimi s starostjo, daje upanje, da bi v prihodnje sodobna družba lahko spremenila pogled na starost in telesno nazadovanje – bolezen, ki ju danes tako neločljivo združuje.

Kaj se dogaja med staranjem, da tako nazadujemo?

Avtor se v knjigi sprašuje, zakaj nas uradna medicina, ki nas zna varovati pred okužbami in organskimi motnjami ter nam podaljšati življenjsko dobo na več kot 80 let, ne more obvarovati pred preprostimi telesnimi bolečinami in togostjo? Zakaj domnevamo, da po določeni starosti – recimo, po tridesetem letu – naša telesa že začenjajo propadati?

Na podlagi dela s svojimi strankami je Thomas Hanna že več, kot tisočkrat videl na svoje lastne oči, da se telesnemu pešanju, ki je domnevno posledica staranja, lahko izognemo in ga celo preprečimo. V knjigi Somatika nazorno predstavi zdravljenje s temelji na delu Selyeja in Feldenkraisa, ki na področju ustavljanja staranja dosega osupljive premike.

Nobene potrebe ni, da bi človek v starosti nazadoval ali začel šepati.

Senzorično-motorični sistem

Čutilno-gibalni sistem je mehanizem, na katerem temeljijo vse človekove izkušnje in vedenje. Osrednje živčevje (možgani in hrbtenjača) nadzoruje celotno telo. Če se zgodi okvara tega sistema, lahko to bistveno vpliva na kakovost življenja posameznika.

Kronične bolečine, grda drža, otrple okončine, šibka hrbtna mišica, zanašanje, mišična zakrčenost, utrujenost… so po mnenju Thomasa Hanna težave, ki niso anatomske, vendar funkcijske. V opisanih primerih resničnih pacientov boste spoznali, da težave niso bile nepopravljive telesne okvare, ampak so se razvile zaradi nepravilnega delovanje živčevja.

Opisane težave lahko reši samo bolnik – ne zdravnik.

Govorimo namreč o težavah, ki so odraz izgube nadzora nad telesom, ki izvira iz notranjosti človeškega sistema in ne kot odraz propadanja delov telesa – staranja.

Starost ni še nikomur škodila niti ni ubila enega samega človeka.

Starost sama po sebi ne vpliva škodljivo na zdravje in ni bolezen.

Avtor ugotavlja, da se pri tistih, ki živijo ozko in omejeno, možgani prilagodijo na takšno življenje. Če doživimo kakšen šok, prebolimo hudo bolezen, se poškodujemo v nesreči ali prestanemo zapleteno operacijo, se naši možgani odzovejo na to in prilagodijo. Ti dogodki povzročijo senzorično-motorično amnezijo, zaradi česar mislimo, da nemočno propadamo.

Možgani so izredno prilagodljiv organ.

Na dogodke v našem življenju se odzovejo tako, kot je potrebno za njihovo preživetje in neovirano delovanje. Telo kot celota je odraz tega, kar se nam je zgodilo v življenju. Odraz pa je lahko negativen ali pa pozitiven.

Ni nevarnejšega nasveta od tega: “Zdaj, ko se staraš, se ne bi smel več toliko naprezati.” Thomas Hanna

 

Pelje namreč neposredno v obnemoglost. Če se želite obesiti na kakšno modrost se dajte na vsem poznano geslo: “Raba organe krepi, neraba krni.”

Somatska telovadba

V zadnjem delu knjige Somatika boste odkrili številne vsakodnevne, nazorno predstavljene vaje, opremljene s preglednim slikovnim gradivom. Vaje vam bodo pomagale, da sprostite vse mišice in so preprosta “naravna” pot, kako pripraviti telo, da se bo ves dan počutilo dobro.

Somatske vaje niso boleče.

Pomembno je, da se zavemo tudi svojega dihanja – ali dihamo večino časa plitko, vdihnemo malo ali veliko zraka? Preko vaj iz sedme lekcije boste ozavestili svoje dihanje, pričeli dihati s trebuhom ter morda prvič po dolgem času zares zadihali. Toplo priporočamo, da vse opisane vaje preizkusite in redno izvajate.

Ponovno vzpostavite zavestni nadzor nad gibanjem, prožnostjo in zdravjem.

V branje predlagamo tudi izvrsten priročnik Brez bolečin.

Avtor : eDemenca