Alzheimerjeva bolezen v začetku poteka zelo počasi in neopazno. Bolezen se začne razvijati v možganih, zaradi česar se znake in spremembe opazi težje, oziroma jih svojci zlahka spregledajo. Osebe pogosto pridejo k zdravniku pozno in prepozno. Izrednega pomena je, da je diagnoza osebi postavljena zgodaj. Alzheimerjeva bolezen začne povzročati poškodbe možganov, pet do deset let prej, kot je mogoče opaziti simptome.

Opis 10 znakov Alzheimerjeve bolezni :

1.Spomin

V prvem stadiju bolezni se oseba zaveda, da izgublja spomin. Pozabljivost se začne s pozabljanjem malenkosti, običajnih dejanj vsakdanjega življenja, pozabljanje imen, izrazito je pozabljanje nedavnih dogodkov (kratkoročni spomin). Pri prvih znakih alzheimerjeve bolezni vas lahko zavede dejstvo, da je oseba odličnega zdravja in telesnega videza, zaradi česar je oseba zelo dolgo sposobna ohranjati socialne spretnosti in prikrivati bolezen. Motnje v spominu lahko kmalu začne spremljati dezorientacija v času in v prostoru. Oseba pozabi, da pozablja.

2.Izpolnjevanje dnevnih opravil

Oseba z alzheimerjevo boleznijo porabi ogromno energije, da bi dosegla svoj cilj, dokončala opravilo, nalogo. Kar postane sčasoma še težje uresničljivo saj izguba spomina moti vsakodneva opravila. Oseba postavlja predmete na neobičajna mesta, zaradi česar jih je še težje najti in uporabiti. Pojavljajo se težave pri načrtovanju dneva in organizaciji opravil, zmedenost in napetost.

3.Ravnanje z denarjem

Pri osebi z alzheimerjevo boleznijo pogosto začne prihajati do težav pri ravnanju z denarjem. Prvi opozorilni znak je zamujanje plačevanja položnic. Prisotna je slaba presoja vrednosti denarja in napetost pri skrbi za denar, ki lahko vodi v obtoževanje ostalih družinskih članov, da je nekdo denar ukradel. Največkrat pa oseba sama prične denar shranjevati na različna mesta in pozablja kam ga je shranila. Oseba z alzheimerjevo boleznijo potrebuje pri ravnanju z denarjem in pomembnimi odločitvami, nadzor, motivacijo in pomoč.

4.Govorno izražanje

Težave pri izražanju so opazne, ko oseba išče besede, ponavlja že povedano, zmanjša se ji sposobnost učenja in pomnenja. Oseba z alzheimerjevo boleznijo težje sledi dolgim in zahtevnim pogovorom. Govor osebe je lahko nerazumljiv zaradi izpuščanja besed ali pa nadomeščanja prave besede z izmišljeno ali napačno besedo. Zaradi težjega izražanja oseba hitro postane vznemirjena, napeta, lahko se razjezi ali pa preprosto neha govoriti. Pri pogovoru oseba hitro zaide od teme pogovora, zatava v svojih mislih, se izraža nepovezano.

5.Osebnostne spremembe

Pri osebah z alzheimerjevo boleznijo se lahko razvijejo vedenjske in duševne motnje, osebnostne spremembne so izrazite. Oseba lahko postane sumničeva, nezaupljiva, anksiozna, obsojevalna, agresivna. Vse kar prej ni bila. Popuščati začnejo socialne zavore, lahko se razvije socialno neprimerno vedenje, občutki tesnobe. Zmanjšana je pozornost zaradi česar ima oseba težave pri urejanju lastnih misli in težje logično razmišlja. Lahko se pojavijo neprimerni izbruhi jeze ali pa otožnost, jok, žalost. Čustvene spremembe so lahko hitre in nihajo tekom dneva ali pa oseba svojih čustev sploh ne pokaže. Nekatere osebnostne lastnosti lahko postanejo izrazitejše, ali pa oseba prevzame čisto nove. Postane skopuška, pretirano radodarna, začne goljufati, krasti.

6.Spanje

Poležavanje v postelji in jutranja zaspanost, ne glede na dolge ure spanja, so lahko prvi znaki depresije pri osebi z alzheimerjevo boleznijo. Lahko se pojavijo tudi težave s spanjem, nespečnost, zbujanje in rahel spanec, kar vpliva na počutje in razmišljanje osebe. Ritem spanja je pri osebi velikokrat porušen. Nekatere osebe lahko zamenjajo noč za dan, in postanejo dejavne šele ponoči. Na samo spanje pa vplivajo tudi popoldanski počitki, predvsem če so pogosti in večurni. Oseba izgublja interes za stvari, ki so jo včasih veselile in rajši dneve prespi.

7.Nedružabnost

Oseba z alzheimerjevo boleznijo se začne umikati družbi, prijateljem, hobijem, izgovarja se na starost in utrujenost. Pri osebi se spremenijo življenjske navade in interesi. Oseba se večkrat počuti nekoristna in odveč, kar vodi v odmik. Začne se zapirati vase. Pomembno je, da osebi z alzheimerjevo boleznijo pomagamo, da se zaposli z opravili, ki jih še vedno zmore. Tako pridobi občutek koristnosti, pomembnosti in začne pozitivno razmišljati o sebi.

8.Zmedenost

Ker se živčne (možganske) celice spreminjajo, prihaja pri osebi z alzheimerjevo boleznijo do zmedenosti, ki vpliva na spremembe osebnosti, dojemanje časa in orientacijo v prostoru, kraju. Oseba posledično morda ne ve kje se nahaja, v kakšnem času je (živi v preteklosti), pozabi pot do doma ali pa se začne izgubljat v svoji okolici. Oseba z alzheimerjevo boleznijo težko sledi realnemu datumu, uram, letnim časom. Zmedenost lahko vpliva tudi na razpoloženje osebe, slabšo presojo in nepričakovana dejanja. Oseba ima lahko tudi veliko težav pri upoštevanju navodil, nasvetov za skrb za svoje zdravje, telo. Na primer, če je oseba imela operacijo zlomljenega kolka in ji zdravnik naroči počitek, oseba z alzhemierjevo boleznijo teh nasvetov ne bo upoštevala in se bo najvrjetneje gibala, tudi če se bo ob tem počutila slabo.

9. Socialne zavore

Pri osebi z alzheimerjevo boleznijo pričnejo popuščati socialne zavore obnašanja, izražanja, videza in primernega vedenja. Oseba je lahko brezbrižna in nekritična do svojega videza, higiene in urejenosti. Lahko se prične obnašati otročje in nerazumljivo.

10.Agresivnost

Nasilje je najtežja stvar s katero se sreča družina osebe z alzheimerjevo boleznijo. Do nasilja lahko pride zaradi različnih vzrokov, lahko je posledica slabe presoje ali pa oseba ne zna več izražati (verbalno) svojih negativnih čustev. Izguba nadzora, strah, napetost lahko vodi v agresivno vedenje. Če se nasilje stopnjuje in ponavlja, nujno poiščite zdravniško pomoč.

Če menite, da imate težave podobne opisanim, ali pa da jih ima kdo od vaših bližnjih je izredno pomembno, da obiščete osebnega zdravnika. Pri alzheimerjevi bolezni so zdravila najbolj učinkovita ravno v začetni fazi bolezni. Topel nasmeh, stik z očmi, nežen dotik z roko ali pa objem, osebi z alzheimerjevo boleznijo sporočajo, da je v skrbnih in prijateljskih rokah.

Avatar
Avtor : eDemenca