Pete Egoscue je mednarodno priznan anatom in fiziolog, ki je razvil Egoscuejevo metodo za zdravljenje misično-skeletnih bolečin. Brez zdravil, operacij ali drage fizioterapije, lahko odpravite bolečine, ki so se pojavile zaradi poškodb, delovnih razmer, prometnih nesreč, staranja ali drugih dejavnikov.

Vodilo avtorja knjige: “Skrb za zdravje se začne z osebno odgovornostjo.”

 

Predstavitev knjige Pete Egoscue: Brez bolečin

Knjigi Brez bolečin je preprosto slediti, saj na razumen način predstavi telo, gibanje in bolečino. Predvsem pa je zelo uporabno zastavljena, saj je organizirana po delih telesa (stopala in gležnji, kolena, boki in medenica, hrbtenica, rame, glava in vrat, komolci, zapestja in dlani), kar pomeni, da lahko sledite samo poglavju, ki vam najbolj ustreza.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo (slovenski pregovor)

Vsako poglavje vsebuje nazorno prikazane vaje (slikovni material), ki jih lahko izvajate doma s samo nekaj preprostimi rekviziti (stol, blazina, stena …). Vaje temeljijo predvsem na ohranjanju določenega telesnega položaja, zato, da se mišice sproščajo, bolečina pa popusti.

Vaje so na prvi pogled izredno enostavne, a naj vas njihova preprostost ne zavede, saj so zelo učinkovite. Mnogo jih je prevzetih iz položajev joge, nekaterim bi celo težko rekli vaje, saj so bolj podobne statičnim položajem, nekatere pa vas bodo celo presenetile z občutkom težkega izvajanja, čeprav fizično niso zahtevne.

Metoda Egoscue je zasnovana tako, da prepriča tiste mišice, ki bi morale podpirati okostje, da ponovno prevzamejo to nalogo, in tako pogosto bolečina preprosto izgine, ko se vaše telo vrne v pravilno poravnavo.

Telo je namreč narejeno za gibanje, vendar če pogledamo današnjo družbo, se ljudje skoraj ne gibamo več. Telesa niso pravilno poravnana zaradi sedečega načina življenja kar vpliva na mišično-skeletni sistem ter držo vsakega posameznika.

Avtor knjige Brez bolečine je trdno prepričan, da redna telesna dejavnost zagotavlja življenje brez bolečin tudi v starosti. Pravi namreč, da je težava v tem, ker telo postaja slabotnejše in ne, ker postaja starejše!

“Gibanje pomeni življenje.
Mišice moramo uporabljati, da ostanejo prožne in krčljive.
Kosti morajo nositi bremena, da ostanejo močne.
Srce potrebuje upor, da ostane vzdržljivo in učinkovito.
Pljuča se morajo šitiri, da ostanejo prožna.
V črevesju mora potekati peristaltika, ki spodbuja prebavo in vsrkavanje hranil.
Možgani potrebujejo krčeneje srčne mišice in dihanje, ki omogočata pretok možgansko-hrbtenjačne tekočine, ta pa zagotovlja pravilno nevrološko delovanje.
Če se ne gibamo, telesni sistemi ne delujejo optimalno in čedalje težje živimo.” Pete Egoscue

Možgani in telesna vadba

Avtor v knjigi piše tudi o pomembnosti krvnega pretoka, ki prihaja v možgane in je neposredno povezan z držo (nestabilen, napol seseden mišično-skeletni sistem). Navaja, da je vse več dokazov, ki povezujejo demenco, glavobole, pretres možganov in travmatske poškodbe možganov z omejenim možganskim krvnim pretokom. Prepričan je, da mišice lahko ponovno natreniramo tako, da se vrat spet usloči, s tem pa se izboljša življenjsko pomemben tok kisika v možgane.

“Telesna vadba je najzahtevnejša dejavnost, s katero se ukvarjajo možgani. Da, prav ste prebrali. Z vidika presnove je telovadba za možgane zahtevnejša od branja, pisanja ali igranja šaha. Gibanje odpre vrata telesne super lekarne, iz katere se začnejo sproščati hormoni, živčni prenašalci in beljakovine, ki vplivajo na raven energije, razpoloženje, delovanje možganov, vključenost v družbo in pogled na življenje.” Pete Egoscue

Knjiga je namenjena izobraževanju, preizkušanju vaj in opolnomočenju, kaj vse lahko VI storite zase, da si pomagate pri kronični bolečini. Odločitev je vaša!

Avtor : eDemenca