Joga je znanost o telesu, umu, duši in zavesti. Temelji na skupini fizičnih, mentalnih, duhovnih praks in disciplin, ki izvirajo iz Indije. Sprosti um in telo in je primerna tudi za starostnike ter osebe z demenco. Vadba pomaga povečati gibljivost telesa, dvigne raven energije, izboljša ravnotežje in koordinacijo, vpliva na kardiovaskularno zdravje in izboljša splošno počutje osebe.

O tem, kaj je joga in kako jo sprejemajo ter izvajajo starejši, smo se pogovarjali z Natašo Rhind Tutt, ustanoviteljico in lastnico Nataraja joga studia. Gibanje je del njenega življenja, jogo pa uči že od leta 2007.

 

Kaj pravzaprav je joga?

Joga je sistem vadb in ostalih praks, ki izhajajo iz Indije. Predvsem se osredotoča na povezavo uma in telesa, kjer skozi različne tehnike poskrbimo tako za zdravo fizično telo kot tudi sproščen um. Tako v jogi več ali manj prakticiramo razne jogijske položaje, sproščanje, meditacijo, dihalne tehnike in še kaj.

Kako vadba joge vpliva na telo? Pozitivni učinki?

Vadba joge naj bi bila sestavljena tako, da poskrbimo tako za ravnotežje in moč telesa kot tudi za razteznost in sprostitev le tega. Je pa v joga vadbi velik poudarek na pravilni drži in vajah za zdravo hrbtenico. Po jogi se (tako kot po vsaki fizični aktivnosti) ljudje v svojem telesu počutijo bolje, lažje nadaljujejo s svojim vsakdanom.

Pozitivni učinki so seveda nešteti: razgibano, predihano in močno telo, izboljšana koncentracija, umirjen um …

Ali so pri vadbi joge kakšne starostne, fizične omejitve? Kdo vse lahko izvaja jogo?

Ne, starostnih omejitev ni, saj obstaja res veliko stilov joge in za vsakogar se lahko skoraj vsak  položaj tudi priredi. Jogo lahko izvaja praktično vsak, če nič drugega se lahko predihamo, meditiramo, opravimo osnovne raztezne vaje in končamo vadbo s kakšnim zastavljenim ciljem.

Poznamo različne načine vadbe joge, katera je najbolj primerna za starostnike? In kakšnih vaj v tretjem življenjskem obdobju ne priporočate?

Zelo odvisno od starostnika, nekateri ostajajo čili in zdravi še dolgo v starost, drugi na žalost ne. Zakloni so skupina asan, ki z leti postanejo težji ali praktično nemogoči.

Joga se lahko izvaja tudi v sedečem položaju, torej je primerna tudi za osebe na invalidskem vozičku?

Joga se lahko izvaja tudi v sedečem položaju, na stolu. Na invalidskem vozičku pa seveda vadbo precej priredimo, se osredotočimo bolj na razgibavanje obraza, ramen, dlani, rok, masiranje samega sebe … In na ohranjanje pozitivnega pogleda na svet.

Menite, da joga vpliva tudi na možganske funkcije, spomin in demenco?

Vsako gibanje, vsaka nova stvar, ki se je učimo in vsaka interakcija s človekom (recimo, da v tem primeru z učiteljem joge) vpliva na možganske funkcije. Sama sem že dala vadečim starostnikom v domu nalogo, da se morajo do mojega naslednjega obiska naučiti neke šale in smo naslednjič končali vadbo s pripovedovanjem vicev in zabavnih zgodbic. Postali so zelo živahni in nasmejani.

Predvsem v Indiji je velik poudarek na izvajanju joge pri osebah z demenco. Poudarjajo pomen dihalnih vaj, zakaj so dihalne vaje tako pomembne?

V Indiji veliko ljudi prakticira jogo že od malega. V vsakem obdobju življenja lahko od joge dobimo veliko dobrobiti saj ne obsega le sklopa vaj ampak je celovit sistem, ki se ukvarja tako s psiho, spominom, srcem kot seveda s telesom. Nisem strokovnjak za demenco, a petje (ki oponaša jogijski dih, kjer je izdih 2x daljši kot vdih in sprošča živčni sistem) med joga vadbo in doživljanja trenutka v katerem smo kot edinega pravega, sta dva načina kako se približamo osebam z demenco. Vadba poveča cirkulacijo celega telesa, izboljša ravnotežje in koncentracijo … Vse to so pozitivni učinki tako za osebo z demenco kot zdravega starostnika. Poleg oseb z demenco je dobro če osebe, ki skrbijo za osebo z demenco (svojci, negovalke, animatorji) pomagajo osebi slediti vajam, ji premakniti kakšen del telesa in osebo vzpodbujajo pri vajah.

Jogo poučujete tudi v domu starejših občanov, kakšen je odziv stanovalcev na vadbo?

Predvsem sem opazila, da se starostniki v domu veselijo mojega obiska, pogovora z nekom, ki pride nasmejan in jih odvrne od njihove ustaljene rutine. Veselijo se nečesa kar delajo v skupini in po čemer se počutijo bolje.

Kaj je stanovalcem doma starejših občanov še posebej všeč pri vadbi  joge?

Ko jih opazujem, se mi zdi, da si radi pomasirajo obraz in nato vadijo levčka, kjer izmenjaje sproščamo obraz in nato na široko odpremo oči in usta in iztegnemo jezik ven. Vsakič se poleg smejijo in se po vaji še dodatno pačijo. Kot, da sem jim dala zelen znak, da so lahko malce navihani. Radi tudi delajo vaje za finomotoriko s prsti, saj jim to verjetno pomaga pri različnih ročnih delih, ki jih nekateri radi še vedno opravljajo.

Sedaj v času covid-19 in ukrepih, ki omejujejo obisk domov starejših občanov, organizirate online vadbo joge. Kako poteka takšna vadba?

Vadba je pravzaprav ista kot, če jo izpeljem v živo, le da imam na žalost veliko manj interakcije z ljudmi. Oni seveda mene vidijo na steni, jaz jih ponavadi vidim le par. Je pa potrebno več angažmaja s strani zaposlenih v domu, saj me morajo poklicati na Zoom, urediti prostor za projekcijo in poskrbeti, da imajo vsi stanovalci dober razgled, saj se jaz ne morem premikati po prostoru. Tisti zaposleni, ki so v času vadbe skupaj z varovanci, zelo radi povadijo zraven, saj tudi njim manjka gibanja.

Kje si lahko zainteresirani preberejo kaj več o vašem delu? Oziroma kako se lahko prijavijo na online vadbo joge?

To, da vodim jogo v domu starostnikov Tisje, sem za zdaj objavila le enkrat na socialnih omrežjih. Sem prostovoljka v domu, kjer živi moja mama. Ker sem se v začetku novembra vrnila iz tujine sem morala biti v karanteni in nisem mogla obiskati doma in izpeljati vadbe. Poklicala sem jih ali bi bili zainteresirani za Zoom vadbo, saj sem enkrat opazila, da imajo projektor. Prepričana sem bila, da se jim bo vse zdelo prezakomplicirano, a ker tam dela ekipa res srčnih ljudi, smo vadbo izpeljali na dveh oddelkih v dveh nadstropjih. Tako sem prišla na idejo, da bi pravzaprav na Zoomu lahko združila več domov in ponudila svojo vadbo širše.

Zainteresirani domovi se mi lahko javijo na email: natarajastudio@icloud.com. Seveda pa so vse informacije o Nataraja joga studiu na voljo na spletni strani.

Fotografija: Melani Topalovič in Miran Jursič.

Avtor : eDemenca