Dr. Joseph Mercola je zdravnik s posebnim poslanstvom. Njegova želja je preoblikovati tradicionalen medicinski model v ZDA v takšnega, s kakršnim bi zdravili temeljni vzrok bolezni namesto bolezenskih znakov. Te dni avtor večinoma objavlja na svoji spletni strani, ki je s 40 milijoni ogledov na mesec ena najbolj obiskanih zdravstvenih strani na svetu.

Knjiga Maščobe kot gorivo je napisana na podlagi najnovejših raziskav in uporabne prakse (za vsakogar). Dr. Mercola vam bo pokazal, da lahko vzamete svoje zdravje v svoje roke, že samo s tem, da dajete telesu primerno gorivo. Knjiga je lahko berljiva, napisana na zanimiv način, polna neverjetnih dejstev o hrani …

Presenetljivo povezuje veliko tistega, kar že vsi vemo, vendar nikoli prej nismo na to znanje pogledali v luči razmišljanja dr. Mercola. Maščobe kot gorivo je knjiga, ki vam lahko spremeni življenje in razmišljanje o hrani – gorivu, ki ga vsakodnevno vnašate v svoje telo.

Je rešitev res tako “preprosta” – hrana?

Dr. Joseph Mercola pravi, da vsi potrebujemo “mitohondrijsko metabolično terapijo”, ki označuje sistem prehranjevanja, ki vam bo pomagal preusmeriti metabolizem iz porabljanja glukoze v porabljanje maščob za gorivo telesa. Mitohondriji so tako majhni, da bi jih milijarda prišla v glavo šivanke, pa tako zelo pomembni za človeka.

Ste prepričani, da veste, kaj jeste?

Zdravje na svetovni ravni je močno na udaru zaradi pridobitno (škodljivo) naravnanih prehranskih priporočil. David Perlmutter, dr. med.

Predelana hrana lahko z vsemi svojimi kemičnimi dodatki, dodanimi sladkorji, rafiniranimi olji in ogljikovimi hidrati človeka zelo zasvoji. Močno predelana živila vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Avtor dr. Mercola je mnenja, da je sprememba prehrane zagotovo najučinkovitejši ukrep za izboljšanje zdravja. Post je takoj za njim.

Um postane opazno bistrejši, ko iz prehrane umaknemo živila z visoko neto količino ogljikovih hidratov.

Želite izboljšati delovanje svojih možganov?

Možgani ne morejo pravilno delovati brez zdravih maščob, saj so sestavljeni iz kar 60 % maščobe. Pretiravanje s sladkorjem in žiti nazadnje pripelje do poškodb živčevja, predvsem zato, ker je inzulinu onemogočeno uravnavanje normalne celične dejavnosti. Sladkor in Alzheimerjevo bolezen so prvič povezali leta 2005, ko so bolezen poimenovali sladkorna bolezen tipa 3.

Pri sladkornih bolnikih je tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni dvakrat višje.

Nase morate začeti gledati kot na dejavnega in močnega udeleženca v skrbi za svoje zdravje.

V prilogi A avtor nameni posebno mesto Alzheimerjevi bolezni, kjer predstavi dokaze in svoje razmišljanje o skokovitem povečanju Alzheimerjeve bolezni pri Američanih. Izpostavi predvsem predelano hrano, ki je običajno skoraj brez zdravih maščob, obenem pa polna prečiščenih sladkorjev.

Receptorji za inzulin so povsod po možganih in imajo vlogo pri učenju in spominu, pa tudi pri uravnavanju vnosa hrane in telesne teže. Motnje inzulinskega signaliziranja pripravijo teren za upadanje kognitivnih sposobnosti in razvoj Alzheimerjeve bolezni. Kakšna je priporočena preventiva?

Zdrava živila

  • Avokado

Odličen vir zdravih, enkrat nasiščenih maščob, vitaminov in antioksidantov. Vsebuje kalij, vitamin E, vitamine B, vitamin C, magnezij in folno kislino. Poleg vseh dobrih lastnosti avokada, ga ocenjujejo kot enega izmed tržnih pridelkov z najmanj pesticidi, pred katerimi sadež ščiti njegova debela lupina.

  • Jajca

Zagotavljajo osem esencialnih aminokislin, ki jih telo potrebuje za sintezo beljakovin in ki jih mora dobiti s prehrano, saj jih ne more tvoriti samo. Dr. Mercola priporoča samo ekološko pridelana jajca iz proste reje (pašna reja), ki jih dajejo kokoši, ki se prosto sprehajajo po pašnikih na ekoloških kmetijah. Avtor poudarja tudi dejstvo, da postaja splošno znano, da prehranski holesterol iz naravnih virov ni nevaren za zdravje, zato se vam uživanja jajc ni potrebno izogibati.

  • Morska hrana

Pomembno je izbirati vrste rib in morskih sadežev, ki vsebujejo najmanj živega srebra. Avtor priporoča predvsem bele ribe, inčune, sardele, postrv, oslič, ostriga, divji losos …

  • Oreščki in semena so živila z največjo hranilno gostoto.

Avtor Mercola priporoča uživanje ekološko pridelanih surovih oreščkov, predvsem: ameriške orehe, brazilske oreščke, bučna semena, laneno seme, indijski trpotec, makadamijeve oreščke, mandlje, semena črne kumine, črnega sezama, chie, sončnična semena in surov kakavov prah ali pa kakavova zrna. V prilogi B je avtor oblikoval priročen in obširen vodnik po oreščkih in semenih.

Zdrave maščobe

  • Kokosovo olje

Približno polovica maščobe v kokosovem olju je lavrinska kislina, ki je v naravi redka. Nasvet avtorja: “Če hočete na hitro potešiti lakoto ali si povečati energijo, lahko preprosto pojeste žlico kokosovega olja. Tega lahko tudi dodate v čaj ali kavo namesto sladila.”

  • Olivno olje

Olive in olivno olje so odličen vir antioksidantov, varujejo srce, zavirajo staranje, delujejo protivnetno ter vplivajo na zdravje kosti.

  • Ghee (prečiščeno maslo)

Ayurveda označuje Ghee kot čudežno zdravilo za različne težave. Vpliva predvsem na prebavo, sklepe, čisti organizem, spodbuja dolgoživost …

Znano je tudi, da maščobe z omega-3 maščobnimi kislinami:

  • zavirajo celično smrt,
  • pomagajo znova vzpostaviti povezave med poškodovanimi nevroni,
  • aktivirajo gene, ki pomagajo odpravljati možganske poškodbe, in obenem onemogočajo izražanje tistih, ki spodbujajo možganska vnetja.

Je sveža zelenjava in doma kuhan obrok stvar preteklosti?

V knjigi Maščobe kot gorivo boste našli poleg izpostavljenih teorij, še veliko drugih odličnih nasvetov, informacij o hrani (česa ni priporočljivo jesti in kaj naj bo na vašem nakupovalnem seznamu vsakič, ko se odpravite v trgovino) ter dobrodošlih znanstvenih raziskav.

Tudi če se ne strinjate s konceptom uživanja maščob in prisegate na ogljikove hidrate, vam svetujemo, da si knjigo preberete in razmislite o revolucionarni ideji prehrane, ki jo ponuja dr. Joseph Mercola.

Zaživite brez hrepenenja po predelani hrani, brez nizke energije, zamegljenosti uma in nemotiviranosti. Knjiga je enostavna za branje, primerna tako za začetnike, kot tiste, ki o maščobah veste že veliko. Vse, kar gre v naše telo, bi ga moralo nahraniti in negovati.

Pa vendar ko boste naslednjič v trgovini, poglejte v vozičke drugih ljudi. Hrana v škatlah, konzerve, predpripravljeno kosilo, gazirane pijače, sladkarije …

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni Založbe Primus.

Avtor : eDemenca