Študije pravijo, da branje preventivno vpliva na demenco in zmanjša njen nastanek za 35 %, medtem, ko ga ples za kar 76 %. S plesom se namreč aktivira več možganskih funkcij hkrati: racionalnost, emocionalost, vpliv glasbe in kinestetičnost (gibanje, fizična aktivnost). Oseba si mora zapomniti korake, vrstni red, med plesom se plesalec prilagaja glasbi in njenemu ritmu ter soplesalcu. Ples vpliva na kakovost življenja starostnika in na vzdrževanje njegovih možganskih sposobnosti.

V svoji dolgi predani plesni karieri je Janja Pušl poučevala več kot 15 let otroke ter izdelovala plesne programe za mlade in odrasle. Danes še vedno poleg vodenja družinskega podjetja, poučuje maturante in odrasle. V Sloveniji je pred več kot 20-imi leti izdelala natančen plesni program za Zeleni klub nad 55 let, namenjen seniorjem. Je znan medijski obraz in v vlogi voditeljice maturantskih plesov zelo prepoznavna oseba. Pred mesecem dni je Plesni center Bolero prejeli zlati certifikat bonitetne odličnosti Bisnode. 

O plesu v tretjem življenjskem obdobju smo se pogovarjali z Janjo Pušl, priznano plesno pedagoginjo in plesno sodnico. V mladosti je bila tekmovalka standardnih in latinsko-ameriških plesov. S partnerjem Zoranom Kljunom pa že 30 let vodita družinski Plesni center Bolero.

 

1. Komu je namenjen tečaj Zeleni klub in od kod ideja za takšen tečaj?

Zeleni klub je tečaj družabnega plesa za pare ali samo ženske, ki štejejo 55 let in več. To je ena mojih odličnih domislic, kako s plesom in vajami pristopiti odraslim tretjega življenjskega obdobja, za katere pred tolikimi leti pravzaprav skoraj ni bilo plesne ponudbe. Skozi že skoraj 20 let izkušenj pri izvajanju teh tečajev opažam, da je povprečna starost plesnih parov okoli 62 let, danes najstarejši plesni pari dosegajo že krepko čez 75 let, pa so še vedno v formi in uživajo v plesu.

Ideja se mi je porodila zelo spontano. Sem zelo socialna, čustvena oseba in že od mladosti me vodi skozi življenje želja po pomoči, sočutju do ljudi. Rada imam življenje, sem kreativna in vedno strmim k nečem novem, drugačnem, drznejšem! Sedem let sem bila zaposlena v UKC Ljubljana in tam sem videla, kako vredno je življenje, če je človek zdrav. In ples ohranja zdravje!

Poleg tega, sem želela dokazati, da so ljudje tretjega življenjskega obdobja enostavno vredni. So sposobni in aktivni, tako miselno kot fizično, družba pa jih je in na nek način jih tudi danes potiska v ozadje. In tako sem sklenila, da v naši Plesni šoli Bolero naredimo nekaj za ta lepa leta. Za ljudi, ki imajo veliko življenjskih izkušenj in v teh letih zagotovo niso za staro šaro. Nasprotno! Naučili so me mnogo, med drugim tudi to, da se skriva za starejšimi ljudmi veliko dragocenega, posebnega in so bogati v svojem jazu!

2. Kaj je pravzaprav ples? In kako vpliva na telo v tretjem življenjskem obdobju?

Ples je gibanje telesa v ritmu, je poezija dveh teles ali telesa, ki izraža čustva na stotine načinov. Zame je ples način življenja, z njim živim vsak dan od mojega 14. leta starosti. Ples je edini šport ali rekreacija, kjer so povezani socialni, čustveni, glasbeni in duhovni elementi.

Ples je čudovita rekreacija ali šport. Imamo mnogo zvrsti: standardni in latinsko-ameriški plesi, moderni plesi med katere sodi mnogo disciplin. Naj omenim nekatere najbolj priljubljene med tekmovalci: hip hop, streetdance, jazz, showplesi, moderni plesi, disco, step… Vse te plese lahko plešemo posamezno, v duetu ali v skupinah. Že nekaj let je popularna salsa, tango pa swing plesi.

Ples je naravno zdravilo. Psiho-fizično nas krepi, ojača srčno dihalni sistem, vse bolj ga priporočajo ljudem, ki trpijo za psihosomatskimi boleznimi (anoreksija, depresija, motnje spanca, tesnoba). Ples telo sprosti, ga energetsko uravnovesi, pomaga pri izgubi telesne teže, deluje vsekakor stimulativno, krepi um in povečuje koncentracijo. Preprosto ob plesu zaigra duša in srce. Sama pravim, da so duša, občutki, ki jih doživljaš v gibu in srce, zdravje, ki ti ga prinese gibanje.

3. Ali so pri plesu kakšne starostne, fizične omejitve? Kdo lahko pleše?

Ples je lep prav zaradi tega, ker nima starostne omejitve. Otrok se, tako ali tako, giblje že v trebuščku, po svoje se giblje v ritmu ves čas. Pri nekako 3 letih lahko otrok že zavestno ponavlja lažje korake in tako lahko plešete tudi pri 80-ih letih. Moj najstarejši par je pri 82-ih letih zaključil s plesnim tečajem v plesni šoli. Začela pa sta pri njunih 70-ih letih. Kaj ni to čudovito? Količino in intenzivnost, hitrost in stil plesa lahko določate vi. In tako vsak lahko nekaj najde zase in za vašo dušo, ne glede na starost.

Danes lahko plešejo vsi: zdravi, invalidni in bolni ljudje. Seveda se plesni programi zelo razlikujejo, splošne ponudbe je veliko, veliko manj plesnih pedagogov pa je izučenih za delo s starejšimi in invalidnimi osebami. Slednje zahteva veliko občutka in izkušenj pri delu z ljudmi pa tudi plesni programi morajo biti prilagojeni. In prav tu se moram pohvalit, da imamo sami dolgoletne izkušnje z našimi starejšimi, bolj zrelimi člani. Moja želja pa je izobraziti ljudi, da ples ni samo druženje in učenje plesnih korakov ampak je nevsiljiv način rekreacije. Ples ustvarja lepe spomine in pripelje preko glasbe in dogodkov do zdravega telesa.

4. Kakšne zvrsti plesa so še posebej primerne za starostnike?

Mislim, da se vsak od nas zaveda, kako intenziven ples lahko izbere glede na svojo fizično pripravljenost. Starejše osebe imajo rade bolj umirjene ritme, Evergreen glasbo, glasbo, ki jih spominja na njihovo mladost. Tudi slovenske melodije so lepe in ne da samo plešejo na njih, tudi zapojejo radi.

Vendar nerada govorim “na splošno”, kajti vedno se najdejo izjeme in saj veste, da tudi leta so številke, počutje pa nam omogoča intenziteto dela. V Plesnem centru Boleru posebno pazimo, da je v Zelenem klubu učenje zabava, da učimo korake počasi z veliko ponovitvami, da so koreografije zanimive, vendar ne pretežke, saj je gibalna sposobnost v zrelih letih manjša kot v mladosti. Zelo važna je hitrost glasbe in jasen ritem. Vse to pripelje do nasmehov na obrazih, dobre volje ne manjka in dan ali večer je popoln. Standardni in latinsko ameriški plesi, folklora, kakšne lahke kombinacije plesov v vrstah so starejšim blizu. Je pa plesov nešteto vrst, ki se seveda razlikujejo po kontinentih, pokrajinah…

5. Menite, da ples vpliva tudi na kognicijo, možganske funkcije?

Z leti se telo stara in enako tudi možgani. Dobesedno krnijo in zato potrebujemo čim več miselnih vaj, da možgane ohranjamo sveže in prežete z impulzi, ki jih nujno potrebujejo. Ustvarjajo se nove živčne poti-imenovane sinapse. Nevronske povezave s plesom povečate, saj je ples edini šport ali rekreacija, kjer deluje več možganskih funkcij hkrati (gibanje, orientacija v prostoru, glasba, čustva, naša čutila za vid, sluh, dotik, vonj). Dotik pa dokazano povečuje imunski sistem. V centralnem živčevju se poveča količina serotonina, le ta pa zmanjšuje občutek bolečine in poveča občutek ugodja. Z večjo fizično aktivnostjo prinesemo možganom tudi več kisika, ki je nujno potreben, saj je hrana vsaki celici v telesu in s tem izboljšamo prekrvavitev, posledično se zmanjša npr. glavobol, migrene, poveča se koncentracija, izboljša se spanec in tako ples tudi pomlajuje in umirja.

6. Slogan Zelenega kluba se glasi: “S plesom do zdravja in proti demenci.” lahko poveste kaj več o tem?

Ples je preprosto iz že vsega omenjenega najbolj naravno zdravilo, ki ga vsak posameznik lahko dozira glede na njegovo počutje. Tako zvrst plesa kot tudi tempo. Plešemo lahko brez plesalca v skupini ali v paru. Kaj ni magično, da lahko v vsakemu obdobju uživaš v plesni dvorani, se imaš lepo in krepiš svoje telo fizično in hkrati umsko. Plešeš tempo, ki ustreza posamezniku, prepletajo se čustva iz mladosti ali sedanjosti, telo postane sproščeno, toplo, mehko, ustnice pa nasmejane, saj se sprošča med plesom hormon sreče. Ob vsem se družimo, pogovarjamo, sklepamo nova poznanstva tako poslovna kot prijateljska in ob vsem tem treniramo naš um! Ljudje se počutijo vredne, sposobne, izboljša se tudi njihova samopodoba in samozavest, zaradi večkratnih ponovitev plesnih elementov izboljšujemo spomin in ni čudno, da samo s plesom v 75 % zmanjšujemo možnost za demenco.

7. Ali se lahko v tečaj plesa Zeleni klub vpiše tudi oseba z demenco?

V Plesnem centru Bolero izvajamo plesne programe za vse starostne skupine. Ne čakajte, da postanete bolni in se že danes odločite in spremenite način življenja. Priporočljivo je že zdrav začeti plesati in skrbeti za svoj psihični in fizični napredek. Kajti plesna preventiva vam omogoča lažje, bolj sproščeno, samozavestno in optimistično spoprijemanje z vsakdanjimi skrbmi. Za posebne skupine ljudi (Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen-demenca, tesnobna stanja, depresije…) pa se dogovorimo in lahko izvajamo plesne vaje ali v domovih za starejše ali na lastnem domu.

Trenutno delam v Domu starejših občanov v Črnučah, odziv in veselje, hvaležnost “plesalk in plesalcev” je izjemna. Enako tudi njihova odzivnost. Nekaj terapevtk mi je omenilo, da po plesnih vajah ljudje psihično in fizično, duhovno boljše delujejo, tako, da lahko terapevti veliko lažje pridejo do boljših rezultatov.

Izjave uporabnikov so npr.: “Hvala, ker ste mi s plesom vrnili mladost” ali “Nisem si mislila, da bom po operaciji obeh kolkov še kdaj plesala”,  “Janja, samo s plesom bom premagala raka.” To so zame izjave, ki mi gredo do srca in zato imam po mojem mnenju najlepši poklic na svetu. Delim srečo in dobro počutje.

8. V kolikor bi starejša oseba rada plesala, pa nima soplesalca, se lahko vseeno vpiše v tečaj?

Seveda, z veseljem ponudimo plesno razgibavanje za dame in gospode nad 45 let. Večina terminov za starejše je dopoldanskih, letos pa imamo tudi tri popoldanske termine v Ljubljani in Domžalah. Program plesa teh tečajev sem uvedla prva v Sloveniji, saj je mnogo žensk, ki je v zrelejših letih ovdovelih ali so brez partnerja in so preprosto zaznale, da si vseeno želijo plesati. To so čudoviti tečaji, veliko delamo na splošnem razgibanju telesa, poskrbimo, da se naša duša umiri, delamo dihalne vaje in ob latinskoameriških plesih ter plesih v vrstah in skupinah preprosto uživamo.

Dame večkrat pridejo na tečaj z bolečimi ramami, glavoboli, tesnobo po neprespanih nočeh, nekatere z žalostjo v očeh glede osebnih življenjskih okoliščin, druge pridejo med kemoterapijo ali po operacijah, odidejo pa brez bolečin in nasmejanega obraza. Njihova hvaležnost in dobro počutje pa je moja motivacija in odgovornost, da izpopolnjujem program plesa še naprej. Seveda znanje predajam naprej mojim mlajšim zaposlenim pedagoginjam in danes vidim, da sem in smo v Boleru vzor tudi drugim plesnim šolam, ki v zadnjem letu odpirajo podobne tečaje.

9. V plesni šoli gradite tudi medsebojne odnose in vezi z udeleženci tečaja. Skupaj praznujete rojstne dneve, se odpravite na izlet, plesni vikend. Kako zelo pomembno je družabno življenje in druženje za starostnike?

Besede starostnik ne maram! Jaz pravim, da smo preprosto starejši! Danes so ljudje pri 70-ih izredno vitalni, razgledani in zelo dejavni. Ljudje pri 50-ih so v najlepših letih, aktivni, polni idej in z veliko življenjskimi izkušnjami, ki jih lahko s pridom predajamo naprej mlajši generaciji.

Pri plesu opažam večje telesne spremembe šele nekako pri 76-ih plus. Osebe postanejo bolj toge v gibanju, sklepi ne dopuščajo hitrih gibov, vendar sem vseeno mnenja, da za druženje niso pomembna leta. Samota in osamljenost pripelje ljudi do hudih stresnih situacij, negativnega razmišljanja, je stanje, ki si ga ne želimo. Ljudem ples dobesedno spremeni način življenja, povezovati se začnejo tudi v zasebnem življenju, saj je naš moto v Boleru, da pri plesu ni pomembno ne kakšen imaš poklic, ne od kod si, pomemben je samo skupen cilj: Učenje in ljubezen do plesa!

Izvajamo plesne vikende, tematske plese v Boleru in po zaključenih vajah se veliko družimo, popijemo in pojemo kaj dobrega. Medsebojna povezanost pa nas skupno bogati in zato smo vsi nagrajeni. Beseda, objem, občutki, prijateljstvo, pozornost, pripadnost… To šteje in to potrebuje vsakdo izmed nas!

10. Kaj vam pomeni ples?

Ples je moje življenje od 14. leta. Ples je moj največji prijatelj. Ples diham, ga živim, se spogledujem z njim in je moja velika ljubezen. Me hrani, me čuva, mi daje občutke in zavedanje, da sem v življenju naredila prav, da sva se povezala skupaj. Ples me je zdravil v najtežjih trenutkih mojega življenja, me umirjal, tolažil in bodril. S plesom in poučevanjem dajem ljudem zgodbe, ki ostajajo z mano, spomine in veliko ljubezni.

Ples sem jaz, ples so moji številni sodelavci, je naše podjetje in moja družina, ki sem jo v teh letih marsikdaj zaradi plesa postavila na drugo mesto. Vendar imam dva prečudovita čutna in vesela odrasla otroka, od katerih me je ples večkrat odtrgal, pa vendar ne toliko, da ne bi oba razumela, da brez plesa ne morem. Mlajši sin Dan tudi rekreativno pleše, se pa počasi spogleduje z vodenjem podjetja, moja hči Nika Kljun pa je prežeta s plesom od 3. leta dalje in je danes svetovno priznana plesna pedagoginja in koreografinja v ZDA.

11. Kje lahko zainteresirani preberejo več o tečaju Zeleni Klub oziroma kako vas lahko kontaktirajo?

Veseli bomo, če se pridružite naši veliki plesni družini Bolero in množici plešočih dobro-voljnih ljudi! Najdete nas preko spletne strani ali nas pokličete na telefonsko številko: 040 322 522 in 01 512 0 512 . Lahko pridete po vse informacije tudi osebno na recepcijo: Dunajska 49, Ljubljana vsak delavnik od 10.00 do 20.00 ure. Zaplešite pa lahko to leto tudi preko TV SLO1 kjer vodim kratko plesno šolo v oddaji Dobro jutro vsako tretjo sredo v mesecu ob 7.20 uri. Pa srečno in plesno vsem!

Avtor : eDemenca