Inkontinenca je težava, ki prizadene tako ženske kot moške. Osebi z demenco lahko uhajanje vode predstavlja veliko stisko, sram, poslabša njene higienske navade in kakovost življenja. Slabe higienske razmere pa vplivajo tudi na ostale družinske člane, predvsem kadar živijo v skupnem gospodinjstvu. Po ocenah strokovnjakov ima inkontinenco vsaj 60 -70 % oseb z demenco, v poznih fazah bolezni pa je odstotek še višji. Največkrat je huda inkontinenca glavni vzrok zakaj se svojci osebe z demenco odločijo za namestitev osebe v dom starejših občanov.

Različne oblike inkontinence

Stresna inkontinenca, urin uide po nenadnem povečanem pritisku v trebušni votlini (smeh, kihanje, kašljanje, fizični napor, hoja po stopnicah).
Over flow, urin izteka po kapljicah.
Urge inkontinenca, oseba začuti dražljaj za izločanje urina in urin začne takoj iztekati.

Ali imajo osebe z demenco večje težave z inkontinenco kot ostali starostniki?

Osebe z demenco imajo običajno več težav z inkontinenco v primerjavi z ostalimi starostniki iste starosti. Glavni vzrok je, da oseba z demenco hitro pozabi in spregleda opozorila telesa, da bi bilo potrebno na stranišče. Inkontinenca je opredeljena kot nezmožnost nadzora nad uriniranjem ali odvajanjem blata. Nekateri razlogi za inkontinenco izhajajo predvsem iz nezadostnega gibanja osebe ter oslabelosti mišično vezivnih struktur medeničnega dna. Na nenadzorovano izločanje lahko vplivajo tudi zdravila.

V poznih fazah demence je težje ugotoviti ali gre za inkontinenco ali za nezmožnost kontroliranja urina zaradi nevroloških motenj. Živčne poti, ki sporočajo možganom, da je mehur, črevo polno so lahko tako zelo prizadete, da osebi z demenco voda oziramo blato uhajata nenadzorovano kot posledica nevroloških motenj.

Kako sta povezani inkontinenca in demenca?

 1. Oseba z demenco težje prepozna telesno potrebo (tiščanje na vodo, blato) in ne gre na stranišče.
 2. Včasih je glavna težava, da oseba ne najde kopalnice oziroma se ne spomni kje se nahaja, oseba ne ve kako uporabiti stranišče.
 3. Zaradi omejenega gibanja, oseba ne zmore pravočasno priti do kopalnice.
 4. Nekatere osebe z demenco ne zmorejo več nadzorovati mišic medeničnega dna (oslabelost vezivnih struktur).
 5. Oblačila, ki jih ima oseba na sebi so preveč zahtevna za sleči (morda imajo hlače preveč gumbov, oseba nosi pas…).
 6. Oseba z demenco nima motivacije za stranišče, niti ne poskusi, da bi prišla do njega (depresija, apatija).
 7. Slaba koncentracija. Osebo na poti do stranišča hitro kaj zmoti in preusmeri njeno pozornost, ob čemer pozabi uporabiti stranišče.

Zdravnik

V kolikor se pri osebi z demenco pojavlja inkontinenca se o težavi pogovorite z njenim osebnim zdravnikom. Po potrebi obiščite tudi ginekologa. Morda ima oseba le prehlajen mehur, ki ga je potrebno zdraviti. Na voljo so tudi različni medicinski pripomočki in vaje za krepitev vezivnih struktur medeničnega dna (Keglove vaje). Uspešnost Keglovih vaj se pokaže šele po nekaj tednih ali mesecih (stalno ponavljanje vaj).

Zdravnik lahko osebi z demenco predpiše tudi zdravila, vendar imajo kar nekaj neprijetnih stranskih učinkov (predvsem suha usta in oči, upočasnjena prebava).

Kako lahko pomagate osebi z demenco pri inkontinenci?

 1. Naj bo pot do kopalnice prehodna (odstranite nepotrebne predmete) in jasno označite vrata kopalnice.
 2. Pokrov školjke naj bo temne barve (pomembno je, da ni cela školjka bela – barvni kontrast) tako oseba lažje prepozna stranišče.
 3. Izločite hrano in pijačo, ki otežuje mehur in prebavo, predvsem pa omejite kavo, alkohol, gazirano pijačo, citruse, pekočo hrano in prave čaje.
 4. Osebo z demenco oblečite v preprosta oblačila, ki jih oseba lahko hitro sleče.
 5. Za osebo z demenco lahko nastavite opomnike (na 2-4 ure), ki vas bodo opomnili, da je čas, da osebo peljete na stranišče.
 6. Na stranišču ne pozabite na zasebnost, osebi omogočite, da opravi potrebo v miru in dostojanstveno.
 7. Pri daljši vožnji v avtomobilu načrtujte več wc postankov.
 8. V avtu imejte vedno pripravljena sveža oblačila, spodnje perilo, vložke ali plenice. Za vsak slučaj če se oseba ponečedi.
 9. Uporaba sobnega stranišča (lažja in hitrejša uporaba stranišča predvsem ponoči).
 10. Vložki, plenice, hlačke za inkontinenco bodo morda osebi z demenco nerazumljive in jih ne bo želela uporabljati. Zato jih osebi predstavite postopoma, večkrat ji razložite čemu služijo in zakaj jih uporablja.
 11. Poleg uporabe izdelkov za telesno zaščito je priporočljivo, da zaščitite tudi posteljo, kavč, stole in ostalo pohištvo, kjer se oseba z demenco veliko zadržuje. S tem boste lažje vzdrževali vsakodnevno čiščenje in ohranjali čisto stanovanje.

 

Tako za osebo z demenco kot svojce je inkontinenca zelo stresna, predvsem kadar govorimo o nenadzorovanem uhajanju blata. Oseba z demenco vam ne povzroča težav namenoma, zato bodite do inkontinence obzirni in osebe ne kritizirajte. Negativni komentarji in slaba volja ne bo rešila težave.

 

 

Avtor : eDemenca