Možgani so podobni telesnim mišicam saj ohranjajo svojo moč le ob redni aktivnosti, stalni vadbi in krepitvi pozornosti. Izvajanje različnih vaj, iger, bo vaše možgane naredilo bolj prožne, lažje boste priklicali informacije, shranjevali naučeno v dolgoročni spomin in se soočali z izzivi tretjega življenjskega obdobja.

Človek ima tri vrste spomina: senzorni (zaznava, prepoznava), kratkoročni (mišljenje, odločanje, naš “sedanji čas”) in dolgoročni spomin (v njem hranimo milijone podatkov). Vsi trije spomini so povezani med seboj v obeh smereh. Najpomembnejše je prehajanje podatkov iz kratkoročnega v dolgoročni spomin in nazaj. Za učinkovito skladiščenje podatkov v dolgoročni spomin je potrebno ponavljanje, pomaga pa tudi povezovanje s tem, kar je že shranjeno v njem. Če propade kratkoročni spomin, je oseba zmedena  in ima težave predvsem z razumevanjem sedanjosti. 

Jasmina Lambergar je mednarodna certificirana trenerka spomina. Doma in v tujini se je intenzivno izobraževala na področju spomina, duševnega zdravja, tehnik urjenja spomina in pozornosti, koncentracije in sproščanja, paliative, psihosocialne podpore, gerontologije, kineziologije in metode mindfulnes.

 

Ali lahko predstavite svoj naziv mednarodna certificirana trenerka spomina?

Mednarodni certifikat potrjuje, da sem se izobraževala na področju dela z ljudmi, ki imajo težave na področju duševnega zdravja oz. živijo s težavami s spominom. Certifikat mi omogoča, da izvajam izobraževanja na področju preventive proti demenci in da izvajam program možganski fitnes, trening spomina za vse starostne skupine. Omogoča mi delovanje ne le v Sloveniji ampak tudi v drugih državah.

Zakaj pozabljamo?

Vzroki so različni. Nekatere spominske sledi se izbrišejo iz neznanih vzrokov. Lahko pozabimo informacije, ker jih nismo kvalitetno shranili. Lahko so vzroki pozabljanja: bolezni, poškodbe možganov, manjše kapi, krvavitve, lahko demence, ali pa zastrupitve. Tudi samo stres je negativen do spominskih procesov. Včasih na pozabljanje vplivajo tudi določena zdravila, predvsem antidepresivi. Pozabljamo lahko tudi zaradi utrujenosti, neprespanih noči, ali pa gre za starostno pozabljanje.

Spomin ni enako kot pozornost?

Spomin je sestavljen iz več različnih procesov. Vnos, shranjevanje, priklic informacij… Pozornost pa je sposobnost, da zaznavamo stvari zunaj ali znotraj nas, in je ključna pri začetni fazi procesa pomnjenja. Pogosto je motena, torej prekinjena, razpršena, premalo časa traja. S treningom jo lahko izboljšamo.

Možgasnki fitnes

Zakaj je možganski fitnes tako zelo pomemben? Kako ohraniti spomin?

Spomin ni le preteklost, je prepoznavanje in zaznavanje sedanjosti, je načrtovanje in predvidevanje prihodnosti, je osnova za komuniciranje, za kreativno življenje. Zahteva vso našo pozornost in če ga želimo ohranjati, tudi dnevno aktivnost, ne le umsko, tudi telesno. Vaje so učinkovite šele takrat, ko so prirejene posameznikovim težavam, potrebam, sposobnostim, okolju, željam in ciljem. Spomin je osebna karakteristika človeka in zato je tudi možganski fitnes sestavljen iz vaj, ki so namenjene točno določenemu cilju človeka.

Komu je namenjen možganski fitnes?

Trening spomina je tako za osnovnošolce, naučijo se, kako se učiti, da si lažje zapomnijo, učiteljem, da tekoče, na pamet predavajo, namenjen je uslužbencem, ki želijo boljšo komunikacijo, manj vsakodnevnega stresa, upokojenim, da ohranjajo umsko vitalnost.

Ali lahko predstavite vašo vodeno vadbo za starejše osebe?

Možganski fitnes je sklop vaj govora, pisanja, pomnjenja, gibov, vaj za pozornost, vaj za krakoročni spomin… Izvajajo se sede, stoje, med hojo, tudi miže, pisno ali pogovorno.

Kakšni so preverntivni nasveti za čim bolj aktivne, zdrave možgane? Sta prehrana in gibanje pomembna?

Svetovna Alzheimerjeva organizacija priporoča: skrb za srce, gibanje s telovadbo, mediteransko dieto, umske vaje in prostočasne, družabne dejavnosti.

Ali slabše pomnimo tudi zaradi negativnega razmišljanja?

Vprašanje, kakšno negativno razmišljanje imate v mislih. Čustvena stanja, kot so žalost in jeza, prav gotovo vplivata na spomin.

Katere vaje bi priporočili starejšim osebam, osebam z demenco?

Celotni program vaj se izdela glede na posameznika in njegove težave ali potrebe, nimajo vse vaje istega učinka na vse ljudi, zato ne moremo kar posploševati, kaj je dobro za spomin. Strokovno voden trening spomina je izdelan po meri posameznika, če želimo, da je učinkovit. Vaje za osebe z demenco morajo biti individualne, primerne so predvsem igre z glasbo, umetnostjo, gibanjem.

Ali je dokazano, da se ob redni vadbi izboljša spomin, pozornost osebe z demenco?

Demence so v večini primerov neozdravljive. S pravilno in redno vadbo pa dokazano lahko upočasnimo napredovanje bolezni in izboljšamo kvaliteto vsakdanjega življenja.

Nudite tudi individualne progame za osebe z demenco?

Izključno individualne vaje. Na domu zainteresiranih, vaj se seveda naučijo tudi svojci.

Kako lahko zainteresirani navežejo stik z vami?

Najbolje, da mi pišejo na email naslov: info@mozganski-fitnes.si

Avtor : eDemenca