Judith Orloff, dr. med., je vodilna psihiatrinja na področju medicine, psihiatrije in intuitivnega zdravljenja. Dokazuje, da povezave med fizičnim, čustvenim in duhovnim zdravjem ni mogoče zanemariti. Rešitev pa vidi predvsem v povezovanju in celostnem pristopu zdravljenja ljudi. Po mnenju revije Fortune je ena izmed najvplivnejših žensk na svetu.

Knjiga Vse, kar morate vedeti, če ste empat, prinaša vpogled v empatijo, čustva in duševno zdravje. Ljudje, ki imamo razvito empatijo do sočloveka v svojih telesih dejansko, občutimo tuja čustva, energijo, bolečino, žalost, srečo, veselje, lahko tudi fizične simptome druge osebe …

Empati pristopimo do (ljubljene) osebe v veselju ali v bolečini. Vendar pa zaradi občutljivosti in naše senzibilnosti večkrat nimamo postavljenih mej, kar lahko privede do izčrpanosti, depresije, zanemarjanja lastnih potreb in prevelikega razdajanja.

Vam je kdo že kdaj rekel, da bi morali imeti “debelejšo kožo”?

Avtorica želi v knjigi opolnomočiti empate in jasno predaja sporočilo, da je v redu, če ste zelo občutljiva oseba. Niste čudni in niste sami. Občutljivost sprejmite kot darilo, edinstveno moč širšega čutenja, ki vam je bila dana.

Dr. Judith Orloff vas bo v knjigi vodila tudi preko izzivov, kako se zaščiti pred narcisti in drugimi energijskimi vampirji. Energijski vampirji so ljudje, ki vam večinoma jemljejo energijo ali pri njih težko postavite zdrave meje pomoči.

Kdo je empat?

Ko večina ljudi pomisli na izraz empat, pomisli na nekoga, ki je sposoben zaznati sočloveka, se postaviti v kožo drugega ali pa vsrka vase vsa čustva drugih ljudi.

Vendar dr. Orloff verjame, da obstaja veliko različnih vrst empatov. Predstavi tri glavne vrste (fizični, čustveni, intuitivni empat) in podvrste, ki jih v knjigi našteje in razloži (rastlinski empat, empat hrane, empat sanj, empat zemlje, empat živali, spolni empat, telepatski empat).

Na splošno pa bi empata lahko opisali kot osebo, ki ima ogromno srce in instinkt za pomoč ljudem v stiski, ki jim sreča v življenju ni bila naklonjena. Empati spoštujejo občutke drugih ljudi, so zvesti prijatelji in partnerji.

Predvsem tisti, ki ste vedno čutili, da ste empati, boste dobili vpogled v resnični pomen empatije in kako vaša sposobnost vpliva na vaše življenje.

Postavite meje in se izognite izgorelosti

Pri skrbi za osebo z demenco v domačem okolju lahko svojci hitro ponotranjijo stisko, stres, jezo, depresijo ljubljene osebe, ki se sooča z demenco, kar lahko pripelje do prevelike čustvene izčrpanosti, preobremenjenosti, stresa, depresije in izgorelosti.

Zdrava meja med ljubeznijo in razumevanjem ter lastno senzibilnostjo mora biti ravno prava.

Knjiga preko nasvetov in razumevanja omogoča, da razvijete veščine, s katerimi vas druge osebe ne bodo mogle čustveno poškodovati, izčrpati ali zavesti. Praktični vprašalniki in tehnike učijo tudi, kako se izogniti izgorelosti zaradi brezmejnega sočutja.

Avtorica vas bo povabila v razmišljanje, kako razumeti sebe in zakaj ravnate, tako kot ravnate. Pomembno pa je tudi dejstvo, da se empatije lahko priuči vsaka oseba. Tudi če imate občutek, da niste empatični to lahko, postanete.

Na katera področja v življenju vpliva empatija?

  • Zdravje;
  • zasvojenost;
  • odnosi, ljubezen in spolnost;
  • vzgoja in starševstvo;
  • delo;
  • izjemne sposobnosti zaznave.

Če si empat ne vzame dovolj časa zase, da si ponovno napolni baterije in se umiri, bo soočen s preobremenjenostjo. Intenzivna čustva, ponotranjanje stresa ter tujega nelagodja, lahko hitro peljejo v pojav najrazličnejših fizičnih in čustvenih simptomov v nas samih.

Morda nosite vse breme sveta na svojih ramenih? Ali pa napis, ki pravi: “Lahko vam pomagam.

Judith Orloff vas bo usmerila in naučila, kako lahko obvladujete svojo senzibilnost, pa tudi, kako ljudem poveste, kaj točno potrebujete (zase).

Fizični ali čustveni empat?

Preko vprašalnikov boste raziskovali, kako se odzivate, počutite in delujete. Razumevanje o sebi vam bo dalo pomembno znanje o tem, kdo ste, kako lahko svoje sposobnosti razvijate in kako se uspešno obvarujete.

Spoznali boste tudi 14 strategij za samozaščito.

Jeza, vloga žrtve in kritika (tudi s strani osebe z demenco)

Avtorica oriše poučne smernice za izražanje jeze, vaše ali od koga drugega. V pomoč vam bodo osnovna pravila, ki se učinkovito obnesejo pri ljudeh, ki radi besnijo.

Meje lahko postavljate tudi s telesno govorico (prekrižane roke, ni očesnega stika) in glasom (ljudje nas bolje slišijo, kadar nismo zadirčni in nepotrpežljivi).

Če ljubljena oseba z vami komunicira predvsem iz vidika žrtve, avtorica svetuje, da jo poslušate, vendar ne spodbujate njenega pritoževanja in postopoma spremenite temo. Predvsem “Ne”, recite z nasmeškom na obrazu in spremenite temo pogovora.

Neprestana kritika in odzivi ljudi, ki nam radi povedo o vsem, kar po njihovem mnenju delamo narobe in česar ne odobravajo, lahko človeka močno izčrpajo. Avtorica predlaga, da ostanete mirni, ko vas oseba kritizira, saj se polni z energijo vašega odziva na njihovo kritiko, vendar ni nagrajena, kadar vi ostanete mirni. Bolj, kot boste mirni, bolj nezanimivi boste postali.

Misli o knjigi Vse, kar morate vedeti, če ste empat

Dr. Orloff je intuitivna psihiatrinja, ki pri svojem delu vključuje različna področja. V knjigi združuje kombinacijo medicinskega znanja, duševnega zdravja in duhovne perspektive. Avtorica piše v toplem, spodbudnem in vzgojnem tonu, zaradi česar je dostopna za vse bralce (tudi tiste, ki o empatiji in osebnostni rasti, veste malo ali nič).

Vsako poglavje vsebuje konkretne strategije, uporabne nasvete, vprašalnike ter praktične primere iz prakse dr. Orloff, ki vam bodo pomagali razumeti in uvideti različne sitacije v katerih ste se znašli.

Knjigo še posebej toplo priporočamo v branje osebam (svojcem, partnerjem), ki empatično in vsakodnevno skrbijo za osebe z demenco. Vsak svojec mora pri skrbi za drugo osebo upoštevati tudi sebe (svoje potrebe, prosti čas, sprostitev), zato, da ne pride do preobremenjenosti in izgorelosti.

Empatija (v vseh svojih oblikah) ustvarja družbeni prostor, ki temelji na strpnosti, potrpežljivosti in sprejemanju. Naj vas knjiga povabi na potovanje odkrivanja lastnih čustev ter olajša način vašega izražanja in odziva na okolico.

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni: Založbe Cangura.

Avtor : eDemenca