Knjiga Zoja in Zlatko na preizkusu nas izhodiščno popelje v dragocen svet terapevtskih psov. Ob njem pa predstavi tudi pomembna sporočila o prostovoljstvu, potrpežljivosti, skrbi za sočloveka, vztrajnosti, starosti in sprejemanju drugačnosti. Zgodbo spremljajo očarljive ilustracije.

Dekličina velika želja je, da bi Zlato sedaj, ko je dovolj star postal pravi terapevtski pes. Za pridobitev certifikata morata opraviti pomemben test, ki zahteva mirno sedenje, prijazen pristop do novih ljudi, poslušnost osnovnih ukazov in socializacijo z drugimi psi.

Otrok bo ob branju knjige spoznal osnove procesa, ki podeli psu značko terapevtskega psa.

Glavno testiranje poteka v Domu starejših občanov Hrastov Gaj, kjer se Zoja in Zlatko družita z različnimi starostniki in spoznata veliko novih prijateljev. Zlatku gre pri srečevanju starostnikov odlično od tačk, starejši se z nasmehom odzivajo na njegovo bližino in ga z veseljem pobožajo. Vsi so videti zadovoljni, razen možakar v kotu sobe.

Gospod Hafner se na Zojo in Zlatka ne odziva, molči in deluje žalostno. Ko gresta Zoja in Zlatko domov, ju mama pohvali, in čeprav Zoja potoži, da jima ni uspelo nasmejati gospoda Hafnerja, jo mama spodbudi, da nekateri pač potrebujejo več časa. Ključna je potrpežljivost.

Zoja doma razmišlja o starejšem gospodu na invalidskem vozičku in se odloči, da bosta skupaj z Zlatkom našla način, da ga spravita v dobro voljo. Morda ima rad skrivalnice, ali pa trike s kartami, žogo, knjige?

Da v nečem postaneš dober, je potreben čas in vaja, čeprav včasih stvari ne gredo tako, kot si pričakoval, je tudi to v redu.

Zoja in Zlatko s pomočjo knjige in vztrajnosti najdeta način, da se povežeta z gospodom Hafnerjem.

“Berem nežno in počasi. Celo zmotim se nekajkrat, a nič hudega.”

“Naposled me gospod Hafner pogleda. Moja žena je imela zelo rada knjige, spregovori. In nato se nasmehne. Kaj, če bi prebrala še eno zgodbo?”

“Seveda, gospod, odvrnem.”

Razmišljanje po branju knjige oz. kaj vse se lahko otrok novega nauči

Knjiga Zoja in Zlatko na preizkusu avtorice Lise Papp je odlično izhodišče za pogovor o tem, kdo pravzaprav so terapevtski psi in kaj vse znajo.

Vprašanja, ki jih lahko zastavimo otroku: Kaj vse počnejo terapevtski psi? Si že kdaj videl terapevtskega psa? Kako treniraš psa? Si tudi ti že kaj naučil svojega psa? Kako se ti počutiš ob psu?

Nadaljujmo na način, da otroka razložimo, kje vse so prisotni terapevtski psi (bolnišnice, šole, knjižnice, zavodi, domovi starejši občanov). Kaj je njihova naloga ter načine, kako vplivajo na osebe (varnost, ljubezen, pozornost). Terapevtski psi so prijazni, umirjeni, nežni psi, ki se radi božajo in z veseljem poslušajo zgodbo, ali pa se igrajo v skupini ljudi.

Pomembno je, da se dotaknemo tudi tematike starejših, osamljenih in bolnih ljudi. Kako pomemben vpliv imajo nanje živali in koliko jim pomeni pozornost, ki jim jo naklonijo.

Ob terapevtskih psih se starejših lažje odprejo okolici, spomnijo se svojih ljubljenčkov, zgodb, ki so jih doživeli s svojim psom. Vendar pa se vsak starostnik odziva drugače na okolico in ni nujno, da bo takoj sprejel živali, nove ljudi. Pomembno je, da se potrudimo za vsakega posameznika.

Zgodba lahko pri otroku odpre tudi vprašanja o domu starejših občanov. Zakaj so starejši ljudje tam, kakšna ustanova je dom starejših, kaj počnejo tam starostniki, kako to, da ne morejo več živeti sami… Svetujemo, da izkoristite dano priložnost in otroku predstavite tudi osnove institucionalnega varstva starejših, predvsem, če sta babica in dedek nameščena v domu.

Odnos do življenjskih vrednot – skrb za sočloveka

Zoja in Zlatko na preizkusu je knjiga, napisana s srcem, ob kateri se lahko vsak otrok nauči različnih življenjskih vrednot, predvsem v povezavi s skrbjo za starejše in bolne. Zoja bi lahko starejšega gospoda preprosto ignorirala in spregledala, namesto tega, pa je želela ugotoviti, kako mu lahko pomaga. S tem odpre vrata do nepričakovanega prijateljstva.

Domače živali so lahko odličen partner za starejše ljudi, zdravilne učinke imajo tudi na osebe z demenco. Spremembe se kažejo predvsem pri tisti, ki trpijo zaradi osamljenosti, neaktivnosti ter upada motivacije.

Preprosta, nežna in poučna knjiga, ki jo toplo priporočamo za uporabo v šolah, vrtcih, javnih knjižnicah… Zagotovo pa bo dragocena pridobitev tudi na domači knjižni polici.

Avtor : eDemenca