Kakšen bo rok uporabe vaših možganov?

Če dočakamo jutro svojega 85. rojstnega dne, se nam zna zgoditi, ali da sami ne bomo prepoznali osebe ob sebi ali pa da ona ne bo prepoznala nas. Ali lahko vplivamo na napovedi prihodnosti?

V priročniku, Kako ohraniti možgane, spoznamo pet glavnih vzrokov pešanja možganov in načine ravnanja, s katerimi lahko spremenimo kakovost svojega življenja na stara leta. Med največje strahove današnjega človeka bi prav lahko uvrstili precejšnjo verjetnost, da bo naše telo preživelo naše možgane. A to verjetnost lahko z nekoliko znanja, drugačnega razmišljanja in življenjskih sprememb, tudi izdatno zmanjšamo.

Poskrbimo zase, bodimo odgovorni že danes in ne čakajmo, da demenca potrka na naša vrata.

Priročnik nam pregledno, razumljivo in z obilico preverjenih informacij ponuja vpogled v glavne vzroke pešanja možganov. Življenjski napotki in nasveti, ponujajo spremembe ravnanja v našem vsakdanu, predvsem, pa spomnijo na malenkosti, ki jih lahko vsak od nas stori že danes zato, da bo ohranil svoje možgane.

5 vzrokov pešanja možganov:

 1. Pomanjkanje
 2. Preobremenitev
 3. Motnje na zvezah
 4. Motnje ritma
 5. Zlorabe razuma

Že pred tisoči leti je Hildegarda vedela, da možgani ne smejo biti na suhem. Zapisala je, da morajo biti mokri in mastni, da bi lahko normalno delovali. In današnja znanost lahko te njene ugotovitve le še potrdi: možgani ne morejo delovati, če nimajo dovolj zraka, vode in maščobe.

Priročnik na enem mestu predstavi tudi pozabljene nasvete, ki smo jih vsi že kdaj prej slišali, morda celo od naših starih staršev, o njih, kaj prebrali, a na žalost tudi pozabili njihovo vrednost. Kako ohraniti možgane je priročnik, ki ga je dobro imeti pri roki vsak dan, priporočljivo ga je brati počasi, prelistati večkrat, saj so informacije strjene in bo marsikaj koristnega spregledano ob površnem in hitrem branju. In kar je najboljše večino nasvetov in receptov, lahko takoj preizkusite.

Rastline, maščobe, strupi, spanje

Rastline – zeleni filtri za boljši zrak

Priročnik slikovito predstavi tudi sobne rastline, ki čistijo prostor v naših domovih. Večina rastlin namreč porablja ogljikov dioksid in ustvarja kisik, ki ga človek potrebuje. Zelo zanimivo je spoznanje, da rastline iz zraka čistijo tudi viruse, bakterije in kvasovke. Rastline pomagajo povečati negativno ionizacijo zraka, kar je krepčilno za naš imunski sistem in splošno počutje.

Maščobe – možgani so mešanica vode in maščobe

Med stranmi priročnika boste našli veliko receptov, idej in pripravkov za krepitev možganov in živčevja. Vsakdo, ki si želi ohraniti zdrave možgane, mora čim prej spoznati, da maščobe niso naš sovražnik, temveč da so dobre maščobe najboljša surovina za ohranjanje možganov. Ste vedeli, da največ maščob omega-3 najdemo v lanenih semenih in lanenem olju?

Strupi – hrana, čistila, izdelki

Zagotovo je pandemija Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni zelo povezana tudi s hitrim porastom uporabe mnogih strupov, ki jih prejšnje genracije niso poznale. V sodobnem svetu je, prav tako kot umivanje zob, nujno tudi vsak dan razstrupljati naše telo.

Spanje – ritem počitka

Zagotovo ste že slišali rek, da vsaka ura spanja pred polnočjo šteje dvojno? Če zamudite prave ure spanca, bo vaš spanec veliko bolj rahel, to pa za seboj potegne tudi pomanjkljivo čiščenje možganskih tkiv. Ponoči se možgani tako skrčijo, da lahko skozi odprte reže voda dobesedno odplakne odvečne toksične snovi. Zjutraj se zato lahko prebudimo sveži in spočiti.

Zadnja poglavja so sestavljena iz predstavitve naravnih rešitev:

 • Ajurvedski pogled na demenco
 • Moč zdravilnih rastlin
 • Moč probiotikov
 • Moč prehranskih dopolnil
 • Konoplja in živčni sistem

 

V priročniku, Kako ohraniti možgane, boste našli odgovore na ključna vprašanja:
 • Kaj lahko torej storimo, da se izognemo demenci in drugim degenerativnim spremembam možganov in živčevja?
 • Katere preverjene naravne rešitve imamo na voljo, če opažamo, da so se procesi pešanja že začeli?
 • Ali obstaja naravna pomoč, tudi ko nastopijo demenca, Alzheimerjeva ali Parkinsonova bolezen?

 

Avtor : eDemenca