Vsaka sprememba okolice, rutine in domačnosti pri osebi z demenco vzbuja različne odzive. Odzivi so lahko izredno negativni in stresni, če odhoda v dom ne načrtujete in novega prostora ne pripravite ustrezno. Odhod v dom starejših občanov je veliko lažji, če se ob namestitvi z vodjo oddelka prej pogovorite o tem katere osebne predmete lahko oseba prinese s seboj v nov prostor in pred namestitvijo pripravite okolje, da ga bo oseba z demenco lažje sprejela in bo premestitev zanjo manj stresna.

Ko osebo premeščate v dom starejših občanov imejte v mislih stvari in osebne predmete, ki bodo v novem prostoru izražale občutek domačnosti in poznanega.

Predmeti, ki bodo olajšali odhod v dom starejših občanov:

Pohištvo

Manjše staro pohištvo, ki ga je oseba navajena lahko naredi prostor veliko bolj domač kot novo pohištvo, ki ga oseba vidi prvič v življenju. Pohištvo, ki ga ima oseba ob sebi že celo življenje je vredno prinesti v sobo doma starejših občanov (v kolikor se osebje s tem strinja) saj bo soba delovala bolj domača in tudi oseba se bo v sobi veliko boljše znašla, saj bo pohištvo rutinsko uporabljala kot ga je uporabljala doma.

Če je le mogoče v predale zložite oblačila tako kot jih je imela oseba v domačem prostoru. Na takšen način bo oseba za določene stvari vedela kje so oz. se bo veliko bolje znašla (ohranjanje neodvisnosti) kot če vse stvari preuredite po svoje in na novo (osebi z demenco nepoznano). Označite predale s slikami oz. napisi, da bo oseba hitreje našla kar želi.

Prinesite tudi najljubši stol (kuhinjski, pisarniški, lesen), ki ga je oseba največ uporabljala v domačem prostoru. Enako velja za nočno lučko oz. svetilo, ki ga je oseba rada in redno uporabljala.

Dekoracija

Imejte v mislih, da se vse kar boste prinesli v dom starejših občanov lahko poškoduje ali pa izgubi (predmet v zmoti vzame drug stanovalec ali pa ga oseba sama odnese v drug prostor) zato je pametno, če predmete označite z imenom in priimkom osebe. Pomembno je tudi, da v dom starejših občanov ne prinašate predmetov večje vrednosti.

Dekoracija, ki je osebi pomembna in všeč bo v sobi naredila občutek domačnosti, osebni predmeti lahko veliko povedo o osebi obiskovalcem in prostovoljcem (tema pogovora). Če je le možno predmete postavite na ista mesta, kot jih je oseba imela v domači sobi.

Fotografije

Osebe z demenco izredno rade gledajo, opazujejo in preurejajo stare fotografije; družine, prijateljev, otrok in hišnih ljubljenčkov.

Knjige

Stare kuharske knjige, pesmarice, verska vsebina, romani in družinske knjige, ki prehajajo iz roda v rod, so vedno dobrodošel del življenjske zgodbe osebe z demenco. Izberite knjige, ki so osebi pomembne (jih ima že celo življenje) in jih umestite na polico v sobi. Knjige so lahko odlična tema pogovora med sostanovalci.

Osebe z demenco imajo zelo rade velike knjige z manj besedila, ki vsebujejo različne večje slike in teme, ki si jih z veseljem ogledujejo.

Glasba

Priljubljeno glasbo lahko osebi posnamete na MP3 predvajalnik glasbe oziroma v dom starejših občanov prinesete različne CD-je in radio, priporočljivo je, da vzamete tudi slušalke. Na takšen način lahko oseba z demenco tekom dneva nemoteno, preko slušalk, posluša svojo glasbo.

Pri osebah z demenco je najučinkovitejša predvsem glasba, ki so jo poslušali, peli v svojih najstniških letih.

Oblačila

Nobene potrebe ni da v dom starejših občanov prinesete vsa oblačila, ki jih ima oseba doma. Pomembno je, da prinesete oblačil vsaj za 7 – 10 dni nošenja (poletna in zimska oblačila), saj umazana oblačila redno operejo (pred namestitvijo se pozanimajte; kdaj in kako pogosto perejo oblačila v izbranem domu starejših občanov). V kolikor ima oseba z demenco težave z inkontienco je priporočljivo prinesti več spodnji delov oblačil (hlačke, trenirke, pižame).

Oblačila označite z imenom in priimkom osebe, da jih bo osebje lažje razvrstilo ali pa poiskalo oblačilo vašega svojca (v kolikor se bo kakšno oblačilo založilo).

Pri osebi z demenco je veliko lažje, če se lahko oblačilo hitro obleče in sleče. Rajši izberite zadrge ali hlače na elastiko kot pa gumbe. Čevlji na ježka oz. copate v katere noga samo zdrsne so veliko boljša izbira kot obutev na vezalke.

Nakit

Nakita večje vrednosti ni priporočljivo prinašati v dom starejših občanov. Vseeno pa osebi omogočite, da s seboj vzame nakit, ki ji je izredno dragocen in pomemben oz. ga redno nosi (poročni prstan, priljubljena verižica).

Osebe z demenco rade manjše predmete zavijajo in shranjujejo v robčke, zato bodite pozorni, da ne boste kakšnega kosa nakita vrgli v smeti misleč, da je bil robček uporabljen.

Toaletne potrebščine

Ne pozabite na osnovne higienske potrebščine: zobna ščetka, glavnik, vložki, kreme, priljubljeni šamponi in mila …

Z osebjem se pogovorite glede pomoči pri uporabi posebnih medicinskih krem, kapljic za oči, redno čiščenje zobne proteze.

Aktivnost

Priporočljivo je, da prinesete tudi manjšo škatlo namiznih iger, kart, razglednic oz. zbirateljskih predmetov, ki jih oseba rada pregleduje v svojem prostem času.

Namizne igre vam lahko pridejo prav tudi takrat, ko boste na obisku pri ljubljeni osebi, da boste lahko skupaj aktivno preživljali čas.

V dom starejših občanov je priporočljivo, da prinesete stvari, ki osebi veliko pomenijo in s tem olajšate odhod iz domačega okolja. Vseeno pa omejite vnos predmetov, da ne bo prostor preveč natrpan. Predmete, ki jih oseba ni uporabljala v domačem okolju jih najvrjetneje ne bo uporabljala niti v domu starejših občanov. Za dodatne nasvete, kako lahko olajšate osebi z demenco odhod v dom starejših občanov in narediti izkušnjo kar se da prijetno, se obrnite na osebje doma.

 

 

Avtor : eDemenca