Demenca je bolezen možganov in predstavlja stanje v katerem se možganske funkcije (spomin, mišljenje, prepoznavanje, govor, načrtovanje, osebnostne lastnosti) postopoma ali pa zelo hitro poslabšujejo. Je degenerativna bolezen, ki se je trenutno ne da pozdraviti. S hitro diagnozo in dostopnimi zdravili, lahko osebi z demenco pomagate upočasniti razvoj demence ali pa celo ustaviti napredovanje bolezni. V primeru, da sumite na demenco, se posvetujte s svojim osebni zdravnikom oz. osebnim zdravnikom vašega svojca.

Življenje z osebo z demenco je velika življenjska preizkušnja in skrb za osebo z demenco zahteva veliko prostega časa svojcev in iskanja skupnih rešitev. Pomembno je vprašanje: “Kako narediti oziroma vzdrževati življenje osebe z demenco kakovostno?” Vseeno pa svojci in skrbniki, negovalci osebe z demenco ne smete pozabiti nase in svoje življenje, zdravje, prosti čas.

Diagnoza

Zgodnje diagnoze (teste) lahko opravi oseba hitro, enostavno in brezplačno. Pri osebnem zdravniku opravite prve preizkuse spoznavnih sposobnosti, osebni zdravnik pa bo osebo glede na rezultate testa napotil na nadaljnji pregled. Specialist za možgane (nevrolog) bo opravi bolj natančne in podrobnejše preglede, s katerimi bo jasno napovedal stopnjo in vrsto demence. V Sloveniji lahko diagnozo demence postavi samo nevrolog ali pa psihiater.

Demenca ne pomeni samo izgube spomina. Pojavijo se lahko tudi osebna tesnoba, strah, obup, depresija, slaba orientiranost, zmeden govor, agresivnost, sovraštvo, nepotrpežljivost, nedružabnost, opustitev hobijev, egoizem, nezmožnost za osebno higieno in slabe prehranske navade.

Bodite pozorni na spremembe, ki jih zaznate pri sebi oz. osebi z demenco in si ne zatiskajte oči. V kolikor se moteče spremembe pojavljajo in jih prej pri osebi ni bilo možno opaziti se posvetujte z osebnim zdravnikom.

Zdravila

Običajno je to napredujoča (nevrodegenerativna) bolezen, ki vodi v zmanjšanje praktičnih sposobnosti in izgubo samostojnosti osebe. Res je, da za demenco ne obstaja zdravila. So pa na voljo zdravila, s katerimi lahko oseba upočasni razvoj demence tudi do dveh let. Obstajajo tudi druga zdravila, ki izboljšujejo miselne sposobnosti osebe, blažijo depresijo, nespečnost in druga psihična stanja. O vseh možnostih zdravljenja se posvetujte z osebnim zdravnikom.

Življenje z demenco

Ogromnega pomena za osebo z demenco je vaša čustvena in praktična podpora, kvalitetna skrb za osebo.

Največje spremembe in breme soočanja z demenco ponavadi nosi družina osebe z demenco. Razumeti in sprejeti mora spremembe v vedenju ljubljene osebe, ter prilagoditi svoje življenje pomoči in skrbi za osebo z demenco. Pri tem je pomembno, da svojci sprejmejo tujo pomoč, se informirajo in povezujejo med seboj.

Velik del sprejemanja demence pri svojcih je žalovanje za osebo. Za osebo, ki je bila pred boleznijo in ki pred očmi svojcev izginja. Pomembno je tudi razumevanje nelogičnih sprememb, ki se dogajajo in kako se najboljše odzivati nanje. Skupna preteklost in spomini skupaj z demenco bledijo, želje za prihodnost in aktivno starost se razblinijo. Pomembno je, da kot svojci ozavestite negativna čustva, jezo in žalost, ki jo spremljajo nepričakovane spremembe. O svojih izkušnjah in občutkih se pogovorite z ostalimi svojci ali pa prijatelji, ki ravno tako skrbijo za svojca z demenco. Najslabše kar lahko naredite je, da sebe in osebo z demenco, osamite.

Zakaj prositi za tujo pomoč? Predvsem iz razloga, da osamitev ne pomaga ne vam, ne osebi z demenco. Prošnja za pomoč ne pomeni osebne nesposobnosti. Pomeni razmisliti o bremenu, ki ga demenca prinaša ter kakšne vrste pomoči, bi pomagate osebi z demenco in ob enem razbremenile vas – svojca. Preden se obrnete na pomoč, dobro razmislite kakšne vrste pomoči potrebujete in katere naloge bi bilo potrebno opraviti namesto vas. Na takšen način boste lažje iskali pomoč in tudi bolj jasno povedali česa si želite.

Pomembno je tudi, da družinski člani, osebi z demenco čim prej svetujejo glede prenehanja z vožnjo avtomobila. Priporočljive so tudi spremembe v hiši, ureditev sanitarnih prostorov, kuhinje, odstranitev motečih predmetov (preproge, odsluženi predmeti). Na osebo z demenco dobro vpliva tudi osvetlitev prostorov, zmanjšanje hrupa, redna topla prehrana in spodbujanje k aktivnosti.

Pomagate si lahko tudi s sodobno tehnologijo (telemedicina). Na voljo so različni opomniki, telefonske aplikacije, elekronski delilnik tablet, SOS ročna zapestnica, verižica z osebnimi podatki, detektor padcev in opozoril, ki jih lahko namestite v domu osebe.

Osebo z demenco je sčasoma priporočljivo povprašati in spodbuditi, da izrazi željo, mišljenje glede njenega preživljanja preostanka življenja. Z družinskimi člani se pogovorite o skrbi, zaščiti lastniške nepremičnine, kdo bo upravljal in pooblaščen na bančnem računu, prevzemu poštnih pošiljk, kdo bo plačeval in skrbel za redne položnice.

Preverite do kakšnih socialnih pravic je oseba upravičena (dodatek za pomoč in postrežbo, patronažno varstvo), preventivno vložite vlogo za namestitev v domu starejših občanov, saj so čakalne dobe dolge. Na Centru za socialno delo, se pozanimajte glede skrbništa za posebni primer oz. stalnega skrbništva.

Niste sami

Demenca postaja vse večji problem sodobne družbe po celem svetu, saj število oseb s to boleznijo zaradi staranja prebivalstva in sodobne medicine, narašča.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), živi po svetu več kot 47,5 milijonov ljudi z demenco. Samo v Evropi naj bi bilo približno 10.5 milijonov oseb, njihovo število pa naj bi se v dvajsetih letih podvojilo. Statistike v Sloveniji kažejo, da naj bi bilo obolelih že več kot 32.000 , zanje pa naj bi skrbelo približno 100.000 svojcev, zdravstvenih, socialnih delavcev ter drugih oseb.

 

Avatar
Avtor : eDemenca