Vse Oshove knjige so edinstvene tako, kot je bil edinstven on sam. Osho velja za enega najpomembnejših novodobnih indijskih duhovnih učiteljev, ki je ljudi učil razmišljati izven splošno sprejetih okvirjev življenja.

Knjiga Sočutje je namenjena vsem, ki bi radi razumeli in uživali pristno sočutje, ki se začne od znotraj s sprejemanjem in ljubeznijo do sebe. Sočutje ni odnos, ampak vaše bitje. Ko človek vzljubi sebe, sprejme tudi vse okoli sebe točno takšne, kot so.

Ko uživate v sočutju do dreves, do ptic, do živali, do ljudi, do vseh – brezpogojno, ne prosite ničesar v zameno.

“Ko se ljubezen preteka brez kakršne koli prihodnosti, predstavlja izjemno energijo. Ko se ljubezen preteka brez motivov, pomaga, in nič ne pomaga tako kot ljubezen. Ko začutite, da vas en sam človek sprejema takšne, kot ste, se počutite osredotočeno. V tem obstoju niste nezaželeni. Vsaj en človek vas brezpogojno sprejema. To vas prizemlji, vas postavi v središče; dobite občutek, da ste doma.” Osho

Sočutje je osvoboditev od želje po priznanju ali pa nudenju pomoči, ki temelji na pogoju, da se mora oseba spremeniti, tako, da bo ugajala vam.

Ne pozabite: vsak posameznik je enkraten. Takšnega bitja ni še nikoli bilo in nikoli več ga ne bo.

Ko v družinsko dinamiko vstopi demenca vpliva na celotno družino in jo tudi spremeni. Večinski del bremena bolezni in odgovornosti namreč nosijo svojci osebe z demenco. Izrednega pomena za boljše skupno življenje je, da osebo z demenco sprejmemo (takšno, kot je tukaj in zdaj) in se ji prilagodimo, saj se nam ona preprosto ne zmore niti ne zna.

“Pomagajte, dajte energijo, ljubite. Sprejmite drugega in mu dajte občutek, da je dobrodošel. V njem ne vzbujajte občutkov krivde. Ne vcepljajte mu zamisli, da je obsojen. Vsi tisti, ki ga skušajo spremeniti, v njem vzbujajo občutke krivde, krivda pa je strup.” Osho

 

Osho v bralcu vzbudi nov pogled na odnose, ljubezen in pomoč, ki jo dajemo bližnjim in ostalim pomoči potrebnim (priporočljivo branje za tiste, ki opravljate poklic, kjer se vsakodnevno srečujete s pomoči potrebnimi ljudmi). Osho vam bo skozi knjigo odkril modrosti in način razmišljanja, ki bo v vas prebudil sočutje, ki ga še niste občutili (predvsem do sebe).

Osho pravi, da je resnično sočutje svoboda, uči pa tudi sebičnosti, saj pravi, da mora vsak posameznik najprej pomagati sebi, zato, da lahko kasneje deli svoje veselje z drugimi.

“Vsako drevo je sebično: dovaja vodo svojim koreninam, dovaja sokove svojim vejam, listom, sadežem, cvetovom. In ko se razcveti, oddaja vonjave vsem: znanim, neznanim, domačinom, tujcem. Ko je polno sadežev, jih deli, podarja. Ampak če bi ta drevesa naučili, kako naj bodo nesebična, bi vsa umrla.” Osho

 

Ko poskrbite zase (sebičnost, ki jo uči Osho) lahko največ ponudite in delite tudi z osebo z demenco. Svojci se večkrat prepozno zatečejo k storitvam, ki so namenjene razbremenitvi in pomoči pri vsakodnevni skrbi za osebo z demenco v domačem okolju.

Pomoč, ki jo lahko uporabite: dodatek za pomoč in postrežbo (ZPIZ), pomoč na domu, patronažno varstvo, dnevno varstvo v domu starejših občanov, skupine za svojce, prostovoljci (obiskovanje in druženje na domu osebe z demenco), center za socialno delo ter splošni zdravnik osebe z demenco (usmeritev, svetovanje).

“Zato ponavljam: najprej bodite sebični. Spoznjate se, bodite, kar ste, in potem vaše življenje ne bo nič drugega kot deljenje, nesebično razdajanje, ne da bi prosili za kakršno koli nagrado na tem ali onem svetu.” Osho

V sočutju človek preprosto daje.

In tudi v ljubezni je človek hvaležen, ker mu je nekdo drug nekaj dal. In hvaležen, ker je nekdo drug nekaj sprejel od nas, hvaležen, ker nas ni zavrnil. Najlepše je, ko človek pride z energijo, da bi nekaj dal, drugi pa mu to dovoli in sprejme, kar mu je nekdo prišel dat. Sočutje je najvišja oblika ljubezni.

Zdravilna moč ljubezni je tisto, kar potrebujejo osebe z demenco in tudi edini spomin, ki ga nihče nikoli ne izgubi. Pričarajmo jim čim več spominov ljubezni, osebe z demenco čutijo do konca in se zavedajo občutkov, čustev, ki jih doživljajo ob določeni osebi. Naj se oseba z demenco ob vas počuti predvsem sprejeto in zaželeno.

“Ljubezen mora biti brezplačen dar. V trenutku, ko jo opremite z oznako in ceno, to ni več ljubezen.” Osho
Avtor : eDemenca