Predstavljamo vam seznam najbolj priljubljenih filmov, ki predstavijo demenco kot osrednjo temo zgodbe.

Opisani filmi prikazujejo vpliv demence na posameznike, njihovo družino in negovalce. Vsak film predstavlja zgodbo posameznika, ki ima demenco na njemu lasten način in morda ne zajame v celoti kompleksnosti in resničnosti življenja z demenco.

Vseeno pa so opisani filmi pomemben vir informacij in prikaza, kaj vse se spremeni in dogaja, ko v življenje – družino vstopi demenca.

8 najboljših filmov o demenci:

 

1.”The Father” slovenski prevod “Oče” (2020)

Anthony Hopkins v presunljivi vlogi prikaže starejšega moškega z demenco, ki se trudi ohraniti svojo neodvisnost in občutek za realnost. Je nagajiv in uporniški 80-letni vdovec. Film ponuja edinstveno perspektivo o tem, kako oseba z demenco vidi realnost in svet okoli sebe. Prikazana je tudi dezorientacija, zmedenost, sumničavost in zavračanje skrbi ter nege svoje hčere Anne.

2. “The Notebook” slovenski prevod “Beležnica”(2004)

Ta romantična drama, posneta po romanu Nicholasa Sparksa, pripoveduje zgodbo o paru (ki ga igrata Ryan Gosling in Rachel McAdams), čigar ljubezen je na preizkušnji, ko žena v starosti zboli za demenco. Film prikazuje njuno dolgoletno ljubezen in izzive, s katerimi se soočata, ko bolezen napreduje.

3. “Away from Her” slovenski prevod “Daleč od nje” (2006)

Julie Christie igra ženo z Alzheimerjevo boleznijo, ki se prostovoljno prijavi v dom za ostarele, svojega moža Granta (ki ga igra Gordon Pinsent) pa pusti, da se sam spopada z njenim bledenjem spomina in spreminjajočo se osebnostjo. Grant se sprašuje, ali ga morda žena ne kaznuje? V filmu so prikazane realne stiske moža s katerimi se srečujejo mnogi svojci, ki skrbijo za ljubljeno osebo z demenco.

4. “Iris” slovenski prevod “Iris” (2001)

Film, ki temelji na življenju britanske pisateljice Iris Murdoch, igra Judi Dench in Kate Winslet kot starejšo oziroma mlajšo različico pisateljice. Film se poglobi v osebni odnos med Iris in njenim možem (ki ga igra Jim Broadbent), medtem, ko krmarita po novem življenju z Alzheimerjevo boleznijo. Prevladujoča čustva prikazana v filmu so skromnost, potrpežljivost, ponižnost in humor. Film se osredotoča na začetek in konec skupnega življenja poročenega para.

5. “Kapsalon Romy” slovenski prevod “Salon pri Romy” (2019)

Zgodba o deklici in njeni babici, ki ju neločljivo poveže babičina demenca. Srčen in naiven otroški pogled na starost in bolezen, vas bo nasmejal in ob enem spravil v jok. Po več nezgodah babico odpeljejo k zdravniku, kjer ji diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen. Babičino življenje se čez noč obrne na glavo, vendar ima ob sebi svojo vnukinjo Romy.

6. “Still Alice” slovenski prevod “Še vedno Alice” (2014)

Julianne Moore igra profesorico lingvistike, ki ji diagnosticirajo zgodnjo Alzheimerjevo bolezen v njenih petdesetih. Film prikazuje njene težave z izgubo spomina, miselni upad ter vpliv na njene odnose in kariero, ki je v času diagnoze na vrhuncu. Ko začne pozabljati besede in se izgubljati na vsakdanjih poteh, se pred nami odvija njeno dolgo potovanje v neznano.

7. “A song for Martin” slovenski prevod “Pesem za Martina” (2001)

Švedski film prikazuje soočanje priznanega skladatelja (Sven Wollter) z Alzheimerjevo boleznijo. Gledalec spremlja, kako demenca napreduje in vpliva na njegov odnos z ženo (Viveka Seldahl), ki je tudi njegova glasbena sodelavka. Film prikazuje izzive umetniškega izražanja in vpliv demence na ustvarjalni um. “Kot bi mi nekaj padlo v glavo” opiše mož ženi bolezen.

8. “Sanremo” (2020)

Slovenski film Sanremo prikazuje življenje v domu starejših občanov. Bruno in Duša se srečujeta, skupaj preživljata čas, prijateljujeta, a sproti pozabljata, da se pravzaprav poznata. Vsako srečanje je novo, ovito v meglico spominov in pozabe.

Demenca je progresivna bolezen, kar pomeni, da se bodo prvi znaki sčasoma poslabševali. Razvija se počasi in zahrbtno, postopoma več let.

Pomembno si je zapomniti, da je izkušnja vsake osebe z demenco edinstvena. Pri vsaki osebi se bolezen kaže malo drugače, pa tudi vsak posameznik demenco doživlja na svoj način – tako oseba z demenco kot svojci. Možgani so najbolj zapleten in nepredvidljiv organ v človeškem telesu.

Kako hitro napreduje, je odvisno od osebe do osebe, na vsakogar namreč vpliva nekoliko drugače. Nekatere osebe zelo hitro po diagnozi (ene od demenc) potrebujejo veliko podpore in pomoči, spet drugi so lahko še leta neodvisni in samostojni.

Če pri sebi ali svojcu opazite spremembe, nenavadno vedenje in moteče simptome demence, se naročite na obisk pri osebnem zdravniku. To je prvi korak k diagnozi in pomoči.

Pomembno je, da informacije o demenci poiščete tudi v literaturi, strokovnih predavanjih, skupinah za svojce, pri osebnem zdravniku svojca, za katerega skrbite, ali negovalcih z večletnimi izkušnjami.

Avtor : eDemenca