Limfna drenaža je obstajala že v 19. stoletju, tehniko manualne limfne drenaže, kot jo učijo danes, pa je razvil dr. Vodder. Preko svojih pacientov je raziskoval vzroke vnetij ter kožno simptomatiko in ugotovil, da ima veliko vlogo pri zdravljenju masaža vratnih bezgavk. V Avstriji danes deluje uspešna Voddrova akademija, od koder prihajajo najuspešnejši limfoterapevti.

O učinkih limfne drenaže v tretjem življenjskem obdobju smo se pogovarjali z Nežo Justin, strokovnjakinjo na področju manualne limfne drenaže po dr. Voddru. Neža Justin je diplomirana medicinska sestra, limfoterapevtka, maserka, referenčna sestra in Acces Bars facilitatorka. Zelo rada dela s starejšimi, tudi osebami z demenco, saj pravi, da jim dotik zelo prija.

Kaj je pravzaprav limfni obtok, limfna tekočina in kako limfa teče po telesu?

Najprej se moramo zavedati, da je človek zgrajen iz 1/3 čvrste snovi in 2/3 morski vodi podobne tekočine. Za nas je to pomembno, ker se snovi lahko premikajo le v tekočini. Limfni obtok je tako kot krvni, transportni sistem.

Naše zdravje pa je mnogokrat odvisno prav od cirkulacije snovi (metabolizma), torej transportnega sistema.

Snovi v telesu dokaj hitro prepotujejo večje razdalje s pomočjo transportnih sistemov, torej krvnega in limfnega obtoka. Krvni obtok delimo na arterijski in venski sistem. Krvni sistem črpa srce, limfni sistem pa ima pomožne črpalke kot so: mišice, pritisk med dihanjem, peristaltiko črevesja in pulzacijo arterij.

Limfni sistem je vzporeden venskemu in limfne žile imajo tako kot venske, zaklopke. Če zaklopke delujejo pravilno, ne spustijo tekočin, da bi tekle v nasprotno smer. Torej lahko zaključimo, da je arterijski sistem dovodni (dovaja tekočino in hranilne snovi do celic), venski in limfni sistem pa sta odvodna.

Limfa je za razliko od krvi, bele barve. Njena naloga je, da odstranjuje odvečne beljakovine, vodo, maščobe, celice in strupe iz telesa. V telesu imamo okoli 700 bezgavk, ki limfno tekočino prečistijo, odvečno breme pa se preko urina in znoja izloči iz telesa.

Največ bezgavk imamo v predelu vratu, pod pazduhami in v dimljah.

Zakaj limfna tekočina pri nekaterih starostnikih zastaja, ter kaj vam pove otekanje kože, spreminjanje njene barve, izpuščaje, rane na delih telesa?

Limfna tekočina lahko zastaja zaradi premalo gibanja, preveč sedenja ali stanja na mestu, primarnih (od rojstva) limfedemov, ki so posledica premalo ali nedelujočih limfnih žil, zaklopk ali bezgavk v telesu, ter sekundarnih (pridobljenih) limfedemov, po kirurški odstranitvi bezgavk (večinoma po raku).

Otekanje je lahko posledica zastajanja limfne tekočine ali venske krvi. Noge lahko otekajo tudi zaradi popuščanja srca, takrat se limfne drenaže ne dela, temveč se po naročilu zdravnika jemlje diuretike.

Spreminjanje barve kože (hiperpigmentacija), izpuščaji, rane so večinoma posledica venskega popuščanja in takrat je tudi priporočljiva limfna drenaža po dr. Voddru.

Vzrokov za te težave je lahko več, vendar limfterapevti znamo razlikovati, kdaj je limfna drenaža potrebna in kdaj je vzrok drugje.

Kdo je bolj podvržen zastajanju limfne tekočine?

Vsi, ki se premalo gibljejo in imajo pretežno sedeče ali stoječe delo.

Starostniki so zaradi let, pomanjkanja gibanja in volje, definitivno bolj podvrženi zastajanju limfne tekočine, ni pa nujno. Nekateri se gibljejo več kot marsikateri mlad človek in nimajo nobenih težav.

Definitivno igra veliko vlogo genetika, slaba kvaliteta mehkega vezivnega tkiva in morebitne operacije, kjer se odstrani bezgavke. Zelo pogosto se zaradi raka na dojkah odstrani del ali vse aksilarne (pod pazduho) bezgavke, kar povzroči otekanje roke. Noge otekajo po odstranitvi dimeljskih bezgavk.

Kaj je manualna limfna drenaža in kako deluje?

Limfna drenaža po dr. Voddru je ročna, nežna, ritmična in zelo blagodejna tehnika, ki poteka vzdolž limfnih žil in jim pomaga pri odvajanju bremena. Od izvajalca zahteva perfektno tehniko in hkrati veliko teoretičnega znanja.

Kakšne tehnike uporabljate pri limfni terapiji?

Uporabljam tehniko po dr. Emil Voddru in sicer osnovne, specialne in tehnike za limfedem, ki so zelo specifične.

Ta tehnika je bila prvič predstavljena leta 1935, do takrat je veljalo, da je “bolje limfni sistem pustiti pri miru”.

Dr. Emil Vodder je ta tabu podrl in skupaj z ženo Estrid razvil ročno limfno drenažo, ki je tako učinkovita, da še danes ni uspelo nikomur razviti boljše tehnike. Tukaj bi opozorila, da vsi, ki imajo zdravstvene težave izberejo ročno limfno drenažo po dr. Voodru, in ne katere druge.

Če terapevt nima dovolj znanja, lahko z napačnimi prijemi klientu tudi škoduje. Pomembno je tudi vedeti, da vsem, ki imajo diagnozo limfedem, pripada 10 terapij letno preko zdravstvene zavarovalnice.

Za koga je primerna, so kakšne starostne, fizične omejitve (starejši, osebe z demenco)?

Ročna limfna drenaža je primerna za vse, ne glede starost.

Kontraindikacije pa so nezdravljeni maligni tumorji z možnostjo metastaz (vendar tudi takrat se lahko izvaja, če to odobri zdravnik), akutna vnetja, tromboza in dekompenzacija (popuščanje) srca.

Kaj vse so dobre lastnosti limfne drenaže?

Odvaja limfno tekočino iz telesa, brez, da bi se tvorila nova tekočina (zmanjša otekanja in zabuhlost). Izboljša imunski sistem. Blagodejno učinkuje na aferentni živčni sistem, uravnava hormonsko ravnovesje. Zmanjšuje bolečino, normalizira tkivo.

Uporablja se v medicinske namene (edemi, limfedemi, edemi po operacijah, zvinih, zlomih hematomi, opekline, brazgotine, revma,artritis, osteoporoza, migrena, glavoboli, Dawnov sindrom, demenca, multipla skleroza, Herpes Zoster, cerebralna paraliza, rinitis,sinusoitis, angina, bronhitis, motnje prebavnega trakta, dermatološke težave, napetost in stres, regeneracija, zviševanje odpornosti, …), kot tudi v kozmetične namene (akne, celulit, podočnjaki, rozacea, alergije, strije, med pred in po hujšanju …).

Ima dehidracija vpliv (nezadostno pitje, zavračanje vode v starosti) na slabše delovanje limfnega sistema?

Definitivno. Pitje dovolj količine vode je eden glavnih faktorjev ohranjanja optimalne limfne tekočine v telesu, saj se le tako lahko sproti odstranijo odvečne snovi iz telesa.

Po opravljeni limfni drenaži se svetuje pitje velike voličine vode.

Bi lahko rekli, da je manualna limfna drenaža preventiva za zdravo telo?

Limfna drenaža je vsekakor preventiva za zdravo telo in zvišuje imunski sistem, zmanjša stres in napetosti. Primerna je prav za vsakogar.

Kaj lahko vsak posameznik stori sam in kako lahko preventivno vpliva na boljši limfni sistem?

Zelo veliko. Dovolj gibanja, pitje zadostne količine vode, zdrava uravnovešena prehrana, izogibanje vročini in tesnih oblek, ter sedenju in stanju na mestu. Tudi namakanje ali tuširanje s hladno vodo blagodejno vpliva na limfni in venski obtok. Če otekajo noge, je priporočljivo nosit kompresijske nogavice.

Izredno pomemben je tudi dotik. Še preden so ljudje začeli govoriti, so se zdravili z dotikom. Prva stvar, ki jo naredi mama, ko je otrok v stiski, je to, da ga poboža, vzame v naročje. Poleg izpolnjevanja osnovnih človeških potreb, je lepa beseda in dotik največ, kar lahko starostniku ponudimo.

Kako vas zainteresirani najdejo in kje delujete?

Že Hipokrat je rekel, da “obstaja v telesu bela kri, ki je odgovorna za skoraj vse bolezni v telesu”. Danes temu rečemo limfa, čiščenju le te pa limfna drenaža.

Jaz delujem v terapevtski ambulanti Nežin dotik v Vnanjih Goricah 88. Najdete me tudi v oddaji Klepet ob kavi, kjer sem govorila o limfni drenaži. Z nenehnim izobraževanjem sem skozi leta poleg naštetega pridobila še veliko znanja na področju uradne in alternativne medicine (aromaterapija, delo s kristali, bioenergija).

Zelo rada delam s starejšimi, tudi osebami z demenco, saj jim dotik zelo prija. Pred “korono” sem vsako soboto delala limfno drenažo v enem od domov za ostarele in njihova hvaležnost je bila neprecenljiva.

Kdor začuti, da bi mu terapija pri meni koristila na poti do izboljšanja svojega zdravja in počutja, je srčno vabljen.

Moja spletna stran. Na Facebooku in Instagramu pa me najdete pod imenom Nežin dotik.

Avtor : eDemenca