Ljudstvo Tsimane, ki živi v amazonskem pragozdu v Boliviji, je pritegnilo pozornost raziskovalcev zaradi izjemno nizkih stopenj demence v primerjavi s populacijami v razvitih državah sveta.

Imajo bistveno drugačno prehrano in izredno preprost način življenja, osredotočen na lovljenje, ribarjenje in kmetovanje.

 

Življenjski slog Tsimanov zaznamuje visoka stopnja telesne dejavnosti, tradicionalna prehrana, sestavljena predvsem iz nepredelane hrane, kot so ribe, pusto meso, sadje in zelenjava, minimalna izpostavljenost toksinom iz okolja in tesna družbena struktura. Ti dejavniki skupaj z njihovim aktivnim življenjskim slogom, ki vključuje lov, ribolov, kmetovanje in druge telesne dejavnosti, naj bi prispevali k zdravju njihovih možganov in nižji stopnji demence.

Raziskovalci poudarjajo, da so zaščitni dejavniki pri ljudstvu Tsimane prepleteni in ni mogoče izpostaviti samo enega dejavnika kot edino razlago za zdravje njihovih možganov.

Preučevanje ljudstva Tsimane zagotavlja dragocen vpogled v zaščitne dejavnike, ki vplivajo na zdravje možganov in zmanjševanje tveganja za demenco. Spremljanje Tsimane ljudstva pa bo v prihodnje lahko vplivalo tudi na razvoj preventivnih strategij, ki jih bo mogoče vpeljati v druge dele sveta.

Raziskovanje populacije Tsimane

Eden od vidnih raziskovalcev, ki preučuje populacijo Tsimane, je dr. Michael Gurven, antropolog in profesor na Univerzi Kalifornije, Santa Barbara.

Od leta 2002 je Gurven so-usmerjal Tsimane’ Health and Life History Project, da bi bolje razumel, kako vidiki okolja in življenjskega sloga vplivajo na zdravje in življenjsko dobo v družbah nerazvitega sveta. Njegove trenutne raziskave biodemografije in zdravstvenih razlik pomagajo razumeti okoljske in družbene vplive na rast, razvoj in staranje čez celotno življenjsko dobo. Osredotoča se tudi na to, kako sta akulturacija in integracija trga vplivala na demografske in socialne vzorce ter tveganje za kronične bolezni (npr. bolezni srca, sladkorna bolezen, demenca) med domorodnim prebivalstvom.

Treba je omeniti, da je bilo ljudstvo Tsimane predmet raziskav različnih znanstvenikov, izvedene študije pa so skupno prizadevanje več raziskovalcev ter institucij in ne delo enega samega posameznika.

Prehrana ljudstva Tsimane

Njihova prehrana je sestavljena iz raznolike hrane, s poudarkom na nepredelanih in naravnih sestavinah iz amazonskega pragozda in rek.

Glavna hrana ljudstva Tsimane:
  • RIBE, sladkovodne ribe, ki jih ujamejo iz rek. Ribe so pomemben vir beljakovin in zdravih maščob, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami.
  • PUSTO MESO, uživajo predvsem meso divjadi, opic, manjših glodavcev. To meso ima na splošno malo nasičenih maščob in zagotavlja dodatne beljakovine.
  • SADJE IN ZELENJAVA, od sadja nabirajo predvsem banane, avokade, citruse in mange. Zelenjava pa predstavlja različne korenine, gomolje, sladki krompir, trpotec in listnato zelenjavo.
  • MED, Tsimani nabirajo med iz čebeljih panjev v deževnem gozdu, ki služi kot naravno sladilo.
  • OREŠČKI, nabirajo in uživajo različne vrste divjih oreščkov, vključno z brazilskimi orehi.
  • RIŽ IN KORUZA, čeprav nista lokalno pridelana, ju uporabljajo v svoji prehrani v majhnih količinah. Riž in koruza predstavljata vir ogljikovih hidratov.

 

Dieta Tsimane ljudstva temelji predvsem na polnovrednih, nepredelanih živilih. Ljudstvo je minimalno izpostavljeno predelanim ali pakiranim živilom, ki jih običajno najdemo v vsakodnevni sodobni prehrani. Njihova prehrana na splošno vsebuje malo dodanih sladkorjev, nezdravih maščob in umetnih sestavin.

Ostali zaščitni dejavniki:

 

  • TELESNA DEJAVNOST, Tsimani živijo zelo aktiven življenjski slog. Njihova dnevna rutina vključuje precejšen fizični napor, ki vpliva tudi na zdravje srca in ožilja ter splošno delovanje možganov.
  • OKOLJSKI TOKSINI, zaradi življenja v oddaljenih območjih amazonskega deževnega gozda niso izpostavljeni okoljskim onesnaževalcem in toksinom, ki so razširjeni v industrializiranih regijah sveta.
  • SOCIALNA VKLJUČENOST, Tsimani so tesno povezani v družbeni strukturi okolja, v katerem živijo. Vsi člani aktivno sodelujejo v skupnih dejavnostih in živijo v razširjeni družinski mreži celo življenje.

 

Srečno in zadovoljno življenje skromnega ljudstva

Ljudstvo Tsimane je bilo predmet številnih študij, ki so preučevale tudi vidike njihovega dobrega počutja in sreče. Raziskava, opravljena med populacijo Tsimane, je poročala o visoki ravni zadovoljstva z življenjem, ki ga imajo.

Predvsem močne socialne povezave, podpora skupnosti, v kateri živijo in tesen odnos z naravnim okoljem, prispevajo k njihovi splošni sreči in dobrem počutju, čeprav se soočajo z zahtevnimi življenjskimi razmerami.

Njihov način življenja je izrazito osredotočen na skupnost, ki spodbuja sodelovanje, viri in odgovornost pa so pogosto pravično deljeni med člane skupnosti. Okolje, v katerem živijo, jim daje občutek pripadnosti in socialne vključenosti, kar prispeva k izraženi sreči.

 

Profesor dr. Gurven povzema, da se iz raziskovanja ljudstva Tsimane lahko naučimo, kako pomembno je predvsem vsakodnevno gibanje. Svetuje, da se v službo, trgovino ali po opravkih odpravite peš ali s kolesom, namesto običajne in pretirane uporabe avta, dvigal in tekočih stopnic.

 

Avtor : eDemenca