“O začimbah je že toliko knjig”

Avtorice so se v knjigi Ščepec rešitve lotile bistva in ga skrbno združile v to čudovito knjigo. Knjiga daje vtis leksikona začimb, družinskega zdravnika in kuharske knjige v enem. Skozi dveletno raziskovanje so avtorice prišle do veliko spoznanj, ki jih predstavijo v tej knjigi. Predvsem zaskrbljujoče pa je “pozabljanje starega znanja”, ki se je včasih prenašalo iz roda v rod. Koliko znanja je današnja družba že razvrednotila zaradi ozkega materialnega pogleda na ta svet in koliko bomo še dopustili, da ga v naslednjih letih izgine – pa je na nas.

Začimbe pozabljeno čakajo in vse kar morate narediti je, da jih ponovno povabite v svoje življenje.

Narava je naša pozabljena prijateljica – zelišča za možgane

Začimbe so ščepec v verigi rešitev, ki jih potrebujemo, da znova zaživimo s polnimi potenciali in z vso energijo ter ljubeznijo, ki jo premoremo. Ščepec rešitve, temeljito obdela 30 najbolj pogosto uporabljenih začimbnic.

Zelišča, ki še posebno blagodejno vplivajo na možgane in pomagajo pri demenci, pa so: rožmarin, ginko, melisa, črna kumina, žajbelj, pelin …

Knjiga Ščepec rešitve je razdeljena na več poglavij

V prvem poglavju je opisana zgodovina začimb (Koščki zamolčane zgodovine), časi, ko so bile začimbe edini vir zdravljenja. Pa vendar smo skozi čas pridobljene izkušnje in znanje, počasi odrinili in zamenjali z naprednimi zdravili in hitrimi rešitvami. Ta knjiga nas vrača v zgodovino in pomen narave, odkriva pozabljeno modrost in moč začimb.

V nadaljevanju knjige vsaka začimba zasije v vsem svojem sijaju (O posameznih začimbah). Izčrpne in na jasen način napisane predstavitve posameznih začimb opišejo zgodovino rastline, kako deluje, kaj je njena energija in moč, morebitne nevarnosti, vzgajanje ter gojenje, kulinarika in uporabni recepti ter nasveti pri nakupovanju. Nasvete lahko tudi takoj uporabite in preizkusite. Opisana je tudi povezava s sodobnimi dognanji v znanosti in raziskovanju, izpostavljeni znanstveni preizkusi bodo pomirili vse dvome.

Knjiga se dotakne tudi najbolj pogostih bolezni in težav, kot so: želodčne težave, prebavila, holesterol, sladkor, jetra, žolčnik, rak. Za vse težave so opisana in našteta zelišča, ki pomagajo. Poglavje Zdravilne moči začimb je namenjeno razpravi o tem, kako lahko določene začimbe pomagajo zdraviti bolezni. Avtorice predstavijo tudi veliko koristnih in praktičnih informacij o tem, kako kombiniramo hrano z začimbami, pravilno shranimo začimbe, predlagajo pa tudi uporabno dodatno literaturo.

Zanimive so tudi informacije o tem kako uporabljajo začimbe v ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini.

Moč začimb ni le za kozmetične izdelke

Nešteto pomembnih znanstvenih raziskav, ki jih predstavijo avtorice v tej knjigi, potrjuje, da so v velikem številu primerov začimbe enakovredne, neredko pa tudi močnejše od sinteznih zdravil, ki so jih testirali vzporedno.

Ali ste vedeli:

  • da vsebujeta 2 grama cimeta več antioksidantov kot pol kilograma dušenega brokolija?
  • da 15 gramov peteršilja vsebuje toliko antioksidantov kot dve jabolki?
  • da že minimalna količina muškatnega oreščka preprečuje nastajanje kariesa?
  • da čaj iz bazilike redči kri vsaj tako učinkovito kot sintezna zdravila?

 

Gojenje začimb in oseba z demenco

Ne potrebujete dolgoletnih vrtnarskih izkušenj, da si posadite na vrtu ali balkonskem lončku nekaj začimb – in že imate svoj ščepec rešitve na vsakodnevnem dosegu roke. Skrb za rastline je priporočljiva tudi za osebe z demenco. Nanje dobro deluje rutina vsakodnevnega negovanja, zalivanja, opazovanja pa tudi vaša pohvala in ogledovanje njihovih rastlin jim bo prinesla ogromno zadovoljstva. Nekatere začimbe imajo močan vonj že, ko jih samo bežno pobožamo in te vonjave osebam z demenco božajo dušo in telo ter ugodno vplivajo na možgane (rožmarin, žajbelj, origano …).

Knjiga – uporabna sopotnica v vsakodnevnem življenju

Težave največkrat pridejo s starostjo, ko se pojavijo različne želodčne in prebavne težave, pa tudi holesterol in visok sladkor, težave s spominom, zato naj bo knjiga vedno pri roki, da se boste lahko za prvo pomoč obrnili na začimbe. Prihranili si boste veliko skrbi, bolečin in denarja ter si pridobili nova spoznanja o razsežnostih stvarstva, ki nas obkroža.

Ščepec rešitve je naša sopotnica, ki potuje z nami čez vse letne čase in vsa življenjska obdobja, je naša partnerica, učiteljica, prijateljica, je ščepec, ki nam polepša dan, ker gredo težave stran.

 

Avtor : eDemenca