Skozi leta so strokovnjaki raziskovali in testirali več zelišč, ki vplivajo na možgane, kognicijo ter miselni proces povezan z razumevanjem, razmišljanjem, spominjanjem in učenjem.

Ugotovili so, da nekatera zelišča izboljšajo zdravje možganov in lahko vplivajo na moteče znake demence. Hkrati pa zelišča prebudijo tudi naša čutila (vonj, okus, otip, vid) s čimer lahko vplivamo na aktivnost (radovednost, zanimanje, umirjenost, naklonjenost) osebe z demenco.

Predstavljamo vam 10 pomembnih zelišč za možgane in demenco (naj postanejo vaša domača lekarna za vse dni v letu):

 

1.Rožmarin

Grki in Rimljani so rožmarin (Rosmarinus officinalis) spoštovali in cenili kot zdravilno zelišče in začimbo, ki se jo veliko uporablja v kuhinji.

Njegovo ime (ros maris) pomeni morska rosa. Grški sholastiki naj bi v času izpitov nosili ogrlice iz rožmarina za boljši spomin in zbranost. Že samo vdihovanje eteričnega olja rožmarina v roku 20 minut merljivo poveča pretok krvi v možganih, deluje pa tudi protivnetno. Študija v katero so vključili starejše osebe je pokazala, da rožmarin spodbudi spomin in delovanje možganov, kar ga uvršča med zelišča za možgane in demenco.

ROŽMARINOV ČAJ – Poživilo za možgane.
Čaj iz svežih rožmarinovih vršičkov. En vršiček (na osebo) poparimo z vodo 70 stopinj in namakamo 10 minut. Na dan spijemo 1-2 skodelici čaja (zjutraj, popoldne). Namesto jutranje kave si lahko privoščimo osvežilni čaj za poživitev možganov.

 

2.Ginko Biloba

Ginko so za zdravilne namene pred 5000 leti uporabljali v kitajski medicini (Kitajska je še danes ena največjih pridelovalk ginka). V Evropi pa se je pojavil šele leta 1965 v Nemčiji, kjer so ga uporabljali pri motnjah prekrvavitve (spodbuja cirkulacijo) in delovanja možganov (krepi kognitivne funkcije).

  • Ginko izboljša prekravitev in razpoložljivost kisika v možganih. Okrepi ožilje, deluje protivnetno, redči kri …
  • Izvlečki ginka pomagajo pri pešanju spomina in slabšanju intelektualnih sposobnosti.
  • Svetuje se daljše jemanje ginka, saj naj bi bili prvi rezultati izboljšanja vidni šele po približno 8 tednih jemanja. Potrpežljivost in periodičnost jemanja.

 

Priporočamo: Krka, Bilobil 120 mg inovativno zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja pri blagi do zmerni demenci vseh vrst.

 

3.Melisa

Paracelsus (rojen leta 1493), švicarski zdravnik, ki se je navduševal nad “ljudskim zdravstvom”, je meliso poimenoval “eliksir življenja”.

Njegovo spoznanje, da ima vsaka kemikalija določen učinek na telo, ki ga lahko uporabimo pri zdravljenju, je še danes temelj medicine. Prepričan je bil, da melisa pomlajuje, krepi možgane in osvežuje opešano naravo.

  • Melisa vpliva na delovanje živčevja in izboljša kognitivne sposobnosti.
  • Deluje proti stresu in umirja.
  • Poveča pozornost in jasnost misli.

 

OSVEŽILNA PIJAČA – Sveža melisa.
Predvsem v času poletja svežo meliso z vrta dodajte v vrč z vodo. Meliso nekaj ur pustite v vrču, da se namoči, potem pa si postrezite osvežilno pijačo.

 

4.Črna kumina

Nigella sativa ali arabsko »Al-Habba Al-Barakah«. Semena črne kumine imajo poprast in rahlo grenek okus, zato jih ponekod uporabljajo namesto popra.

Najbolj pomembna učinkovina olja črne kumine je, da pomirja možganske in živčne celice, pospešuje njihovo obnovo in povečajo dotok kisika v možgane.

  • Črna kumina vpliva na imunski sistem.
  • Deluje protiglivično in protivnetno.
  • Vsebuje vitamine A, B1, B3, B6, E in C.
  • Olje črne kumine je bogat vir maščobnih kislin.

 

ZAJTRK S KUMINO – Zdrav začetek dneva.
Semena kumine strete in vmešate v med ali pa marmelado, takšno mešanico namažete na kruh, prepečenec.

Priporočamo: Črna kumina bio semena iz nadzorovane ekološke pridelave.

 

5.Žajbelj

Študije so razkrile, da je žajbelj bogat z aktivnimi sestavinami, ki so koristne za nevrološke in kognitivne funkcije človeka, še posebaj pa vpliva na spomin.

Moč žajblja je v vsebnosti aktivnih snovi, ki povečujejo raven kemične snovi, ki v možganih omogoča učinkovito prenašanje sporočil. Hkrati učinkuje protivnetno, protimikrobno, spodbuja pa tudi apetit (večkrat osebe z demenco v poteku bolezni izgubijo apetit).

KOSILO Z ŽAJBLJEM – Svež žajbelj.
Poleg žajbljevega čaja (eno do dve čajni žlički posušenih listov prelijemo 250 ml vode, počasi zavremo in precedimo), lahko svež žajbelj uporabite v kuhinji. Predvsem kot začimbo v omletah, paradižnikovih omakah, krompirju in mesu.

Priporočamo: Galensko zdravilo – žajbljev čaj Mariborske lekarne.

 

6.Rožni koren

Rodiola, Rhodiola rosea, Rožni koren oziroma po slovensko “Rožnburc” je znan zaviralec stresa, ki povečuje psihofizično moč in izboljša miselne procese osebe (nevrološke in psihične motnje). Izboljša se mišljenje, analiziranje, računanje, koncentracija in pozornost, spomin ter učenje osebe. Poveča se odpornost organizma tako na fizični, kot čustveni stres.

Deluje protistresno in antidepresivno ter stimulativno in pomirjajoče ob enem.

ROŽNI ČAJ – Zdravilna skodelica.
3-5 g korenine prelijemo z 2,5 dcl vroče vode in namakamo 3 ure. Razdelimo na tri dele (v vsak del vmešamo kurkumo in med) ter popijemo skodelico pripravka 3 x na dan do 21 dni.

7.Kurkuma

Kurkuma je bogata z učinkovino, znano kot kurkumin (zlatorumeno barvilo), ki deluje protivnetno in antioksidativno.

To sta dva glavna dejavnika, ki ne vplivata le na zdravje možganov, temveč tudi na splošno zdravje osebe. Kurkumin dokazano izboljša pozornost in zmogljivost pomnenja pri zdravih starostnikih. Raziskave objavljene leta 2006/2010, so pokazale, da kurkuma pomaga pri zaviranju in razvoju amiloidnih plakov (beta-amiloid) prisotne pri Alzheimerjevi bolezni. Poleg tega kurkuma zavira razgradjo možganskih živčnih celic, kar jo uvršča med zelišča za možgane in demenco.

ZLATO MLEKO – Vroč napitek.
Kurkumo (1-2 g v prahu) zmešamo z vročim mlekom (svetujemo, da uporabite rastilnsko mleko), dodamo črni poper (poveča absorpcijo kurkumina) ter napitek pustimo stati 15 minut preden ga zaužijemo. Kraljevska pijača, ki vas bo navdušila.

Priporočamo: BIO kurkumo v prahu iz nadzorovane ekološke pridelave.

 

8.Pelin

Una, mati vseh zelišč (vse v enem) so naši predniki, poimenovali navadni pelin ter ga uporabljali kot začetek zdravljenja vsake bolezni.

Pelin deluje zaščitno na živčevje ter deluje protivnetno (pomaga pri virusnih obolenjih) in vpliva na obnovitev živčevja (zdravljenje oz. upočasnitev nevrodegenerativnih bolezni).

Pri nas poznamo predvsem grenki oz. pravi pelin (Artemisia absintum), navadni pelin (Artemisia vulgaris), pehtran (Artemisia dracuncula) in pa vedno bolj priljubljen sladki pelin (Artemisia annua).

HLADNI NAPITEK S SLADKIM PELINOM

Pri tem načinu priprave ostane precej več aktivnih sestavin, zato je uporaba tega postopka priprave bolj priporočljiva. Liste sladkega pelina namočite v vodo za kar 12 ur, da se vse učinkovine temeljito izločijo iz fito rastlinskega dela. Po 12 urah namakanja, čaj na hitro segrejte do 60 stopinj, kar omogoči še večji izkoristek ekstrakcije, ob enem pa ne uniči aktivnih sestavin čaja.

Priporočamo: Sladki pelin slovenske pridelave.

 

9.Ženšen (Ginseng)

Ženšen je ena najbolj razširjenih azijskih zdravilnih rastlin, ki sodi v rod počase rastočih trajnic z mesnatimi koreninami. Poznamo dve vrsti ženšena: 1. Kitajski ginseng (pravi ženšen) in 2.Sibirski ginseng (sibirski ženšen). Sodi med učinkovite antioksidante, krepi telesno odpornost, znižuje koncentracijo holesterola v krvi, zavira procese staranja, pomirja in uravnava izločanje stresnih hormonov.

Manj stresa pomeni več umirjenosti, kvalitetnejši spanec in boljšo koncentracijo skozi dan. Spodbudne so predvsem raziskave, ki so jih izvajali na osebah po možganski kapi (izboljšanje spomina). Ženšen lahko vpliva na zdravila za diabetes in redčenje krvi ter antidepresive, zato se o uporabi posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Priporočamo: kapsule NOW, ki zagotavljajo visoko vsebnost elevterozidov – aktivne sestavine sibirskega ginsenga.

 

10.Galgant

Galgant je bil v srednjem veku poznan kot poper, spoštovan in cenjen pa je bil tudi v srednjeveški medicini.

Deluje protivnetno, antioksidativno, pomaga pri sproščanju krčev in razbremenjuje srce. Njegove protivnetne moči pa vplivajo tudi na delovanje možganov in živčevja, krepi kognitivne sposobnosti osebe. Dodajamo ga lahko omakam, marmeladam, sadnim sokovom.

Uporabo zdravilnih zelišč svetujemo tako za preventivno uporabo kot za blaženje znakov demence.

 

Tudi če je demenca že diagnosticirana, je pomembno, da oseba ostane aktivna, uživa uravnoteženo prehrano (vitamini, minerali, maščobe in aminokisline) ter se izogiba škodljivim razvadam (predvsem alkohol in kajenje). Z zdravim življenjskim slogom lahko zaustavimo hitro napredovanje demence in ublažimo določene (moteče) znake bolezni.

Avtor : eDemenca