Knjiga Tapkanje za lajšanje bolečine je podroben vodič za lajšanje in odpravljanje kronične bolečine. Navodila za tapkanje so preprosta, metode pa se lahko nauči vsakdo ne glede na njegovo starost. Avtor v knjigi predstavi tehniko in vaje ter nazorne primere oseb, ki so se spopadale z vsakodnevno bolečino, dokler se niso srečale s tehniko tapkanja. Priročnik predstavi tudi glavne povzročitelje bolečin, ter poda načine, kako se jih za vedno lahko znebimo.

Bolečina

Bolečino delimo na dve osnovni obliki: akutno in kronično. Akutna je začasni odziv živčnega sistema na bolezen, poškodbo ali drugo grožnjo za telo, denimo bolečina, ki jo začutite, ko padete in se udarite v koleno. Kronična bolečina pa lahko traja mesece ali več let, celo desetletja. Kronična bolečina nas pogosto omejuje na najbolj nenavadne načine, od tega, kam lahko gremo, kako se vedemo do drugih, kaj ustvarjamo in kakšni smo videti vsak dan. Dolgotrajna bolečina osebo izčrpava.

Kaj torej lahko pomaga pri kronični bolečini? “Tapkanje.” Nick Ortner

 

Metoda za vsakogar

Tapkanje je pred tridesetimi leti razvil dr. Roger Callahan. Tapkanje združuje vzhodnjaško tehniko akupresure in zahodnjaško psihologijo ter vam omogoča, da predelate globja čustva, ki morda prispevajo k bolečini. Tehnika združuje najboljše iz vzhodnjaške in zahodnjaške medicine. Tapkanje zajema besedno, glasno izražanje čustev s sočasnim tapkanjem določenih meridianskih točk na telesu. Gary Craig je kasneje tehniko dr. R. Callahana poenostavil in jo poimenoval EFT oz. tehnika doseganja čustvene svobode. EFT metodo danes izvajalci najpogosteje uporabljajo in obsega devet osnovnih tapkalnih točk. Metoda osebi pomaga opustiti nepredelana čustva, ki telo zadržujejo v nenehnem stresu.

Tapkanje po točkah

Tapkajte s tisto roko, ki vam bolj ustreza, takšna naj bosta tudi ritem in jakost tapkanja. Pri izvajanju tehnike poslušajte sebe, kaj vam bolj ustreza – leva ali desna roka, hitro ali počasi, močno ali nežno tapkanje.

Točke zaporedja tapkanja:

  • Obrv
  • Ob očesu
  • Pod očesom
  • Pod nosom
  • Brada
  • Ključnica
  • Pod roko
  • Vrh glave
  • Točka karate (roka)

 

Tapkate lahko na tisti strani telesa, ki vam bolj ustreza, saj isti meridijani potekajo po obeh straneh telesa. Lahko pa tapkate tudi obe strani sočasno. Vsako točko zaporedja potapkajte od 5 – 7x. Med tapkanjem bodite pozorni na odziv telesa (zehanje, mravljinčenje, vzdihi, spahovanje …), lahko boste začutili, da se bolečina spreminja, premika po telesu. Vse to so znaki, da tapkanje deluje.

Avtor priporoča, da tapkate vsakič, ko čutite bolečino, stisko ali kakršno koli neprijetno čustvo. Nikoli ne morete tapkati preveč, tako, da kadarkoli potrebujete olajšanje, tapkajte. Tapkate lahko tudi med prevozom, telefonskim pogovorom, sprehodom … Pri tapkanju možgani prejmejo sporočilo, da lahko varno sprostijo napete mišice ter zmanjšajo občutljivost živcev.

“Vem, da je tapkanje na prvi pogled malo begajoče in čudno, toda ko boste začutili olajšanje, naj bo le majhen premik ali velika odrešitev, boste vedeli, da se vam ga splača sprejeti v vsakdanje življenje.” Nick Ortner

Možgani in prebavila

Možgani so zelo tesno povezani s prebavili – zdravje črevesja namreč pomembno vpliva na delovanje možganov. Avtor svetuje, da prisluhnete prebavilom, uživajte probiotike in se zdravo prehranjujte, saj vam bo zdravo črevesje prineslo boljše čustveno stanje in boljše delovanje telesa in možganov.

Krepitev telesa

Ker bolečina omejuje gibanje, neaktivnost skoraj vedno vodi k oslabelim mišicam in čez čas h krhkim kostem. Ko telo postane slabotno, je bolj nagnjeno k bolečini in poškodbam. Če se želite trajno rešiti bolečine, je ključno, da v svoj vsakdan vključite redno vadbo. Veliko ljudi se preneha rekreirati zato, ker misli, da jih bo še bolj bolelo, če bodo aktivni. Strah pred bolečino postane ovira, ki negativno vpliva na telo. Zato fizične vaje ponovno vključite v svoje življenje počasi, pustite svojim možganom čas, da se navadijo na vadbo in spoznajo, da se ne boste še bolj poškodovali, če boste aktivni.

Avtor v knjigi ponuja informacije, predloge in uporabne nasvete, ki jih lahko preizkusite že danes. Ob enem pa je to knjiga osebnih zgodb in spoznanj ljudi, ki so se leta spopadali z izzivi bolečine. Ko prisluhnemo telesu, ko ga resnično poslušamo, lahko pridemo do tako želenega olajšanja.

 

Priročnik je na voljo v spletni knjigarni Založbe Primus.

 

Avtor : eDemenca