Negativna čustva, stres in osebne težave vplivajo na fizično in psihično počutje osebe. Prednosti EFT metode so, da ne temelji na zdravilih, nima stranskih učinkov, ne povzroča dodatnih bolečin, tapka lahko vsakdo (oseba z demenco, skrbnik, negovalec). Metoda nima starostne omejitve, izvajanje nudi hitre rezultate in na osebo deluje sproščujoče, poveča čustveni mir in fizično moč. Vseeno pa EFT metoda ni nadomestilo za zdravljenje pri zdravniku, kadar je to potrebno.

O učinkih EFT metode oziroma tapkanja v tretjem življenjskem obdobju smo se pogovarjali s Tanjo Turnšek, EFT izvajalko II. stopnje.

 

Kaj pravzaprav je metoda EFT oziroma tapkanje?

Metoda EFT (Emotional Freedom Techniques – Tehnike doseganja čustvene svobode) združuje znanje 5000 let stare vzhodne medicine (akupunkture) in vedenja in znanja novejše zahodne psihoterapije. Mnogi jo primerjajo z akupunkturo, le da pri tapkanju uporabljamo blazinice prstov in ne igel.

Na katerih področjih lahko metoda EFT pomaga?

Težave, pri katerih si s tapkanjem pomagamo, so na začetku običajno čisto vsakdanje: strah pred iglo, zobozdravnikom, pajki, kačami, letenjem z letalom… Otroci tapkajo npr. odpor do poštevanke, nekateri pa začnejo s tapkanjem zaradi rednih in trdovratnih glavobolov. Vedno tapkamo neprijetne občutke, ki jih čutimo vsak dan. Naučeni smo, da jih potlačimo, da jih ne kažemo in se jih celo sramujemo, skrivamo kar se lahko kaže kot občutek krivde, sram, strah, zavist, ljubosumje, jeza, preobremenjenost. Metoda je krasen pripomoček pri večjih čustvenih težavah, kot so: motnje hranjenja, depresija, odvisnosti, fobije, izgorelost, stres in številne druge. In tudi pri fizičnih težavah in boleznih. Fizične težave nemalokrat povsem izzvenijo, ko predelamo neko čustveno težavo. Metodo EFT pravzaprav lahko preizkusimo za še tako nenavadne izzive.

Vsako vedenje je izbrano. Tudi vedenje, ki nam na videz ne koristi oziroma nam celo škodi. Če sklepam po tem, je možno, da neka težava osebi “koristi” do take mere, da je v resnici ne želi odpraviti. Temu rečemo podzavestni odpor, ki upočasni oz. preprečuje napredek delovanja metode. Izkušen EFT izvajalec bo znal prepoznati odpor in ga bo znal tudi odpraviti. Pri taki osebi mislim, da je bolj vprašljivo, ali bo z uporabo metode vztrajala in ne to, ali metoda pri njej deluje ali ne.

Redna in vztrajna uporaba metode doprinese k boljšim odnosom, boljši samopodobi, k sprejemanju sebe in drugih, večjemu uspehu na vseh življenjskih področjih, izboljšanju finančnega stanja, boljšemu zdravju.

Na kakšen način z metodo EFT dosežemo čustveno svobodo?

Metoda EFT temelji na vedenju, da neprijetne občutke ali fizične težave povzročajo motnje v energijskem sistemu telesa. S pomočjo tapkanja te motnje odpravljamo. Posledično odpravimo ali vsaj omilimo neprijetne občutke ali celo fizične težave. Tapkati začnemo na aktualni težavi. Po sistemu “luščenja čebule” odkrivamo plast za plastjo. Torej odpravljamo neprijetne občutke, povezane s težavo, prepoznavamo prepričanja, ki so s težavo povezana, odkrivamo dogodke, zaradi katerih smo do določenih prepričanj prišli, oziroma druge razloge, ki so nas privedli do prepričanj in vzorcev, ki se velikokrat vlečejo iz roda v rod. Ja, seveda, ta prepričanja imajo največkrat svoje korenine v otroštvu. Takrat smo sprejemali sporočila, ki so nam jih verbalno, preko zgleda ali drugače dajali naši starši in vse druge, za nas pomembne osebe. Na podlagi teh sporočil smo si izoblikovali svojo resnico ali prepričanje o nas samih, o denarju, uspehu, neuspehu, sreči – pravzaprav o čisto vsaki stvari. In že prej, kot plod v maminem trebuhu, smo vsrkavali vase vse, kar je doživljala naša mama. Na podlagi teh prepričanj delujemo tudi kasneje v življenju. In če so to prepričanja, ki nas ovirajo pri osebni rasti, pri uspehu, na podlagi katerih ne napredujemo, celo škodimo sebi in svojemu zdravju, odnosom, jih je smiselno spremeniti nam v prid. EFT je krasen pripomoček, s katerim jih hitreje prepoznamo in spremenimo in postopoma dosežemo čustveno svobodo.

Ali se tapkanja lahko nauči kdorkoli?

V metodo ni potrebno verjeti, treba jo je le preizkusiti. In praktično se jo lahko nauči vsakdo, tako otroci, kot starejši oziroma stari ljudje.

Komu bi svetovali uporabo tapkanja, so kakšne starostne omejitve?

Čisto vsi imamo “navlako” v sebi, če se tako izrazim, tako da bi tapkanje svetovala čisto vsakemu. Starostnih omejitev ni. Uporabo metode odsvetujemo samo v primeru močnega izbruha duševne bolezni, ko človek še ni stabilen – kasneje s pridom tapkajo tudi ljudje s takimi diagnozami. Lahko pa jo uporabimo nadomestno za bolnega otroka ali starša, invalidno osebo, umirajočo osebo oziroma za osebo, ki sama ne more tapkati, ali za hišnega ljubljenčka.

Kakšen je postopek tapkanja?

Najprej čimbolj natančno opredelimo težavo, ki jo želimo rešiti s pomočjo metode EFT. Nato določimo jakost težave, po lestvici od 0 do 10, pri čemer 10 pomeni zelo močna jakost. Merjenje je pomembno, saj na tak način vemo, kaj se s težavo “dogaja”. Se pravi, ali njena jakost pada ali se veča, ali ostaja enaka. Nato izvedemo prvi korak – pripravo, kjer z blazinicami dveh ali treh prstov tapkamo po karate točki, to je po spodnjem mesnatem delu dlani in se istočasno miselno osredotočimo na težavo, ki jo povežemo z nečim dobrim, kar lahko najdemo o sebi. Najbolje je ta stavek izgovarjati na glas, predvideno je, da ga rečemo trikrat. Nadaljujemo s tapkanjem po nekaterih akupunkturnih točkah po obrazu, zgornjem delu telesa in po prstih in medtem, ko s prsti 7 do 8x potapkamo posamezno točko, izgovorimo bistvo težave. Po zaporedju izvedemo postopek 9 gamut, kar pomeni, da medtem ko neprekinjeno tapkamo po točki na hrbtni strani dlani med mezincem in prstancem, s premiki oči stimuliramo določene dele možganov oz. povežemo levo (logično) in desno (ustvarjalno) stran možganov. Postopek pospeši učinkovitost metode. Nato ponovno opravimo zaporedje tapkanja po akupunkturnih točkah.

Je bistveno, da tapkamo sami ali lahko tapkamo tudi v skupini?

Oseba, ki želi s pomočjo tapkanja rešiti neko težavo, lahko poišče pomoč EFT izvajalca. To je priporočljivo, ko oseba še ni vešča tapkanja, ko ima večje težave, ko čuti blokado in ne zmore sama naprej, pri travmatičnih dogodkih ali če si preprosto želi hitrejšega napredka oz. rešitve težave. EFT izvajalec lahko z osebo tapka osebno ali po video povezavi. Lahko tapkamo v skupini, se udeležujemo delavnic in seveda lahko tapkamo tudi sami. Skupina je primerna za vsakogar, posebej za nekoga, ki si želi podpore, občutka, da v težavah ni sam, ki potrebuje zunanjo motivacijo.

Kdaj v dnevu je najbolj učinkovito tapkati?

Vsaka oseba se zato odloči sama. Ni pravila, kdaj naj bi bilo najbolj učinkovito tapkati.

Je priporočeno med tapkanjem stati ali sedeti?

Tapkamo lahko sede ali stoje, lahko leže in med hojo. Noge imamo lahko tudi prekrižane. Lahko tapkamo z levo ali desno roko, lahko z obema ali menjaje z levo in desno roko. Tapkamo toliko močno, kolikor nam je to prijetno.

Kje vse na telesu so točke, na katere tapkamo?

Točke, po katerih tapkamo, so:
-karate točka (mesnati spodnji del dlani) ali boleča točka,
-vrh glave,
-začetek obrvi,
-zunanja stran obrvi,
-pod očesom,
-pod nosom,
-na sredini brade,
-ključnica,
-pod roko,
-pod dojko,
-palec,
-kazalec,
-sredinec,
-mezinec,
-zaključimo na karate točki.

Ali tapkanje odpravlja tudi telesne težave in bolečino, ki je večkrat prisotna v starosti?

Seveda je odvisno, kaj je vzrok za telesno težavo oziroma bolečino. Lahko pa jo vsaj omilimo. In lahko odpravimo ali vsaj omilimo čustva, ki so s tako težavo povezana.

Tapkanje in nespečnost?

S pomočjo tapkanja lahko odpravimo vse spremljajoče občutke nespečnosti, na primer strah pred tem, da oseba ne bo mogla zaspati in odpravimo vzroke za nespečnost.

Kakšne imate izkušnje s starostniki, ki uporabljajo tapkanje?

S starostniki nimam veliko izkušenj s tapkanjem. Na individualno srečanje je k meni prišel gospod, star čez 70 let, ki se je leto in pol zdravil za depresijo. Na srečanjih sva uspešno odpravila strah pred “biti sam doma”, “pred vožnjo” in še nekatere druge občutke. Gospod je metodo izvajal tudi sam, kolikor mi je znano, tudi po tistem, ki je prenehal hoditi na individualna tapkanja.
Lahko omenim tudi čez 70 let staro sorodnico, ki je umirala za rakom, s katero sem prav tako individualno tapkala. Gospa je po srečanju poročala o manjših bolečinah, o zmanjšanju nekaterih simptomov po zdravniških terapijah, večji umirjenosti in podobno.

Ali oseba z demenco lahko tapka sama? Kako ravnamo v primerih, ko oseba ne razume tapkanja oziroma ga sama ne zmore izvajati?

Če oseba z demenco zmore, lahko tapka sama. Primeren način je tudi, da oseba, ki tapkanje obvlada, tapka po akupunkturnih točkah osebe z demenco, če mu ta oseba to dovoli.

Nekateri skrbniki, negovalci oseb z demenco se soočajo z negativnimi čustvi povezanimi s skrbjo, nego, ki jo nudijo. Kako s tapkanjem premagati jezo, žalost, zamero, razočaranje, nemoč, krivdo?

EFT metoda je za ljudi, ki delajo s težavnimi osebami ali sploh, ki opravljajo težavne poklice, zelo priporočljiva, saj z njeno pomočjo lahko zelo omilimo ali odpravimo zgoraj navedene občutke. Na kakšen način, sem že opisala zgoraj pri postopku tapkanja.

V katerih primerih bi svojcem oseb z demenco še posebej svetovali tapkanje?

Čisto vsakemu svojcu osebe z demenco bi svetovala tapkanje, sploh če se sooča z močnimi občutki ali celo fizičnimi težavami.

Kdaj ste se sama srečala z metodo EFT in kako vam je spremenila življenje?

Spomladi leta 2013 sem bila na predstavitvi metode, ki jo je v Novi Gorici imela gospa Pika Rajnar. Ga. Pika je metodo razširila v Sloveniji, ko je leta 2006 v slovenščino prevedla obširen brezplačen EFT priročnik avtorja metode, Američana Garya Craiga. Moje resno tapkanje pa se je začelo oktobra istega leta, ko so se doma zvrstili neprijetni dogodki. Tako sem nekega dne prišla iz službe, dala psa na povodec in šla na dolg sprehod po gozdu Panovec in tapkala in dejansko jakost mojega občutka žalosti zelo zmanjšala. Naslednje leto februarja sem obiskovala skupinska tapkanja v Novi Gorici, ki jih je takrat organizirala EFT izvajalka, ga. Nevenka. Pri njej in pri gospej Piki sem obiskovala individualna srečanja, delavnice, izobraževanja. Pomembno je poudariti, da sem tudi sama vsakodnevno tapkala.

Moja najbolj pereča težava takrat je bila socialna fobija, kar pomeni, da sem se v določenih situacijah, ki so za večino običajne, počutila milo rečeno nelagodno. Do socialne fobije so me pripeljali nekateri travmatični dogodki iz otroštva, vzgoja in okoliščine, v katerih sem odraščala. Prevladujoči občutki, ki sem jih skozi življenje doživljala, so bili strah, celo strah pred strahom in sram, kasneje jeza. Imela sem zelo slabo samopodobo. Skrivala sem se za deloholizmom, pridnostjo, poslušnostjo, ubogljivostjo. Bila sem odvisna od odnosov in cigaret.

Zame je tapkanje način življenja in pripomoček za čisto vsak izziv. In izzive v življenju imamo vsak dan, kajne? Še ko sem se odločala za barvo stene v dnevni sobi, sem tapkala. Pri različnih barvah sem imela različne občutke. Tapkam, preden začnem delo s klientom in po srečanju, preden začnem voditi skupinsko tapkanje, ko pripravljam delavnico, tik pred delavnico, ki jo vodim, tapkam, ko se ne počutim prijetno, ko sem v dilemi, ko sem žalostna, jezna, ko me boli koleno. Druženje z ljudmi mi je danes v veselje in ne več muka, čeprav sem zelo rada tudi sama s sabo, s svojimi mislimi. Poznam svoje želje, ni me strah izzivov. Izzvenela je jeza in zamera, ki sem jo čutila do nekaterih meni dragih ljudi. Zavedam se, da lahko sama so-kreiram svoje življenje. Zavedam se, da sem sama odgovorna za svoje počutje, odzive, vedenje, tudi zdravje. Ker življenje je zelo kratko in jaz imam to življenje zelo rada.

Ste EFT izvajalka II. stopnje. Kaj to pravzaprav pomeni?

Gospa Pika Rajnar predava uporabo metode EFT v skladu s Pravilnikom mednarodne organizacije EFT International in je mentor svojim tečajnikom, med katerimi sem tudi sama. Izobraževanje obsega tri stopnje. Za posamezno stopnjo so določeni predmetniki te mednarodne organizacije. Po opravljenem seminarju 2. ali 3. stopnje kandidati opravimo določeno količino vaj, o njih pošiljamo izčrpne opise primerov in na koncu opravljamo izpit. Na tak način pridobimo naziv EFT izvajalec 2. oziroma 3. stopnje. Vsak od nas izvajalcev mora za ohranjanje naziva voditi evidenco ur izpopolnjevanja.

Obstajajo številne metode, ki naj bi odpravljale raznovrstne težave, s katerimi se srečujemo. Zakaj bi nekdo izbral prav EFT in ne česa drugega?

Znanstvene raziskave so pokazale, da je metoda EFT ena izmed najučinkovitejših orodij za samopomoč, ne le med alternativnimi metodami, temveč tudi med konvencionalnimi. Poleg tega je metoda nežna, saj poznamo postopke, s katerimi predelamo sicer čustveno zelo boleče situacije, na dokaj neboleč način, torej ne da bi podoživljali boleče spomine. Metoda je do klienta spoštljiva, saj če tapkamo z EFT izvajalcem, nam ni potrebno povedati, kakšno težavo želimo odpraviti, če tega ne želimo. Je preprosta in kratka, torej jo lahko uporabimo kadarkoli in kjerkoli. Pa še vedno je “pri roki”. Lahko tapkamo doma na kavču ali na sprehodu v naravi. Deluje tudi, ko druge metode ne prinesejo željenih rezultatov. Ker jo za večino težav lahko sami izvajamo, je tudi cenovno ugodna.

Nudite individualna srečanja tapkanja, vodite dogodke… Kje si zainteresirani lahko preberejo več?

Ja, vodim individualna srečanja, osebno ali po video povezavi. Na Ljudski univerzi v Ajdovščini vodim skupinska tapkanja. Pripravljam in vodim delavnice na različne teme, vodim začetno delavnico praktične uporabe metode EFT, ki je pogoj za nadaljnje izpopolnjevanje in izobraževanje pri gospej Piki Rajnar ter vodim predstavitve metode EFT. Več informacij zainteresirani lahko najdejo na moji spletni strani ali email-u: tanja@tapkanje.si.

Avtor : eDemenca