Če je bila oseba celo življenje pozitivna, prijazna in razumljiva in se je kar naenkrat spremenila, postala hudobna, negativna, obtoževalna in prepirljiva gre verjetno za bolezensko stanje. Med vedenjske in psihične spremembe pri demenci spadajo: neustrezno vedenje, vznemirjenost, blodnje, halucinacije, apatija, napačno presojanje in prepoznavanje, tesnoba, depresija, bes, pritoževanje, sprememba dnevnega ritma in vsiljivost.

Oseba lahko obtožuje svojce, da so jo okradli, da jo želijo zastrupiti, da so namerno zlobni do nje, ji želijo škodovati in podobne namišljene obtožbe, zaradi katerih prihaja do nesoglasji med svojci in osebo. Oseba z demenco največkrat napačno presodi situacije oziroma napačno razume dogodke, povedano ali pa slišano.

Osebo z demenco težko prepričamo o nasprotnem, saj je njeno razmišljanje omejeno in največkrat izhaja iz strahu in nemoči. Vedenjsko in verbalno neustrezno oseba z demenco odreagira tudi na izrečene negativne ostre besede, povzdigovanje glasu, zamero, dokazovanje resnice (kdo ima prav), fizično grobost, osebno prizadetost in užaljenost, preobremenjenost ter stres. Prepričevanje v “drugačno” resnico največkrat vodi v velik prepir in prerekanje. Vsak svojec, ki skrbi za osebo z demenco mora razumeti, da lahko le zdrava oseba ravna strpno, odgovorno in razumno.

Spremenite misli osebe z demenco

Ko se pri osebi pojavi hudobno vedenje, reagirajte mirno in se opomnite, da je vzrok takšnega vedenja bolezen in ne oseba. Bodite pozorni, kdaj in kaj sproži hudobno vedenje, zato, da se boste v prihodnosti poiskusili izogniti temam spora. Najbolj hiter način, da prekinemo negativno vedenje, je preusmeritev pozornosti. Ne pustite, da se negativne misli in neprimerno vedenje osebe z demenco stopnjujeta, ampak poiskusite osebo preusmeriti na čisto drugo temo, osebo, spomin, glasbo, dogodek, hišnega ljubljenčka, hrano … Preusmeritev pomeni, da predlagate opravilo, ki osebi z demenco ugaja in na takšen način odvrnete osebo, od misli na tisto, kar jo skrbi ali vznemirja.

Ali lahko ravnanje svojcev, ki se maščujejo hudobni osebi na način “zob za zob”, resnično spremeni skupno življenje na bolje?

Ravnanje svojcev, ki hudobno osebo z demenco zaklepajo, zavračajo, ji grozijo, jo zmerjajo, izključujejo in ponižujejo zato, ker bolna oseba ne razume oziroma noče razumeti, da je njeno obnašanje nesprejemljivo, ne vodi v rešitev, čustveni mir ali strpno sobivanje. Mnoge družine svoje temelje med osebo z demenco in sabo gradijo na zamerah, prizadetosti, vlogi žrtve in jezi.

Na drugi strani pa ostaja oseba z demenco, sama v svojem svetu, s svojimi stiskami in preganjavicami, v svojem strahu in nemoči.

Temelje pri osebi z demenco se lahko gradi samo na spremembah svojcev. Razumeti, moramo, kaj je bolezen – demenca, da se oseba z demenco ne more spremeniti (zdrava oseba pa se lahko).

Na voljo sta dve osnovni izbiri zdrave osebe:
1. sprejeti stanje, ki obstaja in ga je prinesla bolezen ter
2. sprejeti odgovornost za razumevanje te bolezni in spremembe, ki jih prinaša.

Težke izbire, pa vendar tako zelo pomembne za naše odgovorno, razumsko ravnanje, ki vodi v čustveni mir in strpno sobivanje z osebo z demenco.

Drugačen pogled na hudobno osebo z demenco

Oseba z demenco se ne more spremeniti, lahko pa se spremenimo in sprejmemo novo realnost mi (zdravi ljudje). Res pa je tudi, da pri demenci ni hitrih rešitev. Za spreminjanje sebe, vzorcev ravnanja, stereotipov in učenje novega, je potreben čas.

Svojci, ki za osebo z demenco skrbijo s pozitivizmom na obrazu, sproščeno in potrpežljivo, svoje počutje zrcalijo na osebo z demenco, ki njihovo energijo čuti in se nanjo odziva. Družina, ki sprejme nov položaj, osebo z demenco, prične graditi nov most zaupanja in varnosti, ki ga oseba z demenco tako zelo potrebuje. Bližina družinskih članov je za osebo z demenco neprecenljiva vrednota.

Pozitiven pristop, na žalost ne nudi zagotovila, da vas komunikacija in vedenje osebe z demenco ne bo prizadelo. Pomembno je, da imate nekoga, ki mu lahko zaupate, ki se mu lahko potožite in ki vas bo zmogel motivirati, ko boste to potrebovali.

Hudobno vedenje osebe z demenco – opazovanje

Bodite pozorni, kaj sproži pri osebi nezaželeno vedenje. Z opazovanjem vedenja in okoliščin, boste lažje preprečili oziroma hitreje preusmerili pozornost osebe z demenco in zajezili hudobno vedenje. Razmišljajte o vprašanjih:

Tema (dogodki, osebe, stvari), ki se ponavlja in navezuje na nezaželeno vedenje?

Kaj oseba dela, preden pride do hudobnega vedenja?

Kakšne so okoliščine (stres, zaskrbljenost, žalost, nemir)?

Ali se vedenje pojavi nenadoma ali se razvija postopoma?

Kdo je prisoten?

Čas dneva (dopoldne, popoldne, ponoči)?

Ali je negativno vedenje mogoče spremeniti?

Vzroke nezaželenega vedenja morate naprej prepoznati, šele potem jih lahko odstranite oziroma omilite. Opazujte pa tudi, kaj se dogaja, kadar je oseba srečna, nasmejana in pozitivna. S pozornim opazovanjem boste dobili zelo dragocene informacije, ki jih boste lahko uporabljali pri življenju z osebo z demenco.

Če ne bi bil bolan, se ne bi tako obnašal

Oseba z demenco žal ne more biti več takšna, kot je bila nekoč. Prizadeti so njeni možgani; razmišljanje, spomin, presoja, vedenje in razsodnost. Svojci (vsi v družini) morajo osebo sprejeti takšno, kot je sedaj in se pripraviti, da bo morda z njo sčasoma še slabše. Čeprav je težko, se morate spremeniti in ravnati odgovorno, ko skrbite za osebo z demenco. Oseba ni namenoma hudobna, nemirna, blodnjava, pozabljiva, jezikava ali napadalna – takšna je zato, ker je bolna.

Avtor : eDemenca