Bolečina ni normalen del staranja.

Starost bi morali prepoznati po obdobju miru, zadovoljstva in modrosti – pridobljeni iz bogatih življenjskih izkušenj. Vendar pa danes žal s staranjem največkrat povezujemo kronične bolezni, bolečino, žalost, zmanjšane zmožnosti telesa in možganov. Imejmo v mislih, da je staranje normalen del življenja, neizogiben proces, bolečina pa ni.

Priročnik, Naravne rešitve za bolečino, je napisan v uporabnem in razumljivem jeziku. Ponuja informacije, znanje, predloge in uporabne nasvete, ki jih lahko preizkusite – takoj. Avtorice svoje znanje in različne možnosti rešitev, podajajo v harmoniji z naravo.

“Narava ni nikdar izdala srca, ki jo je ljubilo.” William Wordsworth

Priročnik je razdeljen na štiri poglavja, v kateri se prepletajo razlage, odkritja, zanimive primerjave iz vsakodnevnega življenja, naravne rešitve, recepti in priporočila. Več kot dobrodošel je v vsakem gospodinjstvu, priporočljivo je, da ga v roke, zaradi obilice informacij, vzamete večkrat. Zna se zgoditi, da boste vsakič znova v njem našli in ozavestili nove informacije in rešitve. S pomočjo priročnika boste spoznali marsikaj, kar boste lahko koristno uporabili in svoje zdravljenje dopolnili, morda celo zmanjšali uporabo sintetičnih zdravil in se izognili njihovim nezaželenim stranskim učinkom.

Ponujenih rešitev je veliko, kaj od napisanega boste uporabili, pa je vaša odločitev.

Priročnik, Naravne rešitve za bolečine, podrobneje predstavi bolečine, ki so dlje trajajoče in najpogostejše pri starostnikih:

  • bolečine v mišicah
  • bolečine v sklepih
  • bolečine v hrbtenici
  • bolečine v kolenih in kolkih

Zakaj boli?

Poznate pregovor “Dokler sem bil zdrav, sem imel milijon želja, ko sem zbolel samo eno.”

Priročnik vam bo v prvem delu razkril, kaj bolečina sporoča, ali zmoremo sami odpraviti bolečino in kako. Škodljiva bolečina zmanjša kakovost življenja in negativno vpliva na počutje, odnose, dušo in telo. Ob branju se vam bodo porodila nova razumevanja bolečine ter pogledi, iz kje pravzaprav izhaja. Informacije vas bodo seznanile, kako lahko ocenite moč bolečine in kaj pravzaprav boli: telo, glava ali duša?

Kakovost življenja starostnika izhaja iz številnih dejavnikov, predvsem pa nanj vplivajo socialni, osebnosti, ekonomski in preventivni (način življenja) dejavniki. Prisluhnimo vsem dejavnikom in odkrijmo njihov vpliv na telo.

Bolečina je namreč naša najboljša učiteljica.

Da prav ste prebrali, učiteljica. Prisili nas namreč, da ji prisluhnemo, se ustavimo in ugotovimo, kaj delamo v škodo svojemu fizičnemu telesu. Človek pozna ogromno trikov, kako lahko bolečino hitro utiša, predvsem z uporabo farmakoloških zdravil, vendar na koncu večina ugotovi, da se hitre rešitve ne splačajo in da je cena zanemarjanja svojega telesa in bolečine na starost, previsoka. Bolečine se lotimo takoj, prisluhnimo, kaj nam ima povedati, predelajmo svojo lekcijo in pojdimo naprej v življenje z več modrosti in manj bolečine.

Nevarnost bližnjic – hitri tempo življenja

Koliko časa traja, da odpravimo bolečino?

Protibolečinska sredstva potrebujejo od 15-30 minut. Pa se zavedamo, da protibolečinska sredstva po drugi strani škodujejo našemu telesu? Zaskrbljujoče je dejstvo, da je med desetimi najbolj pogosto predpisanimi zdravili kar pet protibolečinskih zdravil. Koliko je prodanih brez recepta?

Naravne rešitve za bolečine

Veliko je naravnih rešitev le vztrajati je potrebno, si nastaviti ogledalo, da bi lahko prepoznali, kako na nešteto nezavednih načinov sami pripomoremo k nastanku bolečine in bolezni. Veliko odgovornosti se skriva tudi v naših možganih, načinu našega razmišljanja in ustvarjanja lastne bolezni.

Naravne rešitve lahko pridejo od zunaj, preobrazba pa sledi od znotraj – sprejmimo odgovornost za svoje telo. Če smo se zmožni iskreno in sočutno zazreti vase, lahko prepoznamo, kaj potrebujemo, da bi poskrbeli zase in bolečino odpravili naravno.

12 najpomembnejših naravnih pomočnic – rastline

Narava in rastline so naša pomočnice pri borbi z bolečino, tisočletno sobivanje in izkušnje, ki smo jih po krivici odrinili zaradi hitrih rešitev, so nam vedno na voljo in v oporo.

Opis rastlin nam pomaga spoznati in prepoznati njihovo zgodovino, delovanje, znanstvena dognanja, energijsko delovanje ali pa morebitne nevarnosti pri uporabi.

Da bo šlo lažje in hitreje – zdravilni pripravki

Za vse tiste, ki se o močeh narave morda šele prvič seznanjate in do sedaj še niste sami delali svojih zdravilnih pripravkov, vam bo priročnik v veliko pomoč. Pridobili boste znanja o postopkih, s katerimi lahko moči rastlin uporabimo. Pomembno je, da se poglobite v lastnosti (pluse in minuse) vsake rastline, od katere potrebujete pomoč. Ne smemo pa pozabiti na zadnje in zelo pomembno naravno protibolečinsko sredstvo VODO. Poskrbimo, da bodo naša telesa hidrirana – človeško telo je odvisno od vode.

Spopadajmo se z bolečino tudi na naraven način in jo preženimo iz naših teles, skupaj z naravo, ki nas spremlja od prvih korakov na zemlji. Spoštujmo in ohranjajmo svet okoli nas.

“Ljuba narava, ostani prijazna nam ljudem! Ti si kruh, ki ga jemo. Ti si dom, kjer živimo. Ti si pljuča, s katerimi dihamo. Ti si raj, v katerem se veselimo življenja ob cvetju in pticah. Ostani prijazna nam ljudem, ljuba narava.” Phil Bosmans

Ali ste vedeli:

  • da sta arnika in lovor po svojih protibolečinskih močeh primerljiva z nesteroidnimi antirevmatiki?
  • da kakovostni gabezovi pripravki v številnih kliničnih študijah dokazujejo, da so močnejši od protibolečinskih mazil, ki vsebujejo učinkovino diklofenak (Voltaren, Naklofen …)?
  • da vrbova skorja deluje sicer malo bolj počasi, vendar doseže enake učinke kot sintezna acetilsalicilna kislina, pri tem pa je veliko bolj nežna do želodca?
  • da šentjanževka odlično pomaga pri vnetih živcih, kot je ishiadični?

 

Priročnik je na voljo v spletni knjigarni Založbe Jasno in glasno, d.o.o.

 

Avtor : eDemenca