Dr. Daryl Gioffre je priznan funkcionalni nutricionist, certificirani kiropraktik, predvsem pa strokovnjak za dolgoživost ter specialist za alkalno prehrano. Osredotoča se na glavne vzroke vnetij v telesu, kronične bolečine ter dolgoročne zdravstvene spremembe, ki temeljijo na izbiri hrane, ki jo vsakodnevno zaužijemo.

Vsi vemo, da je sladkor škodljiv.

Knjiga Znebite se sladkorja v prvem delu predstavi, kakšne težave povzroča sladkor v telesu, zakaj se vaše telo zakisa, odvisnost, ki jo povzroči sladkor in kateri so pričakovani stranski učinki vsakodnevnega uživanja sladkorja (vnetja, psihična utrujenost, stres, staranje, kronične bolezni, debelost).

Avtor v knjigi poudari tudi spremembe, ki jih sladkor povzroča možganom (kognitivne motnje, Alzheimerjeva bolezen (diabetes tipa 3), možganska megla, nezbranost, inzulinska rezistenca).

V drugem delu pa knjiga obravnava tri faze osvoboditve od sladkorja. Prva faza je čiščenje, druga faza setev (ponovna mineralizacija, dodajanje hrane brez sladkorja vaši prehrani) in tretja faza žetev (kako živeti življenje po sladkorju – nov življenjski slog).

Včasih je sladkor veljal za krivca zobne gnilobe ter debelosti, danes pa ga zdravstvena stroka povezuje z vrsto resnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, demenca, rak, bolezni srca in ožilja, epilepsija, osiromašen mikrobiom, akne, glivične okužbe in še marsikaj drugega.

Želite, da je gorivo za vaše telo sladkor ali maščoba?

Telo lahko kot gorivo za svoje delovanje uporablja sladkor (glikogen – kratkoročna energija) ali pa maščobe (dolgoročna energija). Ker povprečni človek vsak dan poje preveč sladkorja in je redko brez hrane dlje kot nekaj ur, se je telo navadilo kot gorivo uporabljati sladkor. Sladkor nima podaljšanega sproščanja energije, zato bo telo že samo kakšno uro po obroku ponovno potrebovalo hrano – glukozo.

In oseba bo ponovno posegla po hrani z veliko ogljikovih hidratov in sladkorja (začaran krog uživanja sladkorja).

Ko raven sladkorja v telesu pade možgani začutijo pomanjkanje in osebo potisnejo v stres (beg ali boj). Občutek stresa vam naroča, da pojeste več sladkorja, da bodo možgani lahko delovali še naprej.

Stres vas pripelje do tega, da sežete po sladkorju, sladkor pa vas ohranja v vsakodnevnem stresu.

Resnica: telo ne potrebuje sladkorja.

Zagotovo ste že slišali, da možgani za gorivo potrebujejo glukozo, v resnici pa so njihovi najljubši vir goriva ketoni – maščobne kisline, ki nastajajo, ko v telesu kurite maščobe. Naše telo potrebuje sladkor le takrat, ko se odzovemo na stres.

Sladkorja nam ni treba pridobivati iz hrane, saj smo ga sposobni proizvesti kar sami s pomočjo petih hormonov.

3 stvari, ki jih povzroča sladkor:

  • prezgodnje celično staranje,
  • škoduje jetrom,
  • poslabšuje delovanje možganov.

 

Sladkor in Alzheimerjeva bolezen, znana kot sladkorna bolezen možganov (diabetes tipa 3)

Povezava med Alzheimerjevo boleznijo in sladkorjem je tako močna, da to bolezen pogosto imenujejo tudi diabetes tipa 3. Splošno znano pa je tudi, da je pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 večje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni oz. ene od demenc.

Dr. Daryl Gioffre podrobno predstavi sedem načinov za nevrozaščito možganov:

  1. najpomembnejše je zmanjšanje vnosa sladkorja,
  2. uživanje več omega-3 esencialnih maščobnih kislin,
  3. jemanje prehranskih dodatkov, ki koristijo možganom,
  4. uporaba kokosovega olja,
  5. vsakodnevna vadba,
  6. znižanje ravni bakra,
  7. zmanjšanje stresa.

 

Spodbuja uporabo prehranskih dodatkov, ki koristijo možganom: vitamin D, magnezij, B kompleks, ter antioksidanti. Njegov najljubši antioksidant je olje črne kumine. V knjigi boste spoznali tudi ostala prehranska dopolnila, ki bi jih po avtorjevem mnenju morali jemati vsi.

Vprašalniki, predlogi, nasveti, vaje in slastni recepti – uspešna strategija!

Skozi knjigo boste odkrili različne vprašalnike, ki vam bodo pomagali ugotoviti vaše trenutno stanje ter se srečali s koristnimi nasveti, akcijskimi načrti in predlogi o tem, kako z drobnimi triki preiti k novi navadi prehranjevanja za moč (brez stradanja).

V knjigi Znebite se sladkorja boste odkrili ogromno uporabnih informacij, ki jih lahko vpeljete v vaše življenje že danes!

Avtor posebno poglavje nameni tudi gibanju in raznolikim vajam, ki so prikazane s slikovnim gradivom. Seveda ne manjka tudi nabora slastnih receptov, s katerimi se boste zagotovo znebili sladkorja.

“Iskreno sem prepričan, da je hrana naše najboljše zdravilo.” Dr. Daryl Gioffre

Avtor : eDemenca