Knjiga Rešitev za mikrobiom bo zagotovo spremenila vaš pogled na zdravje, mikrobe, hrano in prekomerno uporabo zdravil – predvsem antibiotikov. Avtorica Robynne Chutkan, dr. med., zapleteno delovanje črevesja razlaga na izredno berljiv, smiseln in razumljiv način.

Robynne Chutkan je izjemna gastroenterologinja, ki je diplomirala na Univerzi Yale, svojo medicinsko diplomo pa pridobila na Fakulteti za zdravnike in kirurge Columbia, kjer je opravljala tudi svoje pripravništvo. S področja gastroenterologije se je izučila v bolnišnici Mount Sinai v New Yorku.

Danes v svoj terapevtski pristop k prebavnim motnjam vključuje mikrobno optimizacijo, prehransko terapijo, šport ter spodbuja ljudi, k celoviti spremembi življenjskega sloga z manj stresa.

Marsikdo se ne zaveda, koliko moči ima črevesje nad tem, kako se počutimo.

Ljudski zdravilci so že davno razumeli pomen in vpliv hrane na zdravje človeka. Vsak posameznik pa tudi sam hitro opazi, katera hrana mu spremeni razpoloženje, vpliva na prebavo, zamegli um, izboljša počutje, dvigne energijo …

Rešitev? Preden nekaj pojemo, pomislimo, kako bo ta hrana vplivala na naše telo in možgane, predvsem se izogibajmo sladkorju, slabim transmaščobam in industrijsko predelani (prazni) hrani.

Kaj je mikrobiom?

Črevesni mikrobiom je največji simbiotski ekosistem v človeškem telesu, v našem prebavnem traktu živi 100 trilijonov bakterij, gliv, praživali in virusov. Naša črevesna mikrobiota tehta skupaj do 2 kg – v 1 g človeškega blata je več bakterij, kot je ljudi na našem planetu.

Bakterije našega mikrobioma so nujno potrebne za ohranjanje zdravja, pomembno namreč vplivajo na proizvodnjo vitaminov, imunski sistem, zaščito pred patogenimi mikroorganizmi in regulacijo glukoze.

Prve bakterije novorojenček pridobi med potjo skozi vaginalni kanal, nato pa z materinim mlekom (novorojenček, ki je rojen s carskim rezom, je za prve vaginalne bakterije prikrajšan, pridobi le tiste, ki se nahajajo na materini koži). Z uvedbo hrane se raznolikost mikrobioma še dodatno poveča, dokler mikrobiom ne doseže svoje končne sestave v zgodnji odraslosti.

“Človeški mikrobiom bi znal biti naslednja velika prelomnica v zdravstvu, saj bi lahko dal odgovore na vprašanja, zakaj zbolevamo, in nove rešitve za zdravljenje.”
Robynne Chutkan, dr. med.

Črevo – naši drugi možgani?

Ne preseneča, da znanstveniki črevo poimenujejo kot naše druge možgane. Bakterije iz črevesja namreč vplivajo na celotno delovanje telesa. Črevesje pa je tudi sedež imunskega sistema.

Možgani, črevesje in mikrobiom delujejo v nenehni komunikaciji. Okoli 80 % informacij namreč potuje v smeri iz črevesja v možgane in samo okoli 20 % iz možganov v črevesje.

Avtorica Robynne Chutkan, dr. med., vam bo pojasnila, kako zahodnjaška prehrana in naše pretirano razkuženo bivalno okolje ter način življenja stradata naše mikrobe in izčrpavata “dobre bakterije”, ki so ključnega pomena za ohranjanje našega zdravja. Posledično neravnovesje nas naredi ranljive za vrsto avtoimunskih bolezni, kroničnih stanj in rast napačnih “škodljivih” vrst bakterij v našem črevesju.

Brez trikov, dvoumnih informacij in nepotrebnih promocij – Rešitev za mikrobiom je zgolj strokovno napisana knjiga o izredno pomembnem organu, najpomembnejših načinih za povrnitev zdravja ter odpravo škode, ki je nastala v našem črevesju (tudi kot posledica pretirane uporabe antibiotikov). Predstavljeni so učinki zdrave prehrane, ki nas lahko zaščiti pred številnimi boleznimi.

Prebiotiki – Probiotiki – Sinbiotiki

V knjigi boste izvedeli tudi vse o prebiotikih, probiotikih in sinbiotikih. Poleg tega pa avtorica predstavi tudi druga pomembna prehranska dopolnila, ki pomagajo pri zdravljenju porušene črevesne mikroflore.

Primeren probiotik je tisti, ki vsebuje najmanj petdeset milijard: laktobacilov in bifidobakterij. Mi priporočamo probiotik znamke VONpharma.

Obnovitev mikrobioma je resnično nujna – naj hrana postane vaše zdravilo!

Raziskovalci ugotavljajo, da je sestava mikrobioma pri ljudeh z določeno boleznijo (npr. debelost, sladkorna bolezen, depresija, multipla skleroza, demenca, kronična vnetna črevesna bolezen) drugačna kot pri ljudeh, ki teh bolezni nimajo. Je pomanjkanje koristnih mikrobov v našem črevesju razlog za sodobne bolezni?

Izčrpna knjiga vam bo pomagala spoznati in razumeti črevesje, ozavestiti težave, ki jih imate, ter predstavila možne rešitve (okusni hranljivi recepti, priporočljiv življenjski slog, preventivni nasveti, osnove fekalne transplantacije). Nikoli ni prepozno, da svoje življenje spremenite na bolje.

Avtor : eDemenca