Pozabljivost in težave s spominom pri starostnikih ne kažejo direktno na demenco. To so normalni deli staranja in se lahko pojavijo tudi zaradi dejavnikov, kot je utrujenost in stres, kar pomeni, da to niso bolezenski znaki. Vendar ne smete prezreti ali opravičevati, opaznih zgodnjih znakov demence. Če vi ali kdo, ki ga poznate, kaže znake demence, ki se ne izboljšujejo, se pogovorite z njegovim osebnim zdravnikom.

Demenca je pogostejša pri osebah starejših od 65 let, vendar se lahko pojavi tudi pri mlajših ljudeh. Z zdravljenjem in zgodnjo diagnozo lahko medicina upočasni napredovanje bolezni. Zdravljenje lahko vključuje zdravila in kognitivno terapijo.

10 zgodnjih znakov demence

1. Spremembe pri kratkotrajnem spominu

Težave s spominom so lahko zgodnji znak demence. Spremembe pri osebi so vidne predvsem pri kratkoročnem spominu. Starejša oseba se lahko spomni dogodkov, ki so se zgodili pred leti (otroštvo, zaposlitev), ne pa tudi tistega, kar sem je zgodilo 4ure nazaj. Ne spomnijo se kje so pustili predmet (očala, pisalo, knjigo), zakaj so prišli v določeno sobo, kaj naj bi storili v danem dnevu, koga so imeli na obisku dopoldne.

2. Iskanje pravih besed

Otežena komunikacija in razlaga lastnih misli drugi osebi. Oseba z demenco ima lahko težave pri obrazložitvi poteka nekega dogodka, opisu stvari ali predmeta, iskanju pravih besed v pogovoru in se opazno nerazumljivo, moteče izraža. Pogovor z osebo, ki ima demenco, je lahko zelo težaven pri razumevanju pomena povedanega in ponavadi traja dlje kot običajna komunikacija.

3. Spremembe razpoloženja

Nenadne spremembe razpoloženja so pogoste pri osebah z demenco. Depresija je na primer značilna za zgodnjo demenco, ki se kaže pri starostniku kot žalost, otožnost, strah, nezanimanje. Prihaja lahko tudi do nepričakovane razburjenosti, jeze, sovražnosti. Spremembe so vidne tudi na osebnosti, karakterju osebe.

Ena od najbolj prepoznavnih sprememb pri karakterju starostnika, ki je bil včasih zelo družaben in imel veliko prijateljev je, da kar naenkrat postane zadržan, nedružaben, opusti hobije in rajši ostaja doma.

4. Apatija

Apatija je stanje v katerem oseba lahko postane brezčutna, topa. Takšna oseba lahko deluje brezbrižna, izgubi zanimanje za hobije ali aktivnosti. Ni ji več do preživljanja časa s prijatelji in družino. Apatija pri starostnikih se pogosto pojavlja med prvimi opaznimi znaki demence.

5. Izpolnjevanje nalog

Nezmožnost izpolnjevanja običajnih vsakdanjih nalog. Spremembe v delovanju osebe se pričnejo pri opravilih povezanih z denarjem, igranjem iger, reševanju križank, rednem uživanju zdravil, kuhanju kosila, vožnji avtomobila. Težavne so predvsem naloge, ki imajo veliko pravil in zahtevajo več pozornosti.

Za osebo z demenco, postane težje učenje novih stvari, nove rutine in novih pravil. Težavne so tudi naloge, ki so razdeljene po korakih ali navodilih.

6. Zmedenost

Oseba v zgodnji fazi demence se lahko pogosto zmede. Ko spomin, razmišljanje ali presoja oslabijo, lahko postane pri osebi težavna vsakdanja zmedenost. Starostnik si ne zapomni obrazov, ne ve točno kdaj se je kaj zgodilo, ne najde pravih besed in ne zmore običajne komunikacije z ljudmi.

Za osebo predstavlja zmedenost veliko stisko. Bodite potrpežljivi in osebi pomagajte razjasniti zmedo.

7. Dezorientacija

Izguba orientacije, predvsem prostorske in krajevne, se začne opazno poslabševati. Oseba ne prepozna več krajevnih znamenitosti, pozablja redno uporabljene poti, težje sledi navodilom za uporabo prave poti saj izgubi predstavo okolice.

Na poti domov se večkrat izgubi, ne ve točno katero pot izbrati in porabi veliko več časa za prihod domov. Lahko se zgodi, da namesto stalnega bivališča, išče hišo, ulico iz mladosti.

8. Težave pri sledenju zgodbe

Tako kot iskanje in uporaba pravih besed pri komunikaciji, starostniku, postane težko slediti pripovedi ali zgodbi druge osebe. Oseba z demenco, lahko pozabi pomen besede, ki jo sliši in zato ne razume v celoti pomena povedanega. Težje sledi tudi televizijskim in radijskim programom.

9. Ponavljanje

Ponavljanje povedanega je pogosto pri osebi z demenco. Zaradi izgube kratkoročnega spomina, nerazumevanja povedanega ali pa zmedenosti, oseba ne razume slišanega in ponovi vprašanje, ali pa ponovno pove isto pripoved.

Oseba z demenco lahko tudi ponovi dnevne naloge, kot je britje, nakupovanje, pranje perila. Ponovijo lahko ista vprašanja v dnevu, čeprav je bilo že vse dogovorjeno in je oseba delovala kot, da je dogovor razumela.

10. Spremembe in prilagoditve

Oseba v zgodnji fazi demence lahko nove izkušnje, spremembe v življenju, doživi kot strah in stres. Nove stvari, prostori, izkušnje, osebi z demenco predstavljajo težave, najrajši imajo rutino in že priučene izkušnje.

Demenca vodi v upad in izgubo spomina, spremembe vedenja in sposobnosti osebe, in ni del normalnega staranja. Zgodnji znaki demence se postopoma poslabšujejo in jih lahko hitro opazimo, saj postajajo v vsakdanjem življenju moteči za posameznika in njegove bližnje. Ko opazite prve znake demence, obiščite in se posvetujte z osebnim zdravnikom starostnika. Zdravnik specialist bo opravil pregled in postavil diagnozo, ter pričel z ustreznim zdravljenjem.

 

 

Avtor : eDemenca