Zamišljanje, načrtovanje, razumevanje, reševanje, preverjanje – vse to je mišljenje. Poleg vseh miselnih procesov, ki se aktivirajo med samo igro, pa so prisotni tudi čustveni procesi (nasmeh, sreča, tekmovalnost, pomoč, priklic spominov na družino, odraščanje otrok…). Igre so idealen pripomoček za treniranje spomina in možganov.

Tokrat smo se pogovarjali z direktorico Zavoda 1-2-3, Mojco Grojzdek o igri, kockah, starejših in demenci. 

 

Kdo ste Zavod 1-2-3 ?

Zavod 1-2-3 se ukvarja z LEGO® izobraževalnimi programi. Kar pomeni, da smo v osnovi nagnjeni k vse življenjskemu učenju. Naš osnovni pripomoček so kocke. LEGO® kocke. Skoraj ga ni več junaka, ki ne bi poznal LEGO® kock, čeprav se v dobi starejših od 70 let velikokrat srečujemo tudi s tovrstnimi izkušnjami. Torej nikoli sestavljali, nikoli videli, nikoli izkusili. Tovrstna srečanja so zelo zanimiva in človek mora biti v tem primeru res nekoliko pedagoško oz. izkustveno podkovan, da lahko sočloveka na nek diskreten način popelje skozi kocko kot sredstvo, ki pomaga odkrivati, razumeti, spomniti se, izražati in čutiti.

Od kje ideja za delavnico “Z igro proti demenci”?

Zavod se aktivno ukvarja z LEGO® robotiko. V tej veji izobraževanja nudimo tako otrokom kot odraslim izkušnjo sestavljanja v povezavi z IKT napravami kot je računalnik, tablica, telefon. Tega se sicer starejši ne poslužujejo prav pogosto. Sicer v sodobnem času bi tovrstne delavnice bile primerne tudi za srednje in starejše generacije. So po svoje težke, ne dopuščajo napak in potrebno je sodelovati. Kar pa je res izjemno doživetje in potreba današnjega časa.

Demenca je v Slovenji in po svetu precej razširjena. Pojavljajo se teze, ki narekujejo, da je vsaka vaja za urjenje spomina boljša kot nič. Zakaj ne bi urili spomina s kockami, ki so odlično orodje za sporazumevanje?

Dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik katedre za nevrologijo je pred časom na modulu »življenje, narava, zdravje«, poudaril, da je problem današnjega časa stres, obremenjenost, hitri tempo… Kar privede do tega, da delamo več stvari hkrati, s tem pa je ogrožena naša pozornost. Dr. Pirtošek tudi jasno zavrača izraz digitalna demenca. (Češ IKT naprave nas pripeljejo do demence).

S tovrstnimi zanimivimi spoznanji in delu z odraslimi, tudi na področju LEGO® Sirious play igre smo spoznali, da z našimi programi odlično urimo spomin.

Lego proti demenci

Zakaj ravno kocke?

Kocke so odlično orodje za sporazumevanje. Človek dejansko sestavi in postavlja pozicije o katerih intenzivno razmišlja. Skuša se spomniti, spominjati, iskati datume, šteti, če želimo tudi pisati… Med sestavljanjem razmišlja bolj poglobljeno, včasih zamišljeno. Praktično se v mislih tudi pogovarja, snuje, razmišlja, kar je tudi izrednega pomena. Z občutenjem kocke med prsti in posledično snovanje oblike neke strukture se porodijo novi in novi spomini preteklosti. Zato so kocke odličen pripomoček za urjenje spomina.

Ali igra s kockami vpliva tudi na spomin, možgane?

Ali kocka vpliva na spomin oz. vpliva na možgane? Lahko praktično izrazim tisto kar vidim na terenu: DA. Kot opažam se ljudje pričnejo spominjati, izrazito kazati čustvene mimike na obrazu, oči izražajo občutenja, iskrivnost. Skratka, ko oseba prične govoriti npr. o tem kako urejen je bil njihov vrt, kaj vse je posadil nanj, kako je dišala vrtnica, je prav fascinantno doživetje. Ali to vpliva na možgane iz znanstvene perspektive ne znam jasno povedati oz. se v to iskreno nisem še čisto poglabljala oz. raziskovala. Praktično pa se vidi, da smo tu pri starejših osebah, naredili korak v pozitivno smer.

Kdo se lahko delavnice udeleži? Kakšne so starostne omejitve?

Delavnice: »Z igro proti demenci«, se lahko udeležijo odrasle osebe, tisti, ki se počasi soočajo z izgubo spomina, imajo težave s kratkoročnim spominom. Vsaka oseba bi morala svoje možgane stalno uriti, jih navajati na to, da so aktivni, da ne odmirajo ampak rastejo. Izjemno lepo poteka delo s starejšimi. V začetku je vedno prisotna majhna zadržanost nato pa sledi sproščenost, odprtost, komunikacija, izrazoslovje, mimike obraza, vse to pride do izraza zaradi gradbenega elementa-kocke. Lahko rečemo, da praktično neke starostne omejitve ni. Tovrstne vaje izvajamo tudi na otrocih preko programa KOCKA IZZIV, kjer otroci jasno in odkrito obnavljajo svoja doživetja, mišljenja, videnja, mnenja, kar po svoje vodi k urjenju spomina svojih lastnih doživetij.

Kocke in starejši

Kakšni so izzivi in kako zgleda igra na delavnici?

Program z igro proti demenci poteka na dveh ravneh, naprej se v prvem delu, z navzočimi usmerimo na sestavo možganov, predstavimo teoretično razumevanje v kaj se bomo skozi dejavnost spuščali. Toliko, da prisotni dobijo občutek, da delamo nekaj za dobro lastnega telesa (možgani). Ko se to razume pričnemo z drugim delom – z vajami. Od enostavne do težje oz. bolj zapletene. Primer enostavne vaje: pred seboj imamo kup kock. Vaša naloga je, da jih razvrstite po barvi. Nadalje se poskusite spomniti, kako izgleda mavrica in poskušajte kocke postaviti v pravi vrstni red barv. V prvi fazi gre za razvrščanje oz. urjenje matematike- štetje, prepoznavanje barv… Nadalje postane kocka ustvarjalni element (mavrica-oblikovanje, postavljanje). V poglobljenem smislu pa se resnično spomnimo oz. zbudimo. Na vsak način se želimo spomniti kako gredo barve po vrsti, poskušamo, se trudimo, kličemo v spomin. Pogosto se zgodi, da ljudje celo zamižijo in se popeljejo v spomin, v preteklost in dogodek, kdaj so nazadnje videli mavrico. Res zanimivo.

Kaj je tisto, kar je udeležencem delavnice najbolj všeč?

Udeležencem je po mojem opažanju najbolj všeč ravno »ta spomin«. Spominjanje nekih trenutkov iz preteklosti, ki so po večini pozitivni. Opažam, da jih ravno ta igra s kocko popelje v sproščenost, nasmejanost, komunikacijo in vrnitev v otroštvo. Zato običajno naše delavnice potekajo v izjemno sporočenem in nasmejanem vzdušju.

Se starejši radi igrajo?

Starejši so v začetku zadržani. Mislim, da jih obdaja dvom in včasih se kar vidi v njihove misli: “kaj pa zadaj, a se bomo kar igrali ali kaj?” Ko jim malo razložimo kaj bomo delali, zakaj jih peljemo skozi te korake, se sprostijo in pričnejo uživati. Nemalokrat slišimo “Saj še pridete ne?”. Tega smo veseli in na to smo ponosni.

Se vam zdi, da je pomembno, da se igramo celo življenje (tudi v tretjem življenjskem obdobju)?

Da se igramo celo življenje je izjemnega pomena. Zdi se mi, da je otroštvo tisto česar se vsi na nak način radi spominjamo. Želimo si biti mladi, razigrani, zvedavi in DA starejši se radi igramo. Igra sicer ne pride do izraza kot klasična igra ampak bolj kot učenje in izražanje nečesa kar vemo, znamo oz. česar se spominjamo.

Intervju Z igro proti demenci

Kje organizirate delavnice: “Z igro proti demenci”?

Delavnice “Z igro proti demenci” organiziramo ob naročilu organizacij kot so medgeneracijski domovi, domovi starejših občanov, občine, zavodi, društva in organizacije. Ker smo trenutno v fazi menjave, prostorov za izvajanje nimamo razpisanih rednih delavnic. Od oktobra do aprila, pa načrtujemo 1x tedensko delavnico, ki se bo izvajala na področju Domžal v prostorih Zavoda 1-2-3.

Ste prisotni tudi v domovih starejših občanov?

Trenutno nismo prisotni v nobenem od domov za starejše občane, menimo pa, da bi bila naša prisotnost lahko velik plus za stanovalce domov.

V kolikor bi zainteresirani želeli več informacij o delavnici, vas lahko kontaktirajo?

Zainteresirani nas lahko kontaktirajo na email: info@zavod123.si ali pokličejo na tel.: 031 314 870. Več o programih, pa si lahko preberete tudi na naši spletni strani.

Avatar
Avtor : eDemenca