Čeprav demence ne moremo zagotovo preprečiti, pa lahko vsaj odložimo začetek bolezni in upočasnimo njeno napredovanje. Vsak posameznik lahko pozitivno vpliva na naketere dejavnike tveganja z ustreznimi preventivnimi dejanji. Vse se začne pri življenjskemu stilu posameznika. Demenca ne nastane od danes na jutri, nastaja postopoma več let.

Življenjski stil, ki deluje preventivno vključuje veliko gibanja, zdravo prehrano, socialno ter umsko aktivno življenje in kakovosten spanec.

5 PREVENTIVNIH PODROČIJ

 

GIBANJE

Stalna telesna aktivnost je izrednega pomena. Dan pričnite s pozitivnimi, optimističnimi mislimi in načrtom, kako boste preživeli dan. Delajte tisto, kar zmorete, izpolnite si otroške želje po plesu in ostalih aktivnostih, ki si jih želite preizkusiti. Rajši kot klepet ob kavici izberite klepet ob sprehodu. Primerna opora pri hoji lahko prepreči nezaželen padec ali kakšno drugo poškodbo, tako, da poskrbite za svojo varnost. Obstaja pa tudi veliko različnih vrst vaj, ki jih je mogoče prilagoditi individualnim željam in sposobnostim. Na primer, obstaja veliko sedečih vaj za ljudi, ki imajo težave pri hoji. Poskusite najti obliko vadbe, ki bo prava za vas – za mnenje lahko vprašate tudi zdravnika, poklicnega terapevta ali fizioterapevta.

ZDRAVA PREHRANA

Študije, ki so se osredotočale na mediteranski način hranjenja so dokazale, da polnozrnata živila, sadje in zelenjava, ribe, oreščki in olivno olje, zmanjšujejo tveganje za demenco. Slab vpliv na možgane imata kajenje in alkohol, izogibajte se tudi sladkorjem. Izrednega pomena je, da spijete dnevno dovolj vode, pri dehidraciji so na udaru predvsem možgani in sklepne tekočine (v teh delih telesa je največ tekočine). Maščobe, s katerimi lahko regenerirate vaše možgane so nasičene in omega-3 maščobe (laneno olje, konopljino olje, orehovo olje).

AKTIVNO SOCIALNO ŽIVLJENJE

Večkrat se odpravite na obisk prijateljev, vključite se v različne organizirane dejavnosti, obiščite gledališko predstavo, zanimivo predavanje, saj boste na takšen način razmišljani, načrtovali in zaposlili svoje možgane.  S seboj povabite še koga ali pa bodite odprti do tega, da spoznate kakšno novo osebo. Včlanite se v društva, raziščite možnosti, ki jih okolica ponuja upokojencem. V svojem bloku, naselju lahko predlagate vsem starejšim prebivalcem, upokojencem, da bi se enkrat na teden srečevali in urili svoje umske sposobnosti, se pogovarjali o določenih temah, skupaj odšli na sprehod ali na kakšno predavanje, predstavo, koncert, v knjižnico.

AKTIVNO UMSKO ŽIVLJENJE

Aktivno učenje, umska dejavnost je pomembna za vaše možgane. Poiščite nekaj, kar vam je všeč, kar vam predstavlja izziv za možgane in se pričnite učit. Na primer:

-učenje novega jezika,
-sestavljanje lesenih modelčkov,
-branje knjig, pisanje zgodb, pesmi,
-igranje šaha,
-reševanje ugank, križank, kvizov,
-igranje namiznih iger (karte, besedne igre, spominske igre),
-postanite prostovoljec in se pridružite društvu, ki potrebuje prostovoljce.

KAKOVOSTEN SPANEC

Neverjetno je, kako lahko kakovosten spanec pomladi vaš um. Nekaj stvari, ki vam lahko pomagajo za bolj kakovosten spanec:

-zvečer se izgibajte pijačam s kofeinom (čaj, kava),
-omejite dnevne dremeže,
-spalnica naj bo v času spanja popolnoma zatemnjena,
-če je le mogoče iz spalnice odstranite električne naprave (televizija, radio, telefon),
-pred spanjem za 10 minut prezračite spalnico,
-zvečer se izogibajte intenzivni vadbi, vadba skozi dan pa pomaga pri sprostitvi, spodbuja občutek miru in pomaga zagotoviti dober spanec.

Avtor : eDemenca