Kako lahko zmanjšamo možnosti za razvoj demence?

S prilagoditvami življenjskega sloga in zdravim načinom življenja lahko zmanjšamo možnosti za razvoj demence.

Demenca je neozdravljiva bolezen, ki vpliva tako na življenje posameznika kot tudi na življenje celotne družine. Po nekaterih podatkih naj bi za eno osebo z demenco skrbeli kar trije odrasli ljudje.

Za zmanjšanje možnosti za razvoj demence je predvsem pomembno, da prepoznamo dejavnike tveganja za razvoj demence, na katere lahko vplivamo. In z vplivanjem na te dejavnike bistveno zmanjšamo možnost za razvoj demence in izboljšamo kvaliteto življenja v starejših letih.

Študija The Lancet Comission je odkrila 12 dejavnikov tveganja za razvoj demence. Leta 2017 je prepoznala devet dejavnikov tveganja za nastanek demence: manjša izobrazba, hipertenzija, okvara sluha, kajenje, debelost, depresija, telesna nedejavnost, sladkorna bolezen in socialna izolacija. Leta 2020 pa so dodali še tri dejavnike tveganja: čezmerno uživanje alkohola, travmatska poškodba glave in onesnažen zrak.

Preprečevanje demence je vseživljenjski projekt

Raziskava je pokazala, da lahko z vplivanjem na te dejavnike in z zdravim življenjskim slogom, kar za 40 odstotkov zmanjšamo tveganje za razvoj demence oziroma preložimo njen razvoj na kasnejše življenjsko obdobje. Kako lahko zmanjšamo tveganja za razvoj demence? Preventivno delovanje je tako v družbeni domeni kot v domeni vsakega posameznika. Koraki, ki vodijo k zmanjšanju tveganja za razvoj demence, se začnejo zgodaj in nadaljujejo celo življenje. Lahko rečemo, da je staranje in zdrav, uravnotežen način življenja vseživljenjski projekt.

Kako lahko že danes vplivamo na kvalitetnejše življenje v starejši dobi in na morebitni razvoj demence?

1. Skrb za krvni tlak
Od približno 40. leta dalje je pomembno vzdrževati enakomeren sistoličen krvni tlak, ki naj bo 130 mm Hg ali manj. To so normalne vrednosti krvnega tlaka, ki so zelo pomembne za učinkovito delovanje srca, možganov in ledvic.

2. Uporaba slušnih aparatov in zaščita sluha
Spodbujajte uporabo slušnih aparatov pri izgubi sluha in zmanjšajte izgubo sluha z zaščito ušes pred prekomerno izpostavljenostjo hrupu. Izguba sluha namreč ključno vpliva na socialno izključenost, ki je dejavnik pri razvoju demence.

4. Omejitev uživanja alkohola
Omejite uživanje alkohola, saj zloraba alkohola in pitje več kot 21 enot na teden povečata tveganje za demenco. Poleg tega pa lahko povzroči nastanek t. i. alkoholne demence.

5. Zmanjšanje izpostavljenosti onesnaženemu zraku in opuščanje kajenja
Zmanjšajte izpostavljenost onesnaženemu zraku in se izogibajte kajenju. Če kadite, skušajte opustiti kajenje, saj to zmanjša tveganje za demenco tudi v poznejšem življenju. Kajenje in onesnažen zrak sta škodljiva za možgane in vaskularni sistem.

6. Vključevanje v izobraževanje
Vključujte se v različne oblike izobraževanja, tako formalnega kot neformalnega, saj s tem krepite kognitivno rezervo. Izobrazba vpliva na nastanek kognitivne rezerve, dejavniki v srednjih letih in starosti pa na s starostjo povezano kognitivno upadanje.

7. Ohranjanje telesne aktivnosti in zdrave telesne teže
Zmanjšajte debelost in s tem povezano stanje sladkorne bolezni. Ohranjajte telesno aktivnost v srednjih letih in po možnosti kasneje. Vadba lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za sladkorno bolezen, izboljša kardiovaskularno delovanje in spodbuja nastajanje novih možganskih celic.

8. Prilagoditev življenjskega sloga
Kaj lahko še naredimo, da zmanjšamo možnost za razvoj demence? Redno in kvalitetno spanje, zmanjšanje stresa ter druge prilagoditve življenjskega sloga bodo izboljšale splošno zdravje vsakega posameznika.

Z vplivanjem na te dejavnike tveganja lahko bistveno zmanjšamo možnost za razvoj demence in izboljšamo kvaliteto življenja v starejših letih. Ne pozabimo, da je za zdravje naših možganov pomembno skrbeti skozi celo življenje.

Avtor: eDemenca

Avtor : eDemenca