Dih za dihom

Z modernim in hitrim tempom življenja smo ljudje spremenili način lastnega dihanja, kar se kaže v tem, da večina danes diha hitro, plitko in samo z zgornjim delom telesa (prsno). Pomembno je dihati s trebuhom. S pravilnim dihanjem lahko izboljšamo delovanje možganov in živčnega sistema ter vplivamo na celotno zdravje telesa. In to je tisto, kar vas bo naučila knjiga, Dihajte.

Predstavljamo vam preprost revolucionarni 14-dnevni program dihanja za izboljšanje miselnega in telesnega zdravja.

Nespečnost, tesnoba, srčno-žilne bolezni, debelost, prebavne težave, bolečine v hrbtu, porušen imunski sistem – vse to lahko spremenite brez zdravil in neprijetnih stranskih učinkov. Globoko vdihite in začnite verjeti. Dihanje združuje anatomijo, šport, psihologijo in čuječnost, avtorica dr. Belisa Vranich pa ponuja bralcu vaje, s katerim se lahko vsakdo sam pozdravi od znotraj navzven, dih za dihom.

Vse življenje se učimo

S knjigo avtorice dr. Belise Vranich Dihajte, se boste ponovno, naučili pravilnega dihanja. Tudi če vam to zveni smešno ali čudno, boste preko knjige spoznali, da najverjetneje tudi vi ne dihate pravilno. Dr. Belisa Vranich je klinična psihologinja z več kot dvajsetimi leti izkušenj, ki je zadnje desetletje svojega življenja posvetila predvsem raziskovanju dihanja. Je ustanoviteljica programa za učenje pravilnega dihanja. Svoja spoznanja in znanje pa je predstavila tudi na TEDx konferenci.

Razne modne zapovedi, lep raven trebušček, stezniki, tesna oblačila, pasovi, stres in splošna nepravilna drža, ki je posledica sedenja – vse to nas ovira pri dihanju, pa se tega sploh ne zavemo. Opazujte pravilno dihanje pri manjših otrocih in živalih, ki dihajo s trebuščkom, točno tako, kot jih je narava ustvarila. Dejstvo je, da človek ni bil narejen za tako dolge časovne razmike med sedenjem in gibanjem, zato sedenje tako izrazito vpliva na pravilno dihanje.

Kako vam bo knjiga pomagala?

Skupaj s knjigo boste najprej določili svoje začetno stanje, kakšno je vaše dihanje, kateri tip dihanja uporabljate, katere mišice sodelujejo pri dihanju ter kaj kisik pravzaprav naredi za telo in naše možgane. Če želite, da možgani poskrbijo za vas, morate tudi vi poskrbeti zanje. Knjiga je opremljena z vajami, ki so nazorno prikazane tako v sliki kot besedi, da si jih lažje predstavljamo in vadimo. Vaje so preproste in se jih lahko nauči vsakdo, ne glede na njegovo starost, dobro je, da vadite vsaj 10 minut na dan. Pravilno dihanje poveča nivo energije, pospeši celjenje ran, izboljša kognitivne sposobnosti in ohranja miselno ravnovesje.

Položite si dlani z rahlo razprtimi prsti na trebuh, da začutite stik med rokami in trebuhom. Globoko dihajte s trebuhom, roke naj vam bodo v pomoč, da ozavestite pravilno dihanje. Pri vdihu se trebuh razširi, med izdihom pa se zopet skrči.

Vaši možgani dihajo – demenca

Demenca ima številne oblike in vzroke, a en najbolj pogostih in vsem skupnih dejavnikov je pomanjkanje kisika v možganih. Oksidativni stres pri osebah z demenco neposredno prizadene zdravje možganov. Nekateri faze demence celo napovedujejo s hitrostjo prevzema kisika.

Spanje

Nujno za zdrave možgane je spanje. Naj bo priprava na spanje ritual – poskrbite za nujne stvari, ki jih morate narediti pred spanjem; mobitel in ostale elektronske naprave odstranite iz sobe oz. jih izklopite iz elektrike preko noči. Kupite si udobno pižamo, ki vam bo všeč, material naj bo lahek, pižama naj ne bo tesno oprijeta. Avtorica predlaga tudi, da poslušate klasično glasbo in pred spanjem naredite sproščujoče dihalne vaje. Vse to je zanesljiv recept, da boste kvalitetno zaspali in se zbudili v nov dan resnično spočiti, tako telesno kot umsko.

Covid-19

Covid-19 največjo škodo naredi ravno na pljučih in odličen primer je bil poizkus, ko so operne pevce prosili, da izvajajo pravilno dihanje skupaj s pacienti, ki so preboleli Covid ter imajo še vedno težave z dihanjem. Pacienti so poročali, da jim je pravilno dihanje v kratkem pomagalo do izrazitega izboljšanja.

Nagrada za pravilno dihanje

Avtorica ne pričakuje, da boste knjigo prebrali in začeli takoj pravilno dihati. Vendar pa s priloženimi vajami lahko odpravite slabe navade, nepravilno držo in nezadostno dihanje. Knjigo je priporočljivo prebrati večkrat v skladu z vašim napredkom, ki ga boste dosegli po posameznih opisanih stopnjah.

Nagrada bo velika: boljše počutje, kakovostno spanje, možgani bodo spočiti in pripravljeni na vse izzive, kognitivni procesi se bodo zboljšali in imeli boste več energije. Zadihajte končno s polnimi pljuči in skupaj z vsemi svojimi čutili. V naravi občudujte, kako vse diši, občutite, kako vas kisik in vonjave preplavijo po celem telesu, končno ste pravilno zadihali.

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni Založbe BP.

Avtor : eDemenca