Različne raziskave so preučevale vpliv mediteranske prehrane kot preventivnega dejavnika pri razvoju demence in so pokazale, da ima mediteranska prehrana lahko veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje. Bolj dosledno kot se držimo mediteranske prehrane, boljši so njeni učinki na naše zdravje. Najnovejša študija na področju mediteranske prehrane v povezavi z njenim preventivnim delovanjem na razvoj demence pa je pokazala, da lahko mediteranski način prehranjevanja, ki je bogat z živili kot so morski sadeži, olivno olje in oreščki, zmanjša možnost za razvoj demence pri posamezniku skoraj za četrtino. Tako se zdi, da je mediteranski tip prehranjevanja najbolj v prid zdravju možganov.

Preventiva ključno vpliva na razvoj demence in na lajšanje simptomov demence. Med ključnimi vplivi, ki preprečujejo dejavnike tveganja za razvoj demence, sta zdrav življenjski slog in temu ustrezna prehrana, ki lahko pomembno vplivata na pojavnost demence. Ohranjanje zdrave prehrane in življenjskega sloga lahko po mnenju strokovnjakov zaščiti spomin in miselne sposobnosti med staranjem.

Raziskovalci z Univerze Newcastle in Queen’s University Belfast v Združenem kraljestvu so preučevali vpliv mediteranske prehrane na razvoj demence in so v ta namen prečesali podatke več kot 60.000 udeležencev iz UK Biobank, velike medicinske baze podatkov.

Na podlagi raziskave so v BMC Medicine objavili študijo, ki je pokazala, da so ljudje, ki so se bolj upoštevali elemente mediteranske prehrane imeli kar za 23 % manjše tveganje za razvoj demence v obdobju devet let kot tisti, ki se take prehrane niso držali ali pa so jo manj upoštevali.
Ohranjanje zdrave prehrane in življenjskega sloga lahko po mnenju strokovnjakov zaščiti spomin in miselne sposobnosti med staranjem. Tudi ta študija je pokazala, da uživanje več zelenjave, sadja, polnozrnatih žitaric, rib in oljčnega olja ter manj predelane hrane, sladke hrane in rdečega mesa lahko pomaga zmanjšati tveganje za razvoj demence.

Kako začeti s sredozemsko dieto

Sredozemska prehrana je med ljudmi priljubljena, eden izmed razlogov pa je tudi to, da vključuje veliko živil, ki jih ljudje tudi sicer radi jedo, kot so na primer sveže sadje, oreščki, olivno olje in morski sadeži.


Mediteranska dieta je bogata z morskimi sadeži in tako strokovnjaki svetujejo, da bi obrokom vsak teden dodali tri porcije rib. Druge beljakovine pa lahko izvirajo iz perutnine (brez kože), kot je puran ali piščanec, ter iz fižola, leče in drugih stročnic.

Oreščki, kot so orehi, mandlji in lešniki, so pogosti v sredozemski prehrani, vendar jih je treba uživati zmerno, saj se lahko maščobe v oreščkih hitro kopičijo.

Olivno olje je velik del mediteranske prehrane in ga lahko pokapate na solate, kuhano zelenjavo ali polnozrnate testenine in kruh.

Pri mediteranskem načinu prehranjevanja imajo polnozrnata žita iz ovsa, kvinoje, ječmena in rjavega riža, pa tudi škrobnata zelenjava kot je rdeči krompir, sladki krompir, grah in buče, prednost pred predelanimi žitaricami kot je na primer beli kruh.

V sredozemski prehrani na najdemo pretirano sladke hrane, ocvrte hrane, sira, rafinirane moke, ki se uporablja v belem kruhu in testeninah, belega riža, rdečega mesa in predelanega mesa, kot je salama.

Poleg tega sredozemska prehrana spodbuja tudi bolj družaben, manj hiter pristop k obrokom in je v tem pogledu bolj življenjski slog, ki se osredotoča na splošne zdrave prehranjevalne navade.

Raziskovalci na podlagi izsledkov te raziskave zaključujejo, da dosledno upoštevanje načel mediteranske prehrane lahko zmanjša tveganje za razvoj demence ne glede na gensko ogroženost za njen nastanek.

Sredozemska prehrana je prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami, nerafiniranimi žiti, ribami in oljčnim oljem. Ta prehranski pristop zagotavlja mikro- in makrohranila, ki podpirajo zdravje možganov in lahko zmanjšajo tveganje za kognitivni upad. Raziskave so pokazale, da je dosledno upoštevanje načel sredozemske prehrane povezano z manjšim tveganjem za demenco.

Vključevanje živil, bogatih z antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in drugimi hranili, ki podpirajo možganske funkcije, je ključnega pomena.

Poleg prehrane obstajajo tudi drugi preventivni ukrepi za zmanjšanje tveganja za demenco, kot so vzdrževanje primerne telesne teže, obvladovanje stresa in zadosten spanec. Te ukrepe je priporočljivo upoštevati za ohranjanje zdravja možganov in preprečevanje kognitivnega upada.

Več o vplivih prehrane in rabe sladkorja na razvoj demence pa si lahko preberete tudi v naših drugih člankih.

Avtor: eDemenca

Avtor : eDemenca