Stopala so večkrat prezrt, pozabljen del telesa, čeprav se vsak del telesa odziva na natančno določeno točko na stopalih. Refleksoterapija izhaja iz starodavnih znanj in so jo uporabljala različna ljudstva po vsem svetu že pred več tisoč leti. Refleksoterapevt s pritiskanjem na točke stopal sprošča in uravnava celotno telo, s čimer spodbuja samozdravilne sposobnosti telesa.

O tem, kaj je refleksoterapija stopal in kako lahko pomaga starejšim ter osebam z demenco, smo se pogovarjali z refleksoterapevtko Ano Korošec avtorico dveh priročnikov o refleksoterapiji. S svojimi dlanmi je do danes objela že množico različnih stopal in tisočem ljudem pomagala odpraviti težave in napetosti.

 

Kaj je refleksoterapija stopal?

Na stopalu se odražajo vsi organi v obliki con. Stimulacija teh con bodisi z ročno masažo ali kakšnimi drugimi pripomočki vpliva na posamezne organe in na organizem v celoti, tako, da jih prebudi in spodbudi k boljšemu delovanju.

Telo je inteligentno in ob taki stimulaciji samo poišče notranje ravnotežje in pot k zdravju. Zato taka masaža krepi imunski sistem, spodbuja očiščevanje telesa od strupov, ki se nalagajo čez leta v nas. Pomirja oz. sprošča in tako krepi psihofizično zdravje.

Komu je namenjena, so kakšne zdravstvene omejitve?

Refleksoterapija stopal je namenjena vsem od dojenčka do starostnika, tako bolnim, kot zdravim, ker je naravna, sproščujoča in prijetna.

Dojenčke pomirja, da lažje zaspijo in je zelo učinkovita pri krčih, driskicah ali zaprtju, za katerimi dojenčki pogosto trpijo. Tudi večji otroci se zelo radi prepustijo masaži stopal, in če imajo, kakšne težave, recimo viroza ali glavobol zelo hitro odreagirajo oz. jim veliko prej pomaga kot odraslim. Mladostniki se s pomočjo masaže stopal lažje odprejo in pogovarjajo. Starejši ljudje se sprostijo in jim masaža stopal lajša marsikatero težavo.

Predvsem pa menim, da morda ravno starejši ljudje še najbolj potrebujejo masažo stopal kot možnost osebnega stika, dotika, občutka bližine in sprejetosti.

Zdravstvene omejitve so seveda pri odprtih ranah ali vlažnih ekcemih na stopalih. Glivice praviloma ne predstavljajo problema in niso nalezljive za refleksoterapevta. Posebej je treba biti pozoren pri nosečnosti, da delamo nežno in ne masiramo con maternice in jajčnikov.

Kaj vse povedo stopala o zdravju osebe?

Stopala so zelo zgovorna. Veliko nam razkrijejo o zdravstvenem stanju telesa, pa tudi psihe. Med masažo refleksnih con, na osnovi odzivov lahko ugotovimo akutne ali kronične težave, čustvena stanja, ki obremenjujejo človeka … Pogosto imajo ljudje bolečine neznanega izvora in skozi masažo stopal lahko odkrijemo vzrok.

Vam razkriva zdravstvene težave tudi zunanji videz stopal? Kaj vam pove razpokana koža, zadebeljene pete, glivice nohtov, bradavice?

Seveda tudi zunanje, vidne težave na stopalih odražajo različne probleme v telesu. Odvisno od tega, na katerem delu stopala so in s katerimi conami so povezane. Recimo npr. bradavice sicer ne masiramo, položaj bradavic pa nakaže tudi na organ, ki je povezan s cono na kateri je bradavica.

Ali reflekso masaža boli?

Obstaja več šol refleksnoconske masaže stopal in nekatere šole učijo, da je treba močno in boleče pritiskati na cone. Trdijo, da je to bolj učinkovito. Res pride do močnih reakcij in tudi seveda uspešnih ozdravitev, vendar je zame to preveč nasilno in do globljih in trajnejših rezultatov pridemo morda bolj počasi, a zato prijazno in nežno.

Stopala so zelo občutljiva, zlasti na bolečino in če želim delovati celostno, mi izkušnje kažejo, da se človek mnogo lažje in bolje sprosti in odpre, če mu je prijetno in veliko več dosežem z nebolečo masažo.

Lahko refleksnoconska masaža sproži tudi proces samozdravljenja telesa?

Tak je tudi njen osnovni namen. Da podpre telo in imunski sistem, da samo telo najde pot do zdravja, kajti telo ima lastno inteligenco in to zmore.

Kako vplivajo dotiki točk oz. con stopala na organe osebe?

Stimulacija določene cone na stopalih npr. ledvic sproži odziv na tem organu, tako, da ga prebudi k boljšemu delovanju in se običajno sproži razstrupljanje telesa, kar se kaže v povečanem izločanju telesnih tekočin.

Imajo stopala tudi zemljevid con, ki ustreza možganom?

Seveda, cona možganov je na vrhu prstov na nogah (označena s številko 3, glej spodnjo sliko).

Kako lahko refleksnoconska masaža stopal pomaga pri demenci?

Zelo priporočam masažo, ker sprošča in lahko tudi ublaži propadanje možganskih celic. Obenem deluje pomirjujoče in ustvarja občutek zaupanja vase in v tistega, ki ga masira in mu daje oporo. Blaži tudi spremljajoče simptome demence, kot so anksioznost, depresija, nemir, nespečnost …

Smo danes preveč časa obuti, premalo hodimo bosi?

Vsekakor in večina obutve je plastična ali gumijasta, kar nam prepreči stik z zemljo. Zato priporočam, da takoj, ko vreme to dopušča, hodimo čim več bosi. Stik z zemljo je izjemnega pomena, ker tako ustvarimo ravnovesje med nebom in zemljo. Tako se lažje pretaka energija, kar je bistvenega pomena za naše zdravje in dobro počutje.

Poleg tega, med hojo stimuliramo refleksne cone na stopalih in s tem sprožimo naravno refleksnoconsko masažo in razstrupljanje organizma.

Je priporočljivo, da si starejši tudi sami masirajo, gladijo stopala doma? Kako pogosto?

Menim, da nikakor ne more škodovati, če si sami po občutku zmasiramo stopala. Za sproščujočo, prijazno, splošno masažo stopal ni nobene ovire, razen morda gibalne. V tem primeru lahko najde oseba nekoga v domačem okolju, ki bi ga bil pripravljen zmasirati. Obstajajo pa tudi različni leseni valji in podobni naravi pripomočki, s katerimi si tudi lahko pomagamo.

Ne priporočam pa električnih masažnih kadi ali drugih električnih naprav za stopala, ker po mojih izkušnjah bolj škodujejo kot koristijo.

Kje lahko zainteresirani preberejo več o vašem delu in kako lahko navežejo stik z vami?

Napisala sem dva priročnika za refleksoterapijo. Prvega ni več v prodaji, drugi Zdravje iz stopal, pa upam, da se najde še v kakšni knjigarni. Občasno prirejam tudi tečaje, kjer se udeleženci lahko naučijo osnov refleksoterapije za domačo uporabo.

Stik z menoj lahko navežete preko elektronske pošte: ana.korosec18@gmail.com.

Avtor : eDemenca