Dr. Vinod Verma je strastna raziskovalka, ki ohranja ajurvedsko izročilo živo ter ga s svojimi knjigami širi po vsem svetu. Indijsko raziskovalko in znanstvenico v Evropi imenujejo kar prva dama ajurvede. Po doktorski disertaciji s področja reprodukcijske biologije je študij v smeri nevrobiologije nadaljevala na Pariški univerzi in tam pridobila svoj drugi doktorat.

Namen knjige Preprečevanje demence

Knjigo Preprečevanje demence na osnovi ajurvede, joge in drugih metod je napisala z namenom, da bi ljudje po vsem svetu preprečevali demenco z osebnim prizadevanjem in kot posamezniki sprejeli različne preventivne ukrepe ter se tako izognili demenci.

V sodobnem svetu se demenca zelo hitro širi, njeni znaki so predvsem postopna izguba spomina in spremljajoče kognitivne, funkcionalne in čustvene težave, ki so posledica različnih možganskih motenj. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije predvidevajo, da se bo do leta 2030 število oseb z demenco podvojilo, do leta 2050 pa več kot potrojilo.

Kdo bo skrbel za koga, če bo v manj kot dvajsetih letih toliko obolelih z demenco, se sprašuje dr. Vinod Verma.

 

V knjigi Preprečevanje demence na osnovi ajurvede, joge in drugih metod avtorica želi predvsem opozoriti na različne dejavnike tveganja, ki povzročajo demenco, in na načine, ki jo lahko pomagajo preprečiti. Predstavlja proces, preko katerega se lahko naučite pravilnega načina življenja in spremenite svoje življenje ter prihodnost na boljše.

Ajurveda in demenca

Skrivnost ajurvede leži v celostnem in naravnem pristopu zdravljenja, poudarja pomen povezave človeka z naravo in njenimi zakoni. Uporaba ajurvede je preprosta, znanje lahko uporablja vsakdo ne glede na svojo starost. Ajurveda vas bo navdušila s svojimi pristopi in znanjem za srečno in zdravo življenje. Ključno je razumevanje treh osnovnih energij oz. doš:

Vata, Pita in Kapha

Osnovne prvine življenjskega sistema so navzoče v obliki treh doš:

Vata upravlja vse telesne gibe, krvni obtok, dihanje, možgane, govor, dotik, sluh, čustva, naravne potrebe, spolnost.

Pita je odgovorna za vid, lakoto, žejo, dobro voljo, intelekt, umsko lucidnost.

Kapha sestavlja vso trdno telesno zgradbo in povezuje razne telesne organe.

Dejavniki tveganja, ki jih opisuje avtorica knjige, so tako na telesni kot duševni ravni. Če bi se ogibali naštetim dvanajstim dejavnikom tveganja, bi lahko preprečili postopno slabenje uma. Glede na to, da se demenca pojavlja zaradi različnih duševnih motenj, izguba spomina pa je nepovratna sprememba, je preprečevanje (preventiva) naša najboljša rešitev.

12 dejavnikov tveganja:

 • Prekomerna in negativna uporaba čutov.
 • Nepravilna drža ramen in vratu.
 • Nepravilno dihanje.
 • Zamašen nos.
 • Kronični prehlad, prekomerna sluz v predelu glave in vnetje sinusov.
 • Kronično neravnovesje vate.
 • Splošna telesna šibkost, pogosti napadi utrujenosti in izčrpanost.
 • Visok krvni tlak.
 • Pogosta duševna napetost in občutek nemoči.
 • Šoki in travme.
 • Zatekanje v preteklost in strah pred prihodnostjo.
 • Nemirne misli.

 

Nasvet Dr. Vinod Verme

“Ponavljajoči se razgovori o bolezni in njeno hitro širjenje so zasejali strah med ljudi. Potek ko nekaj pozabijo ali se ne morejo nemudoma spomniti kakega dogodka, se radi šalijo in rečejo: “Dementen postajam!” Očitno jih je strah. Rada bi vam svetovala, da v šali ne izgovarjate imena te hude bolezni. V vedskem izročilu verjamemo v moč zvoka v obliki manter in njihovega ponavljanja, zato nikakor ne gre izgovarjati zlonamernih ali nezaželenih besed.” Dr. Vinod Verma

Zdravilna hrana

Avtorica na koncu knjige predstavi tudi zdravilno hrano in domača zdravila. Poudari moč bučnih semen in olja, pa tudi semena melon, lubenic in kumaric (“štirka za možgane”). Oljna prehrana v ajurvedi pomeni jedi, pripravljene z ustrezno količino olja, ghija ali masla. Poleg navede tudi preproste recepte in ideje, kako lahko zdravilno hrano uživate in uporabite v svojem vsakdanu. Zapomnite si čas, ki si ga vzamete zase, je dobro vložen čas – življenje vas bo zagotovo bogato poplačalo zanj.

“Naučite se proslavljati vsak trenutek življenja in vselej se trudite prepoznati pozitivno.” Dr. Vinod Verma

Knjiga Preprečevanje demence je na voljo v spletni knjigarni Založbe Primus.

 

Avtor : eDemenca