Mešana demenca je kombinacija večih različnih oblik demence. Torej izraz s katerim se označuje stanje, ko ima oseba diagnozo vsaj dveh različnih oblik demence, ki sta se razvili istočasno.
Možne so številne kombinacije, najbolj pogosta kombinacija pa je kombinacija Alzheimerjeve bolezni in vaskularne demence. Pri osebi so opazni in prisotni simptomi obeh oblik demence.

Raziskava možganov

Nekatere študije kažejo, da je mešana demenca najpogostejši vzrok demence pri starejših. Kar so ugotovili preko obdukcijskih raziskav možganov oseb z demenco, ki so bile v času svojega življenja diagnosticirani samo z eno vrste demence. Obdukcije so pokazale, da ima večina ljudi starih 80 let in več, kombinacijo možganskih sprememb in znakov, ki ni povezana samo z eno vrsto demence. Alzheimerjeva bolezen je bila ugotovljena kot najpogostejša patologija, vendar se je redko pojavljala sama, kot samostojna diagnoza.

Pri osebi mešana demenca lahko napreduje hitreje in se opazi prej, saj možgane prizadene več kot ena oblika demence oz. so možgani poškodovani na več kot enem območju. Največkrat šele po smrti osebe, zdravniki določijo točno diagnozo (obdukcija možganov). Obdukcija razkrije kopičenje beljakovin, blokade možganskih žil …

Pogosti znaki in simptomi mešane demence:

 

  • Miselne spremembe:

-težave s spominom, ki jih običajno prvi opazi zakonec ali drug družinski član,
-težave pri sporazumevanju, iskanje besed, zamenjava pomena besed, zmedenost,
-težave z vidnimi in prostorskimi sposobnostmi, kot je izguba prave smeri med vožnjo,
-nepravilno sklepanje ali neučinkovito reševanje težav, obtoževanje,
-težave pri ravnanju z denarjem,
-težave z načrtovanjem in organiziranjem dneva,
-težave s koncentracijo in zbranostjo.

  • Psihološke spremembe:

-spremembe osebnosti in karakterja, oseba postane tuja,
-depresija,
-napadi tesnobe,
-neprimerno vedenje, predvsem v družbi (trgovina, restavracija, ambulanta),
-paranoja,
-vznemirjenost brez posebnega razloga,
-halucinacije (vidne in slušne).

Na žalost ne obstaja samo enega testa s katerim bi lahko zdravniki pravilno diagnosticirali mešano demenco. Opraviti  je potrebno številne teste, ki zdravniku pomagajo odkriti pravo diagnozo. Bolj točna kot je diagnoza, prej lahko oseba z demenco prejme ustrezna zdravila, ki bodo olajšala nekatere od izredno motečih simptomov demence. Ne odlašajte z obiskom zdravnika.

 

 

 

 

Avtor : eDemenca