Bachova cvetna terapija vpliva predvsem na čustveno stanje posameznika saj lahko izboljša njegovo duševno in psihično stanje. Z boljšim počutjem osebe pa neposredno vpliva tudi na medsebojne odnose v družini. Dr. Edvard Bach je v neokrnjeni naravi poiskal rastline in iz njihovih cvetov pripravil 38 esenc (močno razredčeni izvlečki esenc zdravilnih rastlin), ki pomagajo predvsem pri: žalosti, jezi, brezvoljnosti, obupu, strahu, saj vsa ta negativna čustva vplivajo na človeka in njegov odnos do okolice. Terapija preprečuje različna obolenja in spodbuja proces okrevanja.

Tokrat predstavljamo zdravilno metodo, ki temelji na izvlečkih esenc zdravilnih rastlin. O tem kaj sploh je Bachova cvetna terapija in kako lahko pomaga tudi starejšim, osebam z demenco, smo se pogovarjali s Tino Pipan, svetovalko Bachove cvetne terapije.

 

Kaj je Bachova cvetna terapija?

Bachova cvetna terapija je popolnoma naravna in nežna metoda samozdravljenja, ki jo je v 30. letih 20. stoletja razvil angleški zdravnik, bakteriolog in homeopat Edvard Bach. Osnova so Bachove cvetne esence. Le teh je 38, od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica. Bachove esence so nam v pomoč pri boleznih, pri čustvenih, mentalnih ali duševnih stiskah ter pri težavnih ali prelomnih življenjskih situacijah. Bachove cvetne esence se najpogosteje jemljejo v kapljicah. Ne nadomeščajo zdravniške pomoči, vendar lahko močno olajšajo pot ozdravljena, oziroma izboljšajo duševno, čustveno in mentalno počutje. Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavi naše duševno ravnovesje in nas na ta način poveže z lastnimi duševnimi in telesnimi samozdravilnimi močmi.

V čem se razlikuje od homeopatije?

Med Bachovo cvetno terapijo in homeopatijo so številne podobnosti, pa tudi pomembne razlike. Pri obeh naravnih metodah zdravljenja gre v prvi vrsti za zdravljenje vzrokov težav in ne samo zunanjih simptomov, čeprav je ozdravitev zunanjih simptomov vedno pokazatelj, da smo neko esenco ali homeopatsko zdravilo pravilno izbrali. Eno izmed pomembnih načel homeopatije je, da podobno zdravi s podobnim, Bachova cvetna terapija pa deluje po nasprotnem principu.

Edvard Bach je dejal, da sovraštvo ne more pozdraviti še večjega sovraštva, ampak samo nasprotje le tega, ljubezen. Da strah sicer lahko zamenja še večji strah, resnično ozdravi pa ga samo pogum. Rekel je, da bolezen ali neko neravnovesje na telesnem, čustvenem ali mentalnem nivoju lahko preprečimo in pozdravimo, če spoznamo pomanjkljivosti in neravnovesja v nas samih in jih odpravimo tako, da razvijemo tiste kreposti in vrline, ki te pomanjkljivosti izničijo. Tega pa ne dosežemo tako, da bi se bojevali proti pomanjkljivosti, ampak na način, da nasprotno krepost razvijemo v tolikšni meri, da pomanjkljivost oziroma neravnovesje nima več prave moči.

Koliko vrst Bachovih cvetnih esenc je na voljo?

Bachovih cvetnih esenc je 38, od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica. Najbolj znano in razširjeno Bachovo zdravilo pa je “rešilno zdravilo”, ki je kombinacija petih esenc in se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti, pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih itd. Povrne nam energijsko ravnovesje in občutek miru.

Kako delujejo Bachove kapljice?

Bachove cvetne esence delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi. Zdravilna vibracija določene esence je tista, ki ustvarja ravnovesje v čustvenem, mentalnem, duševnem in telesnem ustroju posameznika. Gre pravzaprav za vibracijsko terapijo, zato se Bachova cvetna terapija razlikuje od klasičnega zeliščarstva. Bachove esence ne vsebujejo fizičnih delov posameznih zdravilnih rastlin, temveč samo esenco, vibracijo le teh. Zaradi nje delujejo globlje in pomagajo vzpostavljati ravnovesje tudi na čustvenem, mentalnem in duševnem nivoju. Ravnovesje na tem delu človekovega ustroja, pa je pogoj za telesno ravnovesje in zdravje.

Kakšni so stranski učinki Bachove cvetne terapije?

Bachova cvetna terapija je zelo nežna in podporna metoda in nima stranskih učinkov. Bachovi cvetovi so nestrupeni in so zelo preprosti za uporabo, zato jih lahko uporabljajo tudi otroci, nosečnice, starejši ljudje, tudi živali zelo dobro reagirajo na Bachove cvetne esence. Lahko se uporabljajo hkrati s kakšno drugo alternativno metodo zdravljenja, kot tudi skupaj s klasično zdravniško pomočjo in zdravili.

S kakšno vodo (hišna voda iz pipe, destilirana voda, flaširana voda) je priporočljivo mešati Bachove kapljice?

Bach priporoča izvirsko vodo in misli s tem na zdravo vodo iz naravnih izvirov. Seveda pa je v našem času težko priti do vode iz naravnih izvirov. Zato je tudi uporaba vode iz pipe popolnoma v redu in ne spremeni delovanja Bachovih cvetnih esenc.

Kako se pravilno jemlje Bachove kapljice in kako hitro lahko opazimo spremembe?

Pri Bachovi cvetni terapiji lahko naenkrat izberemo do 7 cvetnih esenc, vendar je največkrat bolj ustrezno manj, ker lažje in bolj jasno zaznamo spremembe. Individualno izbrana mešanica esenc se v pravilnem razmerju zmeša v 30 ml stekleničko z vodo, mešanico esenc pa jemljemo 4 krat na dan po 4 kapljice pod jezik ali skupaj z vodo. Ob rednem jemanju mešanico porabimo približno v 3-4 tednih in v tem času se ob pravilni izbiri esenc največkrat pokažejo prve spremembe. Po tem obdobju je smiselno preveriti te spremembe in počutje posameznika in se na podlagi tega odločiti ali za nadaljevanje enake mešanice esenc ali morda za prilagoditev in spremembo kakšne esence.

Vendar je pri tem pomembno poudariti, da esence ne delujejo kot klasična zdravila in da se spremembe začnejo sprva dogajati navznoter in manj opazno navzven, čeprav so seveda tudi izjeme. Pri težavi, s katero se soočamo že veliko let, je namreč iluzorno pričakovati, da se bo ozdravitev zgodila v enem samem tednu ali mesecu. Zato je potrebna potrpežljivost in delo na sebi, pri tem pa nam Bachove esence lahko močno pomagajo.

Ali se za zdravljenje uporablja samo eno esenco oz. mešanico različnih esenc?

Različno. Največkrat se izbere mešanica 3-5 esenc, čeprav so seveda tudi izjeme. Že ena sama pravilno izbrana esenca lahko pri marsikomu predstavlja veliko pomoč in pozitivno spremembo. Vseeno pa so največkrat naše težave povezave s prepletanjem različnih vzorcev in čustvenih stanj v našem notranjem ustroju, zato je bolj smiselno, vsaj na začetku, izbrati mešanico več esenc in le te postopno zmanjševati.

Ali Bachova cvetna terapija pomaga tudi pri demenci?

Bachove esence se lahko uporabljajo pri vseh vrstah težav, tudi pri čisto fizičnih. Vendar je eno osnovnih načel, ki jih je izpostavil Edvard Bach: vedno zdravimo bolnika in ne bolezen. Zato nikoli ne določimo esence ali kombinacije esenc samo glede na zunanje simptome ali bolezen, vedno glede na posameznika in njegovo počutje, stanje, vzorce, odzive … v določenem trenutku.

Bach je menil, da je vse kar doživljamo na telesni ravni samo odraz notranjega ravnovesja ali neravnovesja in moramo zato, če želimo resnično ozdraveti, pozabiti na zunanje simptome ter zdraviti notranje neravnovesje med telesom in duhom, ki je pravi vzrok različnim duševnim in telesnim težavam. Tako da si lahko v primeru težav z demenco seveda pomagamo tudi z esencami, vendar tako, da se pri izbiri osredotočimo na notranje počutje, odzive, na neko skrivno neravnovesje, ki se pri nekomu izrazi z demenco, pri drugemu pa morda s kakšno drugo težavo. Pri izbiri esenc se zato res nikoli ne osredotočamo samo na zunanji simptom.

Katere Bachove cvetne esence bi priporočili za boljšo umirjenost tudi pri težavah s spanjem (nespečnost)? Kaj pa za možgane, boljši spomin in koncentracijo?

Kot sem zapisala že v odgovoru na prejšnje vprašanje, se pri določanju prave esence za neko težavo žal nikoli ne smemo osredotočiti samo na zunanji simptom. Vzroki za težave s spanjem so resnično zelo, zelo različni in potrebno je ugotoviti kateri so. Lahko je to preveč misli, pa pride v poštev esenca Belega kostanja, lahko je nezavedni strah, pa morda lahko koristi Trepetlika, lahko je notranji nemir in v tem primeru bi pomagal Repik, ali pa močna zakrčenost in nesposobnost sprostiti se, popustiti kontrolo, tu bi pomagala Češnjelika sliva itd..

Esenca, ki pomaga eni osebi, ni nujno da bo za podobno težavo pomagala drugi osebi, ker smo si tako različni med seboj. Enako velja za težave s koncentracijo, spominom in pravzaprav za vsak zunanji simptom. Naš notranji čustveni, mentalni in duševni ustroj je edinstven in tega je potrebno pogledati ter se na podlagi pogovora in analize odločiti za pravo kombinacijo esenc.

Se lahko z esencami zdravi tudi čustva, odpravi žalost in depresijo pri starejši osebi?

Seveda, zelo pogosto se z Bachovimi esencami lahko pomaga tudi pri depresiji, transformaciji žalosti, strahu, tesnobe itd..

Najbolj razširjeno je “rešilno zdravilo”, kakšno je to zdravilo?

Najbolj znana in razširjena kombinacija cvetnih esenc je Bachovo rešilno zdravilo, ki je kombinacija 5 esenc in se uporablja za vse vrste šokov, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti, pri boleznih, poškodbah, nesrečah, udarcih, pikih, ob kakršnemkoli neravnovesju. Povrne nam energijsko in čustveno ravnovesje, občutek miru in pomaga hitro in učinkovito vzpostaviti telesno zdravje. Rešilno zdravilo ne predstavlja rešitve za vsako težavo, vendar je nekakšna hitra pomoč v kriznih situacijah. Ko se težka in intenzivna situacija po nekaj dneh umiri, pa je čas za izbiro individualne mešanice.

Kdaj ste se prvič srečala z Bachovo cvetno terapijo in kaj vam pomeni?

Sama sem se z Bachovo cvetno terapijo srečala ob težavah sina, že več kot 12 let nazaj. Takrat so mu cvetne esence skupaj z drugimi naravnimi metodami zdravljenja močno pomagale in me začele resno zanimati. Predstavljajo mi naravno metodo, ki pomaga v življenju vzpostavljati ravnovesje na vseh ravneh.

Kje lahko zainteresirani preberejo več o vas in kako vas lahko kontaktirajo?

Več o Bachovih esencah in mojem delu si lahko prebereta na spletni strani.

Avtor : eDemenca