Avtor knjige Izgubljene povezave Johann Hari je v zadnjem desetletju pisal za nekatere vodilne svetovne časopise in revije, med drugim za New York Times, Guardian, The Independent, The Huffington Post in mnoge druge. Je avtor treh najbolj prodajanih knjig New York Timesa.

Predstavljena knjiga Izgubljene povezave je dobro dokumentirana, sistematična in odprta razprava o družbenih vzrokih depresije in anksioznosti.

Johann je knjigo napisal iz različnih zornih kotov razumevanja depresije, ogromno časa je porabil za novinarsko raziskovanje znanstvenih študij ter dokumentiranje življenjskih zgodb. Prepotoval je svet (od ZDA, Kanade do Azije in Evrope) zato, da se je lahko pogovarjal z različnimi posamezniki v svojem iskanju odgovorov in vzrokov za depresijo.

V knjigi pa predstavi tudi svojo zgodbo večletne depresije.

Johannov očitni argument je, da je najučinkovitejši način za zdravljenje depresije in anksioznosti obravnavanje osnovnih vzrokov – zakaj je do tega stanje prišlo? Za razliko od neskončnega predpisovanja zdravil (kritičen pogled na antidepresive). Zdravnike poziva, da si vzamejo več časa za osebo in pogovor z njo, ter prekinejo prakso, ki je sestavljena iz 15 minut časa za pogovor in zatem takojšnjega predpisovanja antidepresivov.

Avtor na depresijo ne gleda kot na okvaro možganov, ampak jo priznava kot odziv na razčlovečen svet, v katerem živimo.

Antidepresivi so v današnji družbi tako kot antibiotiki zagotovo prevečkrat in prehitro predpisani, vendar to ne pomeni, da v določenih primerih niso nujni in upravičeni (portal eDemenca se ne pridružuje kritičnemu mišljenju glede farmacije, zdravstva in jemanja zdravil, na način, ki ga izraža avtor knjige – brez predhodnega posveta z osebnim zdravnikom vam ne svetujemo opustitve zdravil, ki jih jemljete zaradi depresije).

Kako pogosta je depresija?

Približno 280 milijonov ljudi po svetu trpi za depresijo (podatek World Health Organization iz leta 2021). Zaskrbljajoče je, da je izredno visok odstotek prisotne depresije med starejšimi od 60 let naprej.

Depresija opazno vpliva na vsak dan osebe in največkrat krha odnose v družini. Razlikuje se od kratkotrajnih čustvenih odzivov, nihanja razpoloženja do ponavljajočih se in hudo intenzivnih čustvenih odzivov, zaradi česar lahko depresija postane resno zdravstveno stanje, ki močno vpliva na posameznikovo življenje.

Pri Alzheimerjevi bolezni lahko nastane depresija kot posledica dolgotrajne obremenitve zaradi bolezni (teža diagnoze) ali pa zaradi propada nevronov, ki izhajajo iz možganskega debla in poškodbe, katerega izmed živčnih prenašalcev, ki so pomembni za razpoloženje, mišljenje in motivacijo.

Ostale stiske v starosti, ki so povezane z depresijo, lahko sprožijo različne stresne obremenitve: kronična (neozdravljiva) bolezen, slabi družinski odnosi, osamljenost, pešanje fizične moči, smrt partnerja, denarne težave, nesigurna prihodnost …

Torej, kje potegnemo mejo med normalno reakcijo na tragične stvari, ki so se zgodile v vašem življenju, in duševno boleznijo?

 

Avtor Johann Hari predstavi vzroke za depresijo (spoznanja, do katerih je prišel) in nato poda svoja osebna priporočila, kako lahko oseba depresijo ublaži na podlagi sprememb življenjskega sloga.

Vzroke depresije razdeli na 9 glavnih krivcev:
  1. Nepovezanost s pomenljivim delom.
  2. Nepovezanost z drugimi ljudmi.
  3. Nepovezanost s pomenljivimi vrednotami.
  4. Nepovezanost s travmami iz otroštva.
  5. Nepovezanost s statusom in spoštovanjem.
  6. Nepovezanost z naravnim svetom.
  7. Nepovezanost z varno in upanja polno prihodnostjo.
  8. in 9. Resnična vloga genov in možganskih sprememb.

 

Druga polovica knjige (rešitev) je obravnavana s pomočjo pozitivnih primerov družbenega odziva skupnosti ter izkušnjami oseb, ki so svoje življenje spremenile na boljše.

V knjigi Izgubljene povezave boste tisti, ki imate depresijo, odkrili različne poglede na bolezen, resnične življenjske zgodbe pa tudi nepričakovane rešitve, ki vodijo v spremembe. V pomoč pa bo tudi tistim, ki se sprašujete, kako bi lahko pomagali ljubljeni osebi z depresijo.

Avtorjevo mišljenje bi najlažje povzeli z vprašanjem: Kako je mogoče živeti srečno v svetu, ki je zasnovan tako, da nas dela nesrečne?… Morda za začetek s ponovno povezavo s samim sabo.

Avtor : eDemenca